tek kelimeyle külttür bu film. başında olayların, karakterlerin hatta firarın detaylarına kadar herşeyin gerçek olduğunun belirtilmesi seyirciyi daha da çok bağlıyor filme.
herşey iyidir hoştur da charles bronson'un oynadığı danny karakteri tüneli köstebek gibi yardırırıken birşey yok da tünel bitipte sıra kaçmaya gelince neden birden klostrofobim var benim "kaçamam arkadaş git" triplerine giriyor onu anlamadım. en çok bu adam çalıştı tünelde, ulan bütün tehlike kazarken zaten, onu yaptın da bitmiş ışıklandırılmış mis gibi raylı sistem kurulmuş tünelden mi geçemiyorsun ?
Günümüz Holivud sinemasında görmeye pek alışık olmadığımız şekilde, gerilim sahnelerinde kullanılan neşeli müzikler nedeniyle bugünün seyircisini o kadar da ger(e)meyen film.
bunu filmin başında dile getiren film, sizi sıkmadan 3 saat bir yolculuğa sürüklüyor..
76 kişinin kaçıp 50 kişinin öldürüldüğü ve çok az kişinin başarıya ulaştığı görülüyor filmde..
filmde esas komutan 3 dili de ana dili gibi konuşur ve bu sayede çoğu kişiyi aldatır..
ancak almanların süper taktiği ingilizce yemlemektir..
good lock dendiğinde thank you dersen göte gelirsin..
tarihteki en güzel kaçış öyküsü filmi. steve mcqueen'in isviçre sınırındaki motorla yaptığı inanılmaz oyunlarıyla, harikulade çekim kalitesi ve oyuncularının üstün performansıyla unutulmayacak daha doğrusu unutulmamış film. *
bununla birlikte filmin çeşitli yerlerindeki amerikan propagandası ve kibirliliği gözden kaçmıyor ve can sıkıyor.
2 saat 52 dakikalık kaçış filmlerinin atasıdır. başroller için sadece steve mcqueen adını vermek diğer müthiş oyunculara da hakarettir kanımca. oysa charles bronson, james coburn, donald pleasence ve james garner'ı unutmamak lazımdır. adı büyük kaçıştır fakat toplam 250 kişilik esirden sadece 3 kişi kaçmıştır film sonunda.
the cooler king olarak steve mcqueen'in oynadığı film. yalnız rolünün hakkını veren oyuncu Richard Attenborough (big x) gözükmekte. birçok kişinin steve mcqueen'in en iyi oyunculuğunu sergilediği film olarak değerlendirmesine rağmen tıpkı inglorious basterds filminde christoph waltz'ın oyunculuğu gibi Richard Attenborough da müthiş bir oyunculuk koymuş ortaya. fransızca, ingilizce ve almanca dillerini konuşan, kaçışı planlayan lider olarak bir ingiliz subayını canlandırır bu filmde. christoph waltz'ın en iyi yardımcı oyuncu dalında akademi ödülü almasına rağmen onun bu oyunculuğu o yıllarda es geçilir.
daha sonra oyunculukta bulamadığı takdiri yönetmenlikte bulur. 1982'de gandhi filminin yönetmenliğiyle en iyi yönetmen ve en iyi film dallarında akademi ödüllerini alır.