bundan 35-40 yıl kadar önce binlerce sakat çocuğun doğmasına yol açan bu ilaç kanser hastalarının umudu idi. çok kötü bir kan kanseri türü olan çoğul miyelomu erken tedavide durdurmayı başarabileceği söylendi. 60'lı yılların sonunda piyasaya sürülen ilaç, hamile kadınların mide bulantısını gidermek için de biraz daha değişik bir formulasyonla kullanılıyordu. Fakat sakat çocuklar doğmasına(fokomel)'e yol açtığı anlaşılınca derhal yasaklandı. 70'li yılların en büyük sağlık skandalına neden olan ilaç, 1999 senesinde tekrar kanser tedavisinde yer yer kullanılmaya başlandı. ilacın kabızlık, yorgunluk hissi, uyuşma ve deri kaşıntıları gibi yan etkileri de mevcut.
ilk çıktığında peynir ekmek misali satılan ilaç pek bi zararsız görünsede "thalidomide nesli" gibi bir jenerasyonun oluşmasına yol açmıştır. ilacın en önemli özelliği nekadar kullanılırsa kullanlsın koma, bilinç kaybı gibi etkilere sebep olmamasıdır. zararsız olduğu söylenen bir çok ilaç gibi bununda çocuklarda anomaliler görülmesi sonucunda pekte masum bi ilaç olmadığı anlaşılmıştır. yazık olmuştur...
Başlangıçta yatıştırıcı veya sakinleştirici olarak tasarlanmıştı, ancak kısa süre sonra hamile insanlarda soğuk algınlığı, grip, mide bulantısı ve sabah bulantısı gibi çok çeşitli diğer durumların tedavisinde kullanıldı.
ilacın çıktığı dönemde ülkemizde süreyya tahsin aygün ve şükrü kaymakçalan ın deneyleri sonucunda yaptıkları olumsuz yorumlar sayesinde sağlık bakanlığı ilaca ruhsat vermedi. bu nedenle bizim ülke ucuz yırtmış.