fantastik edebiyat denince akla gelen tek eserdir. diğer birçok eser bu üçlemenin uyarlaması, kopyası, sahtesi falan filandır. filme dönüştürülmesi de oldukça başarılıdır. 94 milyon dolarlık bütçeyle çekilmiş 3 film toplamda 3 milyar doların üstünde hasılat elde etmiştir.
onlarca kez izlmeme rağmen "yüzüklerin efendisi kim?" soruma bir cevap bulamadım. o beyaz sakallı derviş mi yoksa o cücüklerden biri mi? bence hür adam daha başarılı bir pordüksiyon.
bu film * benim hayatımın filmidir. hatta buna sadece film ya da roman demek benim için haksızlık olur çünkü bu seri benim çocukluğumdur.
altıncı sınıfa giderken okul çıkışı bir arkadaşımın ' yüzüklerin efendisi diye bir film çıkacakmış, mutlaka izleyin dediler. '' demesiyle babamın başını ütüledim günlerce. neyse götürdü babam beni sinemaya, böyle bi şey olamaz. yaşadığım heyecanı, coşkuyu ve adrenalini anlatamam. nefes almadan izledim ve günlerce etkisinden kurtulamadım. legolas, kahramanım olmuştu. her yerde bu filmi konuşuyorduk arkadaşlarla. belki de bu film sayesinde serüven kitapları okumaya başlamıştım.
zaman geçti ikinci ve üçüncü filmler çıktı. çıkar çıkmaz gittim ikisine de yine babamla. kralın dönüşünün sonunda ağladığımı hatırlıyorum bittiği için..
the lord of the rings dendiğinde, çok güzel günler gelir aklıma. internet bu kadar yaygın değildi ve biz çocuklar başka dünyalara gidebilmek için ya kitap okumalıydık ya da böyle filmler izlemeliydik. bir filmin sinemaya gelmesini beklemenin değerini bilen son nesilleriz belki de. o yüzden bu seri benim için bir film değil çocukluğumun kendisidir. hiç sıkılmadım hala izlerim. sayısını ben bile unuttum, her izlediğimde ilk günkü heyecanı hissediyorum. bu bile başarısının net bi göstergesidir.
bir daha böyle bir seri gelmez dediğim film serisi.
Hobbit'in yüzüklerin efendisi kadar güzel olacağını düşünmüyorum. Çünkü kitaba uymak zorundalar ama ilk çağı anlatırlarsa, son ittifak savaşı mesela o dönemleri ve yüzüklerin yapılış hikayelerini anlatırlarsa tadından yenmez. Tıpkı şişko yönetmenimizin dediği gibi.
Bilbo Bagginsin, Büyücü Gandalfın, Ereborun cücelerinin, Necromancerın yükselişinin ve Dol Guldur hikayelerinin uzunluğu belli, ama bunlara bir şans vermezsek, anlatılmadan kalacak.
- Peter Jackson
j. j. r. tolkien'in, birçok fantastik romana, filme esin kaynağı olmuş; kusursuz karakterleri, ırkları , kurgusunu ,orta dünya çoğrafyasına bezenmiş eşsiz romanıdır.
filmi için konuşacak olursam nasıl bir hırs ile istek ile çekilmiş bir film anlamak mümkün değil para desen olamaz mümkünatı yok aklıma gelebilecek tek şey oyuncularının çoğunun tolkien'ın üçlemesini okuyup inanılmaz derecede etkilenmiş olmalarıdır ama nasıl bir etkilenme...
bu film bir hollywood filmi çok daha başka bir şey. hayatımda izlediğim en iyi üçlemedir.
şimdiye kadar ki izlediğim en güzel trilogy. hele o return of the king de rohirrim'in milleti siktiği sahne var ya of of of dayanamıyorum lan çok güzel. keşke bunun gibi filmler daha çok çekilse bunun gibi kitaplar daha çok yazılsa insanlar daha zeki olsa. ha tabii ki
filmini, önce kitabını okuyacağım diye halen izlemediğim, kitabına ise bugün başladığım seridir. arkadaşlarıma göre oldukça şanslıyım, zira onlar yerimde olmak istiyorlar. oldukça heyecanlandım, yorumlar çok iyi.
yorumlarda beni en çok etkileyen şey ise, herkes kitapların filmlerden çok daha güzel olduğunu söyler; bu serinin hem kitabı hem filmi diyor herkes. Bakalım, göreceğiz.
seriyi 6 kere okuduktan sonra ilk film yayınlandığında "yuh aluminyum sikmiş peter efendi koca orta dünyanın hikayesini en basitinden höyüklü kişiler yok" dediğim sonradan kesilmemiş filmi izleyince kendisinden özür dilediğim seri.
kitaplarını yalayıp yutmuşları için, facia niteliğinde olmasa bile bekleneni verememiş film serisidir. sürekli o öyle değil, bu böyle değil, bunun burda ne işi var ile geçer. kitaplarını birer kere okuyanlar için, hmm güzel film ama benim hatırlamadığım yerler var sanki filmde, onlar eklemiş heralde yorumları yapılır.
ama hepsi için okumanın ve izlemenin üzerinden yıllar geçtikten ve film başına 20gb lık uncut, extenden, bluray, 1080p * versiyonunu izleyince, yıllardır görmediği birini görmüş kadar sevindiren ve "o zaman için adamlar iyi yapmış ya" cümlesini kurduran filmdir.
bugüne kadar kitabı ve filmiyle yakından uzaktan ilgilenmediğimi söylediğimde her seferinde 'hadi canım yok artık' diye tepki almama sebep olan eserdir.