yunanca tanrı'nın annesi anlamına gelir. katolik ve ortodoks kiliselerinin meryem ana için kullandığı bir terimdir. ancak protestanlar kesin bir şekilde buna karşı çıkar ve bu sıfatın kabul edilemez olduğunu, incil'de asla böyle bir şeyin yazmadığını, 431 yılında toplanan efes konsilinin bu kararının kesinlikle doğru olmadığını, meryem ana'nın tanrı tarafından isa mesih'i doğurması için seçilmiş sıradan bir kul olduğunu, isa mesih'in tanrısal doğasının olmasının onu tanrı'nın annesi yapmayacağını, meryem ana'nın isa mesih'in bedensel annesi olduğunu söylerler. ermenice'de bu kelime asdvadzadzin olarak geçer.
tanrı'yı doğurma vasfına sahip hz. meryem'in ortodoks kilisesince verilen ünvanı. ayrıca bu sıfat istanbul'un fethinden önce constantinopolis'in koruyuculuğunu hz. meryem'in üstlenmesiyle ilişkilendirilir.
"Tanrının annesi" ilk kulağa tuhaf gelebilir ama aslında gerçek budur. Tanrı YHVH her zaman vardı, daha doğrusu "zaman" yokken bile vardı. Yani Meryem daha yokken Tanrı vardı. O zaman nasıl Tanrının annesi oluyor?
Tanrı insanların günahlarını sırtlanmak için "insan oldu" (bkz: isa). isa, bizim tam olarak idrak edebilmemizin ötesinde bir şekilde TAMAMEN insan ve TAMAMEN Tanrı. Yani onu 9 ay taşıyan Meryem, isa'nın annesi, Tanrının Annesi, yani Theotokostur.