the left hand of darkness

    4.
  1. politik, fantastik, siyasi ve ilişkiler ağırlıklı, 1969' da yazılmış bir ursula k. le guin romanı.
    yeni baskısını ayrıntı yayınları yapmaktadır. birinci basımı 1993' de yapılmış ve en son 8. basımı olmuş. anlamadığım bir şey var 8. basımda kitaptan sadece 2000 adet basılmış.

    ancak klişe dram ve aşk romanlarına rağbet neredeyse hiç bitmiyor. hatta her baskısı 300 bin civarlarında oluyor.

    böylesi doyurucu ve mükemmel bir kitaba nasıl olur da rağbet olmaz anlamıyorum.
    sonra türkiye' de olduğum aklıma geliyor, yatışıyorum.
    3 ...
  2. 2.
  3. ursula k. le guin'in, ayrıntı yayınları tarafından basılmış bilim kurgu kitabi.

    bilim-kurgu"nun en önemli iki ödülü olan hugo ve nebula'yı kazanarak kısa zamanda türünün klasikleri arasına giren "karanlığın sol eli", dünyamıza çok benzeyen kış adlı bir gezende geçer. bu gezegende yılın en sıcak zamanlarında bile yarı-kutup iklimi yaşanır ve tüm sakinleri çift cinsiyetlidir (androjen). cinsel kimliğin bir statü ya da güç aracı olarak kullanılmadığı bu gezegende kişiler yılın belli bir döneminde o anki hormonal durumlarına göre erkek ya da kadın olmaktadırlar. öyle ki, birkaç çocuk doğurmuş bir ana daha sonra başka çocukların babası olabilmektedir. "arkadaşlık" ve "sevgililik" arasındaki "boşluk" anlamsızlaşmış; insan düşüncesini belirleyen düalizm eğilimi azalmış; insanlığın güçlü/ zayıf, koruyucu / korunan, hükmeden / hükmedilen, sahip olan / sahip olunan... ve benzeri ikiliklerini oluşturan temeller zayıflamış gibidir. cehaletin, şimdinin, mevcuduyetin ilerlemeden daha gözde olduğu bir gezegendir kış.

    bir gün kış'a uzaydan bir erkek elçi gelir ve onların da katılmasını istediği bir gezegenler birliğinden söz eder... elçinin gelişiyle birlikte yerli ile yabancı, erkek ile dişi, benzerlik ile benzemezlik, parça ile bütün arasındaki ilişki ve çelişkiler insanlardaki karşılıklarını bulup yaşamaya başlarlar...
    1 ...
  4. 3.
  5. ursula k. le guin'in bir başka şaheseri.

    oldum olası kitaplar hakkında yazılan yazıları ego tatmin aracı olarak görmüşümdür. hangi kitaptan neyi anlayacağınız kimsenin tekelinde değildir. neyi, ne kadar anlayacağınız, sizin ne kadar hazır olduğunuzla ilgilidir. ki bu durum insan ilişkileri için de geçerlidir.

    böyle bir giriş yapmamın sebebi, bu kitap hakkında söylenecek çok şeyimin olması. kuşkusuz bir paradoks bu.

    şu kadarını söyleyebilme cüreti alayım kendimden: bir çok başka şey dışında, 'düşünme üstüne düşünme' var bu kitapta. farkında olmadan, kalıplarla düşünüyoruz. kitaptan gelen örneği düşünürsek, cinsiyet kalıbı mesela.

    ayrıca yerdeniz dışında bir başka şaheser için;

    (bkz: mülksüzler)
    1 ...
  6. 1.
  7. ursula k le guin'in fantastik romanı. fantazinin ötesinde felsefe dersi verir bu kitap. le guin bunu hep yapıyor. (bkz: yerdeniz üçlemesi)
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük