the lord of the rings

entry476 galeri139 video5
    25.
  1. insanı büyüleyen bir hayal gücüne sahip olan fantastik kitap.kitabı okumadan filmini izlemeyi tavsiye etmem.o kadar çok bölüm atlanmış ki...yazık olur.
    5 ...
  2. 26.
  3. yazar j.r.r.tolkien'in ÇOCUKLARININ SAYISININ DÖRDE ULAŞMASIYLA, MiTOLOJiK HAYAL GÜCÜNÜ EVDE KULLANMANIN iYi BiR FiKiR OLDUĞUNU GÖRDÜ. BU SIRALARDA, ÇOCUKLARINA "HOBBiT" HiKAYELERi ANLATMAYA BAŞLAYAN TOLKIEN'iN EFSANESiNiN BAŞLANGICI VE KEŞFi iLGiNÇ BiR HiKAYEDiR: OXFORD'DA SINAV KAĞITLARINI KONTROL EDERKEN BOŞ BiR KAĞIDA O ÜNLÜ AÇILIŞ CÜMLESiNi YAZDI, TOLKIEN: "TOPRAĞIN ALTINDA BiR DELiKTE, BiR HOBBiT YAŞARDI." ÖĞRENCiLERDEN 10 YAŞINDAKi RAYNER UNWIN, BUNU YAYIMCI BABASI STANLEY UNWIN'E GÖSTERDiĞiNDE, BENZERi GÖRÜLMEMiŞ BiR BAŞARIYA ULAŞACAĞINI TAHMiN ETMEMiŞTi. BASIMINDAN BiR YIL SONRA, "HOBBIT" ÇOCUK EDEBiYATI DALINDA NEW YORK HERALD TRiBUNE ÖDÜLÜNÜ KAZANDI VE KLASiKLER ARASINA GiRDi. ROMAN, BU BEĞENiNiN YANISIRA OLUMSUZ TEPKiLER DE ALDI. OXFORD'DA PROFESÖR OLAN TOLKIEN'iN, NASIL OLUP DA BÖYLE BiR MASAL KiTABI YAZDIĞINI SORGULADI BAZI ELEŞTiRMENLER VE OKUYUCULAR. AMA OLUMSUZ ELEŞTiRiLER BiR iŞE YARAMADI VE "HOBBIT" KISA ZAMANDA POPÜLER OLDU.

    STANLEY UNWIN, TOLKIEN'E "HOBBIT"iN DEVAMINI YAZMASINI ÖNERDiĞiNDE, TOLKIEN, "YÜZÜKLERiN EFENDiSi"Ni YAZMAYA BAŞLAMIŞTI. TAMAMLANMASI 12 YIL SÜREN BU KiTABI, EMEKLiYE AYRILMADAN ÖNCE YAYIMLANDI. 1954 YILINDA DESTANSI "YÜZÜKLERiN EFENDiSi"NiN iLK iKi BÖLÜMÜ VE BiR SONRAKi YIL DA ÜÇÜNCÜ BÖLÜMÜ iNGiLTERE'DE YAYINLANDI. ROMAN "HOBBIT"DEN ÇOK DAHA FAZLA iLGi ÇEKTi. BiR KISIM ELEŞTiRMEN TARAFINDAN DA ŞiDDETLE ELEŞTiRiLDi. EMEKLi OLDUKTAN SONRA BOURNEMOUTH'A YERLEŞTi. 1971'DE EŞiNiN ÖLÜMÜNDEN SONRA TEKRAR OXFORD'A DÖNDÜ. 2 EYLÜL 1973'TE ÖLDÜ. 1977'DE "SiLMARiLLiON" OĞLU CHRiSTOPHER TARAFINDAN YAYINLANDI. CHRiSTOPHER TOLKiEN, 1980'Li VE 90'LI YILLARDA, BABASININ YARIM KALMIŞ ELYAZMALARINI YAYINLAYARAK EKSiKSiZ BiR 'ORTA DÜNYA' TARiHi MEYDANA GETiRDi.

