bu filmi anlamak için bir kere izlemek yetmez, mementodan sonra beyin devrelerimin yanmasını sağlayan 2. filmdi. sonuç olarak christopher nolan'ın bana göre en güzel filmidir, ayrıca 2011 senesinde izlediğim için kendimden utanıyorum.
hugh jackman'ın her seferinde kendini öldürmesini anca 2. izleyişimde anlayabildim. hırsın boyutu ne olursa olsun kendini öldürmek yürek ister, heleki yüzlerce kez. kitabın yazarını bir yerlerinden öpüyorum.
güzel bir nolan filmi memento gibi insanın kafasını sikip atan türden.
--spoiler--
anlamadığım şey ise anginer ve cutter tiyatro sahibine bos salonda gösteriyi sunarken makinenin çalıştığında içinde anginer kalmıyor adamın arkasından çıkıyor. ama sonradan makinenin nesneleri 2 tane olacak şekilde çoğalttığı söyleniyor (anginer her seferinde klonunu vuruyor.) biri aydınlatırsa çok güzel olur.
--spoiler--
Tek kelimeyle "mükemmel" bir film.
izlenmesi kesinlikle tavsiye edilir. Vaktinizi boşa harcamamış olmanın verdiği haz ile bilgisayar başından kalkabilirsiniz.
o kadar yani..
biraz önce izlediğim memento kadar olmasa da karmaşık bir kurgusu olan film. açıkçası sonunu tahmin edebiliyordum ama ona rağmen son sahneye kadar heyecan dolu bir bekleyiş içinde kaldım. christopher nolan'a bir sempatim zaten vardı ama bu filmden sonra hayranlık kategorisine aldım onu da. 10 üzerinden 9.
christopher nolan'ın , yönettiği en kaliteli gizem filmi. - o da ne oluyorsa artık - . çok fazla detay var ama detaylar mantık çerçevesinde. akıl yürütüldüğünde, filmin ileri bölümlerine doğru yaptığınız teoriler doğru çıkabiliyor. bence harikulade bir film olmuş. hemen hemen 1 haftadır her gün iki film izliyorum. bu hafta boyunca etkileyici bir film izlemedim.
--spoiler--
kimse bahsetmemiş, o ip düğümü sırasında " i don't know " olayı çok iyi olmuş.
ayrıca ben Olivia Wenscombe ablamızı petek dinçöz'e çok benzettim filmde. saç stilinden olsa gerek.
edit : nicola tesla'da o aletin içine girdi, hatta insan vücudunun elektrik akımını falan iletebileceğini söyledi. onunda klonlanması gerekmez mi?
--spoiler--
asla pişman olunmayacak bir film. christian bale'in müthiş oyunu beni filmde etkilemiştir. kaçırılmaz vakit kaybı değildir...
öyle düşünen olduysa kafası almamıştır...
süper zekada sınır tanımayan sözlük yazarcıklarının "mantık hatası var ehe" diye buralarda dört dönmelerini sağlayan film. yav he he
film baştan sona mantık hatasıyla dolu.
fakat bu kişilerin unuttuğu bir şey var: bu film, aynı adı taşıyan ve 1995'de yazılmış olan bir romandan uyarlamadır. şimdi bu arkadaşlara göre romanın yazarı christopher priest onlarca mantık hatası yaptı, yetmedi romanı senaryolaştıran jonathan nolan bu mantık hatalarını fark etmedi ve o da onlarca mantık hatasını senaryoya serpiştirdi, yetmedi christopher nolan da hem senaryo aşamasında hem de filmin çekimi esnasında yine onlarca mantık hatasına imza attı. hepsini geçtim, senaryoyu okuyan christian bale, hugh jackman, michael caine ve david bowie bu mantık hatalarını fark etmedi ve filmde rol almayı kabul etti.
bu kadar adam gerizekalı bir siz akıllısınız, süper zekalısınız amk!
zaten inception'da da mantık hataları vardı, değil mi?
not: mantık hatası var diyene kafam girsin amk!
tashih: senaryoyu okuyanlar arasındaki andy serkis'i de unutmayalım.
christopher nolan imzalı, kurgusuyla senaryosu uyum gösteren bir başka filmdir. filmin başında michael caine'nin sesinden, illüzyonun merhaleleri vaat, dönemeç ve prestij'den bahsedilir. vaat adından da anlaşılacağı üzere izleyene gösteri hakkında bir fikir verir. gerçekten filmin ilk sahneleri de vaat şeklindedir. ikinci kısım olan dönemeçte gösterinin hamlesi yapılır. bir kimsenin yokedilmesi gibi. ancak filmde de belirtildiği üzere bu aşama, şaşırtan ama beklenen reaksiyonun henüz alınamadığı safhadır. filmde de gelişme bölümünde pek çok olay olur. sürükleyicidir ama işte budur da denilemez. son safha prestij safhasıdır ki alkış ve hayranlık bu noktada açığa çıkar. kaybolan kimsenin umulmadık şekilde ortaya çıkması gibidir. filmin final sahnesi de işte böyle prestiji hakeden türdedir. kuşkuları giderir, işte budur dedirtir. belki sadece bu tutarlılığıyla bile özel filmler kategorisine yükseltilebilir.