atfedildiğinin aksine;
fenerbahçenin 1923-1959 yılları arasında
istanbul liglerinde 11 şampiyonluğu
bulunmaktadır.
1929-30, 1932-33, 1934-35, 1935-36,
1936-37, 1943-44, 1946-47, 1947-48,
1952-53, 1956-57, 1958-59
galatasarayın ise bu liglerdeki
şampiyonluk sayısı 9'dur.
1924-25, 1925-26, 1926-27, 1928-29,
1930-31, 1948-49, 1954-55, 1955-56,
1957-58
1923 öncesinide katarsak her iki
takımından;
fenerbahçenin 5 şampiyonluğu
bulunmaktadır.
1911-12, 1913-14, 1914-15 * , 1920-21,
1922-23
galatasarayın ise 6 şampiyonluğu
bulunmaktadır.
1908-09, 1909-10, 1910-11, 1914-15 * ,
1915-16, 1921-22
özel bir durum olan 1914-15 sezonu: bu
sezonda galatasaray istanbul futbol birliği
ligi'ni; fenerbahçe ise diğer lige oranla
daha güçsüz takımların yer aldığı istanbul
futbol şampiyonluğu ligi'ni şampiyon
olarak tamamladı. galatasaray, kendi
liginin önceki liglerin devamı olduğunu ve
esas şampiyonun kendisi olduğunu iddia
ederek fenerbahçe'den şildi istedi. aksini
iddia eden fenerbahçe ise şildi vermedi ve
kendi ismini şildin üzerinde bulunan
onuncu gümüş kalbe kazıdı. sonuç olarak
şilt, fenerbahçe'de kaldı.
sonuç olarak türk futbol tarihinde tüm
şampiyonluklar sayılacaksa eğer;
fenerbahçe 19+16 = 35 şampiyonluk
(çalınan 1914-15 dahil)
galatasaray ise 19+15 = 34 şampiyonluğu
bulunmaktadır.
şimdi nedir bu istanbul ligleri ona gelelim.
çeşitli zamanlarda çeşitli isimler alan bu
ligler bir zamanlar istanbul cuma ligi,
istanbul pazar ligi, istanbul türk idman
birliği ligi, istanbul profesyonel ligi,
istanbul ligi gibi isimle almıştır. liglerde
bulunan takım sayısı düzensiz, futbol
profesyonellikten uzaktı.
tâki istanbul profesyonel ligine
(1952-1959) kadar oradada fenerbahçe ve
galatasarayın 3er beşiktaşında hali
hazırda günümüzdede geçerli olan 2
şampiyonluğu bulunmaktadır. ayrıntılı
bilgi için http://www.google.com
statü değişikliğiyle isim değişikliğini bir tutan andavalları göstermiştir. yarım yamalak araştırma yaparak milleti keklemeye çalışmak size yakışır zaten galatasarayın da fenerbahçenin de müzesine girin tek tek sayın bakın kimin kupası daha çok o zaman kazanılan kupalar duruyo zaten.
1923 öncesinde istanbul ligi yok muydu peki diye sormamıza sebep olur. ayrıca 36 yılda neden 26 yılın şampiyonları var merak ettiğim durumdur. bilmediğimden soruyorum aydınlatacak varsa bekliyorum.
olumlu karşıladığım talep.
fakat yetmez.
1911 den itibaren hepsi sayılmalı.
yıldız sistemide 10 yıla çıkmalı. tek şampiyonluğu olan takıma dahi bir yıldız verilmelidir.
1-19 şampiyonluk bir yıldız.
20-29 şampiyonluk iki yıldız.
30-39 şampiyonluk üç yıldız.
...
o dönem siyasi askeri karışıklıkları saymasak bile saçma olan durum.
ortam sağlıklı değil futbol için. ayrıca türkiye çapında lig yok. aynı yıl izmirden istanbuldan ankaradan şampiyon çıkıyor. takımlar kendi kurdukları ligde şampiyon oluyor sonra da hani bizim şampiyonluk diye ağlıyor.
guvenilir ortam ise 1960da anca oluşuyor. adam akıllı sampiyonluklari olsa Osmanlı zamanında ki birincilikleri de isterler.
galatasarayi oyle böyle geçemedik, yine bir katakulli yapalım diyorlar resmen.
ortam uygun olduğunda turgay şerenden metin oktaydan bahsetmeyi pek seven gslilerin bu adamların oynadıkları zamanlardaki şampiyonlukları yok saymaları da ilginç aslında.
bu küçük işlere fenerbahçe nin girmemesi gerekiyor ama galatasaray korkusu ve büyüklüğü buna itiyor sanırım.
son 2 senedir galatasaray ın kazandığı şampiyonluktan sonra bu düşüncenin daha da dillenmesi bunu gösteriyor.
aynı şeyi beşiktaş ta da görmüştük.
galatasaray ve fenerbahçe 3.yıldızlarını takıp, alıp başını gittiklerinde beşiktaş ı kurtarma operasyonu yapılmıştı. bedavadan 2 şampiyonluk verilmişti.