    yazarın ülkesi ingiltere adına katılmış olduğu birinci dünya savaşından esinlendiği de düşünülmektedir..
    3 ...
  4. 27.
  5. 28.
  6. okunabilecek en güzel kitaplardan birisidir...
    insani büyüten, olgunlastiran, dünyaya bakis acisini degistiren, her seye daha olumlu(yada daha Lotr'ca yada daha elfce) yaklasmanizi saglayan, hayat boyunca yapilan onca hatanin yanisira iyi bir seyler yapmis olmanin o dayanilmaz hazzini da veren, okunabilecek en güzel kitaplardan birisidir...
    3 ...
  7. 29.
  8. odtü ringleri ortalama olarak 30 yıllıktır* *, bunlardan bi tanesi nispeten daha yenidir * işte bu tek ring in adı lord of the rings dir
    1 ...
  9. 30.
  10. "mazide kalmış izler nasıl bulunur yeniden?
    nasıl devam edersiniz artık geri dönüş olmadığını yüreğinizde hissedince?
    zamanın merhem olamayacağı yaralar vardır;öyle ki bazıları çok derindir ve izi kalır..."
    2 ...
  11. 31.
  12. altın olan herşey parlamaz
    her gezgin yitirmemiştir yolunu
    gücü olan yaşlı kolay kolay solmaz
    derindeki kök atlatır donu.
    1 ...
  13. 32.
  14. 33.
  15. kucuk insanların buyuk işler yapabılecegını anlatan film.
    1 ...
  16. 34.
  17. j.r.r tolkien in bu kitabı neden böyle yazdığı yönünde başlıca iki soru sormama neden olan eser:

    1)niye bu kadar fantastik-büyülü bir evrende bir sürü farklı ırkın yaşadağı bir gezegen olarak dünyayı seçmiş? yani zaten dünyalı canlılar olarak bir nevi olmayan bir tarih okumak yerine direk bambaşka bir gezegende bu öyküyü daha iyi olurdu gibi gelmiştir bana hep...

    2)bir de bu kadar savaşın kahramanlığın anlatıldığı nispeten ciddi bir filmde yüzük kardeşliğinde ki elf ve cücenin bayık espriler (bkz: öldürdüğü orcları saymak ve nispet yapmak) işi biraz sulandırmış. gene aralarında çekişen ama daha ciddi laflar eden kahramanlar daha yii olurdu...
    1 ...
  18. 35.
  19. mordor hukumdari sauron'un sammath naur atesinde dovdugu, diger yuzuklere hukmeden tek yuzuktur.
    4 ...
  20. 36.
  21. J.R.R tolkeinin trilojisinden sinemaya uyarlanan ve 7. sanatın en harika, ilham verici görsel şölenlerinden biri. Filmder Ortadünya olarak seçilen Yeni Zelanda'nın tüm doğal güzellikleri tanıtılmış, her bir yüzük savaşçısı rolüne oturmuştur. işlenen temalar ilk izlenimde güç ve savaş olsa da aslında pek çok çağdaş-toplumsal konular işlenmekte. Farklı ırkların sadece bir yüzüğün peşinden sürüklenerek karanlık güçlere karşı yapılan savaşlarda kullanılan görsel efektler sinema tarihinde bir çığır açabilecek etkiye sahip. insan ırkı ölümlü ve zaafları olan bir ırk olarak tanıtılmıştır, elfler 'tarafsız'' gösterilmiş olsalar da dostlarını bu savaşta yalnız bırakmayan ölümsüz ırktır, cücelerin soyu goblinlerin yeraltı şehirlerini ele geçirmeleriyle son bulmuştur ve Gimli filmde rastladığımız tek cücedir. Büyücüler en güçlü ırktır ve deneyimleri sayesinde büyücülük dereceleri arttırılır. Hobitler; küçük, zararsız, güçsüz Shire'lı yaratıklar... Yüzük yaratıcısı Sauronun fark edemeyeceği kadar zayıf, yalınayak gezen Hobit Ortadünyanın kaderini elinde taşıyor 3 bölüm boyunca tabii kendi kaderini de...
    3 ...
  22. 37.
  23. yönetmen peter jackson akıllılık ederek filmleri ülkesi yeni zelanda da çekmiş ve milyon dolarlık turizm gelirlerine sebebiyet vermiştir. ayrıca filmde geçen "shireeeeee, bagginsss" kimi çevirilerde "şair baggins" olarak verilmiş ve bendenizi koltuktan düşürmek suretiyle kahkahalarla güldürmüştür.ilahi!
    2 ...
  24. 38.
  25. extended (uzatılmış) versiyonlarının;
    yüzüklerin efendisi : yüzük kardeşliği filminin 208,
    yüzüklerin efendisi : iki kule filminin 223,
    yüzüklerin efendisi : kralın dönüşü filminin 251,
    dakika sürmesiyle* (bkz: oha) ve (bkz: yuh) dedirten; seriyi bir oturuşta bitirdiğinizde yerinizden kalkamadığınız*, Witch-king vs gandalf sahnesiyle büyüleyen, her koleksiyoncunun evinde mutlak surette bulunması gereken harika serinin uyarlandığı kitapların hepsine birden* verilmiş*; 12 yılda bitirilen eser.
    5 ...
  26. 39.
  27. üç farklı versiyonu olan blind guardian yapıtı. yansız bir şekilde anlatması zordur bu şarkıyı. benim için anlamı çok büyüktür, yüzüklerin efendisi filme çekildiği ve öncesindeki lise günlerimi tarif eder. orta dünya'nın tozlu yollarında bir avuç insan yürüdüğümüz zamanları. içerisinde, frp oynadığım, ejderha mızrağı'nda raistlin'le beraber savaştığım günler saklıdır. yine seneler önce soğuk kış aylarında sabah erkenden okula gitmek için geçtiğim buzlu ankara'nın sıhhiye sokaklarında içime en çok batan ve beni kangren olmuş bir dünyanın içerisine fırlatan, ne zaman dinlesem eskiyen dostluklarımı ve o yürüdüğümüz yolu hatırlatan şarkı.

    zehirli bir şarap gibi. her yıl dinlemesi biraz daha zevkli ve hüzünlü oluyor. aynalar içerisinden masallarla dolu bir geceye girmek gibi.

