normandiya çıkartması, yani meşhur d-day'den sonra bir hayli ilerleyen müttefik kuvvetlerinin fransayı kurtarıp alman sınırına dayanmalarının ardından artık yenilgisine kesin gözüyle bakılan almanyanın müttefiklerin hiç beklemediği bir anda yaptığı karşı taaruzun batı kaynaklarındaki ismidir. savaşın başlarında yaptığı gibi yıldırım bir harekatla müttefik cephesini yarıp ikmal yollarını keserek onları fransada kuşatmayı planlayan hitler, büyük bir gizlilik içinde çalışmış, saldırıdan son anda haberdar olan yüzbinlerce alman birliğini ve artık umut kesilen doğu cephesindeki panzer tümenlerini belçikada ki ormanlık ardennes bölgesine yığmıştır. kış günü hele ormanlık ve dağlık bir alan olan ardenlerden böyle bir saldırıyı hiç beklemeyen müttefiklere saldırmak için 16 aralık 1944 günü seçilir. plan belçika-fransa sınırındaki meuse nehrini geçip liman kenti antwerp'i ele geçirerek müttefik kuvvetlerini ikiye bölmek ve ikmal hatlarını kesmeye yöneliktir. hiç beklenmedik bir anda başlayan taaruz müttefiklerin devasa hava güçlerini kullanmasını engelleyen kapalı hava şartları, alman zırhlılarının üstünlüğü ve kısıtlı lojistik kaynakların akıllı kullanılmasıyla çok hızlı ilerler. müttefik cephesi yarılır ve meuse nehri geçilir ancak kuzey ordu grubu komutanı sepp dietrich'in başında bulunduğu 6. ss panzer ordusu'nun nispeten yavaş ilerlemesi ve güneydeki bastogne şehrinde karşılaşılan sert direniş ilerlemeyi yavaşlatır. ancak hala müttefiklerin arkasından dolaşarak çembere alma şansı vardır. tam o anda hitler hiç beklenmedik bir şey yapar ve parisin alınmasını emreder. arkalarını boş bırakarak parise yönelen alman kuvvetlerinin bu durumundan yararlanan müttefikler belçikaya yaptıkları bir karşı harekatla almanları çembere alıp yokederler. böylece çok büyük bir avantajla başlayan savaş almanlar için bir felakete dönüşür ve batıdaki son direnişte kırılmış olur.
hitler'in yaptığı çok büyük bir hatadır bu saldırı. hata olmasının sebebi planda değil, plana uyacak yeterli ünitenin olmamasındandır.
almanlar bu harekatta gerçekten çok umutluydular çünkü, abd ordusunun kış şartlarını almanlar kadar bilmediğini düşünüyorlardı. ayrıca amerikan hava kuvvetleri uçamayacağı için can çekişen luftwaffe batıyla uğraşmak zorunda kalmayacaktı. bir de alman komandoları amerikan askeri kılığına girip iletişim ve lojistiğe zarar vermeyi planlıyorlardı. savaşın en karizma araçları olan tiger tankları da almanların güven kaynağıydı. harekata gidecek asker çok olmasa bile, yıldırım harekatı ile şaşkınlık içinde bulunan düşmanlar ezilebilirdi.
en sonunda harekat başladı, alman topçuları, v1 roketleri, tiger tankları ve ss ler çok hızlı bir açılış yaptılar. yan gelip yatan abd ordusu ise bu demir yumruk karşısında başlangıçta hiçbir şey yapamadı. ilerlediler, ilerlediler ve ilerlediler. fakat bastogne'ye geldiklerinde hiç ummadıkları bir direnişle karşılaştı almanlar. aslında bu demir yumruk bastogne'yi rahatlıkla tuz buz edebilirdi, fakat abd ordusu az sayıdaki askeriyle çanakkale defansı kurmuştu ve çok büyük amerikan desteğinin gelmesine günler kalmıştı. almanlar ne kadar taaruza kalkıştılarsa da alamadılar burayı, çok büyük kayıplar vererek geri çekildiler.
hitler tüm planlarını askerlerine güvenerek yapmıştı lakin elinde 1939'daki blitzkrieg ordusu yoktu, yeni askere alınmış gençler deneyimsizlikleriyle de başarısızlığa katkıda bulundular.