Fransız doğabilimci, kaşif, insan hakları savunucusu bilim adamı. 1902 yılında Rouen'de doğdu. Çocukluğundan itibaren doğayı gözlemlemeye yatkınlığı vardı. Gözlemlediği bitkileri, hayvanları yazdığı yazılarla okuldaki arkadaşlarıyla paylaşıp öğretmenlerinin takdirini kazanıyordu.
Takip eden yıllar içinde Theodore Monod hayvanlar, böcekler, ağaçlar, bitkiler kısacası doğal yaşam üzerine ne bulursa okur. Kitaplardan, dergilerden öğrendiği her şey doğaya karşı beslediği sevgi ve merak duygularını büyütür. Üniversitede doğabilim eğitimi görürken deniz yaşamı üzerine araştırmalar yapılan bir labaratuvarda da çalışmaya başlar. Bu iş sayesinde Batı Afrika'da Moritanya kıyılarında yaşayan fokları incelemek amacıyla düzenlenen bir keşif gezisine katılır. 1922 yılında yaşadığı bu deneyim, Monod'un hayatında yepyeni bir pencere açar.
Çünkü Theodore Monod Çöl (Büyük Sahra) ile tanışır.
Böylece hayatının geri kalanında, neredeyse 70 yıl boyunca sürdüreceği Büyük Sahra'yı araştırma gezilerine başlamış olur.
Bu gezilerinde Büyük Sahra'nın farklı bölgelerinde otuzdan fazla bitki ve böcek türü keşfeder. Çölde yaşayan böcek, hayvan ve bitkilerin yanı sıra taşları ve kayaları da inceler. Dolaştığı coğrafyada milyonlarca yıl önce yaşamış canlılara ait fosiller de bulur.
Büyük Sahra'daki en ilginç keşiflerinden birini ise bir mağarada yapar. Mağara duvarlarına yapılmış resimler sayesinde binlerce yıl önce bu mağarada insanların yaşamış olduğu ortaya çıkar. Ve yine bu resimler sayesinde günün koşullarında Sahra'da yaşaması mümkün olmayan çeşit çeşit hayvanın bir kaç bin yıl önce o bölgede yaşadığı ortaya çıkar. Böylece yine bir kaç bin yıl önce Sahra'nın çöl değil de, zengin bir bitki örtüsüne sahip bir yer olduğu ortaya çıkar.
Teodore Monod Büyük Sahra'daki keşif gezileri 1992 yılına dek sürdürür. Zaman zaman deve üzerinde, zaman zamansa yürüyerek onbinlerce kilometre yol kat etti ve zorlu iklim ve coğrafya koşullarına rağmen çölde tutunmayı başaran yaşamın izini sürdü. Gezilerini derlediği kitaplar ve yazdığı yüzlerce bilimsel makaleyle Bugünkü geçmişine ışık tutmuştur.
Protestan bir papazın oğlu olan Monod yaiamı boyunca nükleer silahlanma karşısında aktivist eylemlere de katıldı. Hiroşima'ya atom bombasının atıldığı günü "Hristiyanlığın bittiği gün" olarak tanımladı.
Monod, 22 Kasım 2000 tarihinde, 98 yaşında hayata veda etti.