şimdi de aynı senaryo.oyuncuların yerleri değişik. gerçi galatasaray gene aynı rolde.
ulan biz 1912 yılındaki 7-0 galatasaray galibiyetinden bahsetsek, "olur mu yeeaa o tarih öncesiydi yeeaa, görüntü var mı yeeaaa" dersiniz..! ee noldu da şimdi değişti fikriniz.?
ayrıca "galatasaray'ın savaşlar sebebiyle yıllarca takım kuramadığından bihaber sözde taraftar zırvalarıdır" diyerek tanımımızı da çıkaralım aradan..
ulan siz elin yunanıyla masada oturup ertesi gün hangi sahada maç yapalım diye düşünürken, galatasaraylı futbolcular ve liseli öğrenciler o sizin yunan arkadaşlarınızı defetme derdindeydi bu topraklardan. hani hep diyorsunuz ya galatasaray'a fransız tohumu diye, sizinkiler gibi yan gelip yatan cinsten değillerdi en azından. az çok tarih bilgisi olan biri anlar ne demek istediğimi.
tüm bunları bilmenize rağmen hala çemkiriyorsanız, alın sizin olsun kupanız da şampiyonluğunuz da... avrupa'da türk futbolu denince yine biz geleceğiz akıllara, ve yeter bizim armamızın şanlı duruşu tüm kanatlılara.
ilk yıldızlar verildiğinde yapılsaydı belki ön yargılı yaklaşmazdım bu uygulamaya fakat galatasaray'ın 4. yıldıza en yakın aday olduğu zaman çıkıyorsa bu mevzu gündeme o zaman art niyet ararım.
galatasaray'in 7-0'lik fenerbahçe galibiyetini eskidi diye saymayanlarin yanip tutuştugu tescildir. ayrica "milli küme" denilen olay sadece istanbul takimlari arasinda oynandigindan ülke ligi olarak sayilmasi imkansizdir.
önce 2010-2011 yılının şampiyonu bir belli olsun ondan sonra hayırlısı ile artık.
müzesinde türk yargısı, uefa ve cas tarafından şike ile alındığı tescilli olan bir kupa bulunan kulüp taraftarlarının "şükrü saracoğlu" başbakan iken aldıklarını iddia ettikleri kupaların da şampiyonluk sayılmasını istemeleri, yüzsüzlüğün gerektiğinde olağanüstü boyutlara taşınabileceğinin açık delilidir.
tavsiyem hazır tüpçü tff başkanı iken bu kupaları tescil ettirmeniz. çünkü bir gün futbola mutlaka adalet gelecek. işte o zaman işiniz çok zor olur.
59 öncesinden 2 sezon yani Beşiktaşın şampiyon olduğu 57 ve 58 sezonları TFF tarafından tescil edilmişti hatırlanırsa.
gerekçe o sezonların sonrasında beşiktaşın avrupa şampiyon kulüpler kupasında türkiyeyi temsil etmesiydi.
ancak burada bir sorun var. 56 senesinde milli küme adı altında oynanan ligi de galatasaray şampiyon bitirdi ve 57 sezonunda türkiyeyi şampiyon kulüpler kupasında temsil etti.
aynı mantıkla gs'nin de bu şampiyonluğunun sayılması lazım haliyle tüm milli küme sezonlarının.
ancak işte burada fenerbahçenin fazla sayıdaki şampiyonluğu işi bozuyor. galatasaray kontrolündeki futbol düzeni bunu istemiyor.fenerbahçe camiası da bu konuda yeterli mücadeleyi göstermiyor.
sonuç olarak milli küme, türkiye futbol şampiyonası, türkiye 1.ligi, türkiye süper ligi gibi tanımlar türkiye futbolunda oynanan en yüksek ligin isimleridir.
eğer mesele isimse o halde 2000 senesinden önceki sezonların da sayılmaması lazım. malum ligin adı 2000 senesinde süper lig olarak değiştirilmişti.
herşeyden önce milli küme ve türkiye futbol şampiyonası adı altında oynanan liglerde mücadele etmiş,şampiyonluklar kazanmış futbolcuların emeğine saygı duymak gerekir.
meseleye sadece fener,g.saray açısından da bakmamak lazım. o sezonlarda g.birliği,ankaragücü,göztepe,istanbulspor gibi köklü takımların da şampiyonlukları var.o kulüpler açısından da o sezonların tescili çok çok önemlidir.
bu arada önceki yorumlarda 3-5 ergen ve ezik g.saraylı 4.yıldızdan bahsetmiş.gülmeden edemedim.seneye bugünlerde kimin 4.yıldızı takacağını hep beraber konuşuruz.kaldı ki mevcut şampiyonluk sayılarıyla fenerin de g.sarayın da 4.yıldızı takması hiç de zor değil.sen önce taksan ne olur ben önce taksam ne olur.
burada sadece fenerbahçe değil pek çok takımı ilgilendiren bir durum var.bursaspor ile göztepenin şampiyonluk sayıları aynı hatta gençlerbirliğinin bursaspordan da fazla. ama bursasporun şampiyonluğu sayılıyor göztepenin şampiyonluğu,gençlerbirliğinin şampiyonlukları sayılmıyor.bu en hafif deyimle hak gaspıdır.
Lefter'le, baba hakkıyla övünüyorsun, 1950'lerde macaristan'a attığın golden hala bahsediyorsun, o yıllarda dünya kupasına katılıyorsun hala anlat anlat övmeye doyamıyorsun; ama işte o yılların şampiyonluğu sözkonusu olunca sus pus oluyorsun.
Tescili Olması gerekendir.
Gs'li arkadaşlar tabi karşı çıkacak işlerine gelmiyor çünkü sadece 1 şampiyonlukları var. 10 15 tane olsa ortalığı çoktan yakıp yıkmışlardı zaten.