    Slow down and I sail on the river
    Slow down and i walk to the hill

    Slow down and I sail on the river
    Slow down and i walk to the hill
    0 ...
  28. 40.
  29. kahramanlarımızın gerçek sesleri ne yazık ki gün yüzüne çıkmıştır, ortalık çok karışacak gibi; *
    --spoiler--


    --spoiler--
    1 ...
  30. 41.
  31. fantastik kurgu türünün ilk yapıtı. diğer fantastik kurgu eserlerinin hepsi yüzüklerin efendisinden esinlenerek ortaya çıkmıştır. türkiye'de baskısı çıkar çıkmaz,bir solukta okuduğum, okuduktan sonra "keşke filmi olsaydı da seyredebilseydik, hatta keşke bir yönetmen olsaydım da filmini ben çekseydim" diye hayıflandığım, filminin çıkacağını duyunca sevinçten çılgına döndüğüm seri.
    2 ...
  32. 42.
  33. mantıksızlık akan film. serinin son filmi olan the lord of the rings the return of the king'de frodo ve sam yüzüğü yok ettikten sonra kayanın üzerinde muhabbet ederlerken, gandalf ve iki tane kartal gelip adamları eve götürüyor. ulan madem öyle shire'dan da kartala binip gelseydiniz mordor'a. o kadar zahmete, çileye ne gerek vardı? yok moria madenleri yok lanetli şehir.. bin kartala gel abi.
    4 ...
  34. 43.
  35. kartala biner gelir de, dolmuş değil bu anasını satayım?

    kartallar, ancak manwe tarafından izin verilirse böyle operasyonlara katılıyorlar ve kısa mesafelerdeki acil işler için kullanılıyorlar. kaldı ki koskoca sauron iki üç tüylü kartalı mı göremeyecek? kaçar mı gözünden efendim.

    yakın zamanda hakkında "kartala binip gelseydi frodo da bizi kabız etmeseydi" diye eleştiriler gelmiş. üstüme vazife, cevap vereyim dedim. yoksa ne haddime...
    9 ...
  36. 44.
  37. 45.
  38. kitabın yazarı olan j.r.r tolkien'in yaratıcı biri olmasından öte kahin olduğunu düşünmeme sebep olan film. filmde haritanın bir kısmı görünüyor ve gerçek ortadoğuyu görüyor gibi oluyorum. amerikanın karıştırdığı, avrupa ülkelerinin kendi çıkarları için karıştığı ortadoğuyu.. bütün gücü elinde toplamak isteyen ortak bir düşman amerikayı, at beylerinin yurdu diye geçen rohan türkiyeyi, düşmana karşı bir araya gelenler; sarumanın kalesi isengard almanyayı, shire fransayı, cüceler arapları, elfler ingilizleri, çağrıştıryor bende. bu nasıl bir hayal gücüdür, nasıl bir bağlantıdır tek kelimeyle kusursuz. sanki olan bir senaryo, masalımsı hale getirilip anlatılmış gibi.. serinin tüm filmlerini en az 7'şer kez izledim, daha çözebilmiş değilim. seneler önce yazılmış bir kitap sanki bugünkü ortadoğuyu anlatıyor. *
    3 ...
  39. 46.
  40. 3 bölümden oluşan , görüntü ve ses efektlerinin mükemmel derecede iyi olduğu.içinde aşkı , aksiyonu , savaşı , nefreti ve buna benzer envayi çeşit farklılıkları anlatan görsel şölen.
    2 ...
  41. 47.
  42. fantastik kurgu dalında yazılabilecek en iyi kitap olduğunu düşündüğüm ve filmi de kendisi kadar iyi olan J. R. R. Tolkien eseri.
    1 ...
  43. 48.
  44. inanması zor olsa da iki-üç velede masal yazma içgüdüsüyle yazılmış eser. nerde şimdi böyle masal yazan dedeler dedirten kitap, film, oyun vs...
    1 ...
  45. 49.
  46. dört buçuk saatlik uncut versiyonlarıyla adeta dadından yinmeyen üçlemedir.
    2 ...
© 2025 uludağ sözlük