les'ten 45 almanız gereklidir, yabancı dilden en az 50 , mülakattan da geçer not almanız gereklidir. üniversiteden üniversiteye göre alacağınız not puanlaması değişir. sonuç olarak bütün bu koşulları sağlarsanız 2-3 yıl sonra uzmanlığınızı almış olursunuz.
lısans suresınce yapılmayan odev tek donemde verılır. kısıden yuksek prezantasyon ve hazırlık yapması beklenır. ustune ustluk hocaya yaranılmaz.70-75 arası bır puan alınır, oturulur.
her zaman kariyer, ünvan, iş, askerlik tecili vb. sebeplerle yapılmaz. bazen insan sistemin çarklarında mecburi eğitimini tamamlayıp, askerliğini yapıp, işini bulup, kariyerine başlayıp, evlenip vs. vs. okulla arasındaki bütün çıkar ilişkilerini bitirdikten sonra sırf varlık sebebini gerçekleştirmek için gidip istediği herhangi bir alanda da tezli yüksek lisans yapabilir.
tez yazmanın ayrı bir dert, onu savunmanın ayrı bir dert olduğu, fakat insanın okuduğu bölüm hakkında ilerlemesini sağlayan, profesör olmanın 6 basamağından 2. sidir.
diğer basamaklar,
1- lisans
2- tezli yüksek lisans
3- doktora
4- yardımcı doçentlik
5- doçentlik
6- profesörlük
kabustur. sıkıntıdır. bir sayfasını yazabilmek için günlerimi harcadığımdır. lisans yapan çoğu öğrencinin hayallerini süslese de türkiye'deki master mezunu işsizleri ve üniversitede dönen çarkları göz önünde bulundurursak, aslında bir işe yaramayan hededir. tanrı tüm master yapanları kutsasındır. ***
tezsiz olduğunda ma sıfatına nail olunur. mantıkta herhangi bir üniversiteden parasını verip de bir dersi kurs misali almış olmak bile tezsiz yüksek lisans yapmaktan daha makul ve mantıklıdır çünkü daha çok işe yarar zira yüksek lisans yapmış olmanın en çok avantajı memuriyette vardır düşünülülmelidir ki tezsiz yüksek lisans memuriyette bile hiç bir avantaj sağlamaz. tezli olduğu hallerde ise kesinlikle torpil gereklidir devlet okullarında işlevde olmak maksatlı. genellikle de fen bilimleri gibi dersler adına biyoloji, fizik gibi artık günümüzde neredeyse zorunluluk halidir.
Tez aşamasında iken okuldan atılanlara, şu günlerde geri dönme fırsatı verilen, ancak bu durumda dahi "bu sefer bitirebilecek miyim ki, dönmeli mi dönmemeli miiii" diye düşündüren stres sebebi öğrenim durumu.
tarafımca kazanılan program olmasına rağmen nasıl burs ile taçlandırıldığı merak konusu. girişken arkadaşların bu konuda tarafıma bir kaç tüyo vermeleri için yalvarabilirim...
eger akademik kadrodan torpiliniz yok ise hiç başlamayı derim.
hee boş vaktim var halim durumum iyi diyorsaniz başlayın gari.
universitelerde boş kadrolar malesef oncelikle proflarin hısım ve akrabalarina ayrilir.
lisansüstü program derecesi dahilindeki bir yüksek lisans türü. diğeri için; (bkz: tezsiz yüksek lisans)
yükseköğretim kurulunun (bkz: yök) temel yönetmeliği (bkz: lisansüstü eğitim ve öğretim yönetmeliği) baz alınarak, üniversiteler müfredatta küçük değişiklikler yapabilirler. ama genellikle 7 adet ders + seminer + uzmanlık alan dersi ve yüksek lisans tezinden oluşan bir katalog yapısına sahiptir.
bu programlara girişte temel şartlar: üniversitelere göre alt limiti değişen ales, yabancı dil sınavı ve lisans akademik ortalamasıdır. bazı üniversiteler yabancı dil puan yeterliliğini girişte şart koşmaz lakin teze başlama aşamasında isterler.
ayrıntıları geçersek ileride akademik kariyer isteyen birisi tezsiz program yerine tezli programı tercih etmelidir.
diğer yandan burs şartları şöyle değerlendirilecek olursa; başbakanlık bursu için başvuru yapılabilir (çalışmıyor olmak temel şart idi sanırım). bir diğeri yüksek lisans tezi yapılmaya başlandığında danışman hoca ile tübitak projesi yapılıp oradan burs sağlanabilir ki tatmin edici bursları vardır. diğer yandan alanla ilgili olarak bakanlıklarda bazı çalışmalara tam zamanlı ve/veya kısmi zamanlı çalışılarak alınabilir. veya torpil bulunarak bir şirketten alınabilir.
lisans hayatı bittikten hemen sonra başlandığında, sudan çıkmış balığa döndüren eğitimdir. bildiğiniz gibi bir ortam değildir, ayrıca lisansın verdiği yorgunlukla daha bir kabus gibi olmaya başlar.
ne işe yarayacağını bilmediğim, bilemediğim, bir yandan kpss-alan sınavlarına hazırlanıp sabah akşam dersaneye giderken, üstüne üstlük bir de bana 9 tane kitap, 3 tane proje yükü bindiren şey.
tez yazarsınız arkadaşlar. adı tezli yüksek lisans olur. tez yazmazsınız adı tezsiz yüksek lisans olur. hani 5 bin lira verip alırlar hava atarlar işte onlar tezsizdir. her babayiğidin harcı değildir tezli yüksek yapmak. ales ister ingilizce ister 5 kişinin karşısında mülakatı geçmek ister. sonra 2 yıl boyunca eşşek gibi pc başında bir sürü sunum falan hazırlarsınız. ben 3 yılda bitirdim. ziraat mühendisliği seralarda enerji dengesi ve pv sulama sistemleri üzerine çalışmıştım. güzel günlerdi.