Hanefîlerde tercih edilen görüşe göre arefe günü sabah namazından bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar 23 vakit, her farz namazın ardından teşrik tekbiri getirmek, kadın erkek her Müslümana vaciptir. şafii mezhebine göre sünnettir.
Teşrik tekbiri okunuşu; "Allahu ekber Allahu ekber, Lâ ilâhe illallahu vallahu ekber. Allahu ekber ve lillahi’l-hamd" diyerek teşrik tekbiri getirilir.
Sözlük ahalisi
Yarın sabah namazından başlayıp bayramın üçüncü günü ikindi namazı dahil farz namazın bitiminde selamdan sonra okuyacağız inşallah.
Teşrik tekbirleri vaciptir.unutulursa öbür namaza kadar hatırlanması durumunda okunur.
Vakit arası hatırlanmazsa kazası yoktur.
Hatırlatayım istedim.
Arefe gunu ikindi namazinin farzini kildikdan sonra baslar, 4cu bayram gunu ikindi namazinin farzina kadar devam eder.
Her farz namazin arkasindan okunur. Eger unutulursa namazdan sonrada okuna bilir.
Yıllardır teşvik tekbiri diye bildiğim, hayvan kesilirken söylemesini de hayvanı kurban olmaya teşvik etme amacına bağladığım idi.* Yemin ediyorum, aydınlandım ufkum iki katına çıktı.
arefe gününün sabah namazından itibaren bayramın dördüncü gününün ikindi namazına kadar devam eden tekbirdir. kılınan vakit namazının farzından sonra söylenir.
okunuşu için;
allahu ekber allahu ekber la ilahe illallahu vallahu ekber, allahu ekber ve lillahi`l-hamd
kurban bayramı arefe günü sabah namazından, bayramın dördüncü günü ikindi vaktine kadar farz namazın ardından okunması hanefi mezhebine göre vacib olan tekbirlerdir.
Kurban bayramı günlerinde yapmamız gereken dinî görevlerimizden biri de teşrik tekbirleridir. Teşrik tekbirleri arefe günü sabah namazından başlayarak, bayramın dördüncü günü ikindi vaktine kadar devam eden 23 vakitte getirilir. Bu günlere eyyâm-ı teşrîk / teşrîk günleri denir. Bu günlerde farz namazlardan sonra teşrik tekbirlerini getirmek vaciptir.
Namaz cemaatle kılınır ise yüksek sesle, tek başına kılınır ise içinden getirilir. Bakara sûresinin 203. âyetinde: Sayılı günlerde Allahı anın buyrulmaktadır. Bir tefsire göre burada geçen sayılı günlerden maksat, teşrik günleri, yani farz namazlardan sonra tekbir getirdiğimiz günlerdir.
Tekbir şöyle getirilir: Allahu ekber Allahu ekber lâ ilâhe illallâhu vallâhuekber Allahu ekber ve lillâhilhamd.
Asr-ı saadetten günümüze kadar devam eden bu tekbirlerin metni tâ Hz. ibrahime kadar yükselir. Daha sonra bu tekbirler, büyük mûsıkî üstadı merhum Itrî tarafından segah makamında bestelenmiştir. Teşrik tekbirleri bayram ve teşrîk günlerinde camilerimizi süslemekte, milletimizi adeta coşturmaktadır.