thalesin mısıra gitmesi

entry2 galeri0
    2.
  1. nasıl bir anlatış bu. olay yaşanırken oradaymış arkadaş.

    köşeden demlene, demlene dinlemiş gibi.
    2 ...
  2. 1.
  3. Efenim bir gün Thales, Mısıra gidiyor. Orada Nil Nehri boyunca gezerken o bölgede Nil Nehri'nin yanı başında ölçüm yapan insanları görüyor. Burada Nil Nehri'nin kil tabakası ile her sene oluşan sel sonucunda geometrik hesaplamalarla selin zararlarından korunmak için ölçümler yapıldığını öğreniyor.
    Thales geometriyi öğrenince diyoki "bu bilgiye ben, tanrıların yardımı olmadan ulaştım ve bu öyle bir bilgi ki, kainatın her yerinde geçerli olmak zorunda. E biz poseidona, zeusa, apollona bu kadar kurban verdik, la hiç mi farketmedi?"
    Thales hemen Milet'e geri dönüyor ve hocası Anaksimandros'a başından geçenleri anlatıyor ve "acaba bu dünyanın başka bi izahı olamaz mı?" diye soruyor. Thales, bir sümer fikrini alıyor. Diyoki "Dünya bir disk, bu okyanus üzerinde yüzüyor ve burada bir fırtına olduğu zaman burası sallanıyor ve dünyamızı bu destekliyor." Ha birde diyor ki aman aman ha Anaksimandros bu dediğime inanmak zorunda değilsin, sen ne düşünüyosun? Bakın, en önemli soru bu.. sen ne düşüyorsun! Anaksimandros düşünüyor, "Ey Thales, ilginç bir fikir, yalnız şöyle düşünelim, sen diyosun ki dünyamızın altında su var, güzel. Onun altında ne var? Hadi onu da bildin, onun altında ne var? Bak dikkat edersen bu bizi sonsuz bir takibe götürüyor, problemi çözmüyosun ve ileri atıyosun. He birde bir taşı suya atınca yüzmüyor" diyor. Thales düşünüyor "ne düşünüyorsun?" diyor, Anaksimandros "benim tahminime göre dünya bir boşlukta"
    Bakın bu öyle bir laf ki, hiçbir gözleme dayanmıyo, ama gözlemle kontrol edilmesi mümkün; bilimin tanımı.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük