ne yazarmış be abi dedirten c. s lewis'in roman serisi. müslüman çocuklarına hristiyan propagandası şaheseri.
--spoiler--
inklings edebiyat üzerine tartışmaların yapıldığı bir kuruluştu. c. s. lewis ve j. r. r tolkien de bu kuruluşun en önemli üyelerindendi. tolkien, lewisin hristiyanlığa geçmesini sağlamıştı. lewis ise, tolkieni daha fazla roman yazması konusunda teşvik etmişti. çok iyi bir dostlukları vardı. fakat lewisin narnia günlüklerinin çok fazla dini öğe içerdiğini ve hristiyanlığın sömürgesinin yapıldığını söyleyen tolkien kitabı hiç beğenmediğini dile getirdi. lewis, anglika kilisesine aşırı bağlılığı ve joy gresham ile evliliği sonrasında eski arkadaşlarından tamamen koptu. tolkien ise bunu tamamen kişisel algıladı ve ikilinin arası bozuldu.
--spoiler--
irlandalı yazar clive staples lewis tarafından çocuklar için yazılmış yedi kitaptan oluşan fantastik roman serisi.
Serinin kitapları sırasıyla:
Büyücünün yeğeni,
Prens caspian,
Aslan, cadı ve dolap,
At ve çocuk,
Şafak yıldızının yolculuğu,
Gümüş sandalye,
Son savaş.
Seride yunan ve roma mitlerinden, britanya peri masallarından yararlanıldığı bellidir.
Kitapta hristiyanlık ve batı unsurlarının baskınlığı vardır. Hatta kötü bir karakter olan cadı tuzak için türk lokumu kullanmıştır.
Her ne kadar bilinçaltına farklı şeyler işlediği söylense de * oldukça etkileyicidir, harika kurgulanmıştır. akıcı ve sıkmayan bir dile sahiptir.
Öyle ki okurken etkilenip narnia denen, hayvanların konuştuğu fantastik ülkeye gitmek en büyük arzum olmuştu.
Son kitabında ise narnia ülkesinin tanrısı olan aslan narnia yı yok ederken gözyaşlarına boğulmuş, uzun süre etkisinden çıkamamıştım.
bir masalı en güzel anlatan filmlerdendir. insanların gardropa verdiği önemi dikkatli izleyicileri için açıklar aslında. hepimizin bilinçaltı gardroptan masal dünyasına geçmek bağlantısını kolaylıkla kurabilir.