tev'in üstün başarı bursu birçok örencinin imrendiği bir şey. 9 aylık bir süreç boyunca toplam 9500 lira ücret alıyorsun. aylık 1000 liradan fazla para birçok öğrenciyi geçindirir. birçok üniversite öğrencisi kyk'dan burs koparsa bile ailesinden maddi destek alıyor ya da çalışıyor. bir de geri ödemesi yok, sadece manevi bir yükümlülüğün var bu konuda.
gelgelelim bu bursu almak çok zor. öncelikle üniversiteye yerleştiğin puan diliminde (dil puanları hariç) türkiye sıralamasında ilk 2000 kişinin içinde olman gerekiyor. oldun mu? şimdi koca bir başvuru formuyla birlikte bir ton evrak topluyorsun. kolay deği tabii adamlar bin liranın üzerinde para verecekler sana.
evrakları toplayı gönderdin mi sonrasında bilgilerinle bir elemeden geçiyorsun. onu geçtin mi bir kampozisyon sınavı onu da geçtin mi yüz yüze mülakat safhası. çok fazla aşaması var kısacası.
bir de evrakların yanında "okul dışındaki en büyük başarılarını" yazıp göndermeni istiyorlar senden ki o da ölüm olabiliyor bazen. senden sosyal hayatında başarılı olmanı istiyor, ot gibi yaşamamış olmanı istiyor. ama senin sosyalliğinin jürinin gözünde değer olmaya da biliyor. son bir haftamı bunu düşünmeye harcadım mesela. ama yok arkadaş gelmiyor insanın aklına düzgün bir şey.
"2005'te tan'ın gecesinde sahne aldım grubumla. tamam ama bir cümle lan. sanatsal birkaç cümle mi döşesem altına, yoksa başka başarıları mı yazsam? yok ya şimdi kontrol edenler gıcık çıkar falan sanatsal cümleler ters tepebilir. başka başarı da yok ki anasını satayım. uludağ'da yazarlık desem manyak mısın lan ekşi mi bu? o sitede yazarlık, bu blogda kaç kez yazın yayınlandı? ulan kim takar onları..." bu şekilde gidiyor iç seslerin çatışmaları.
bir de bu bursu alamayacağım kesin gibi, ona rağmen düşüncesini bu kadar dert ediyorum. tev'in başka yerden burs alan öğrenciye burs vermesi %1 gibi bir ihtimal. e ben de kendi okulumdan para alacağım, otada resmi bir para akışı olacak. zaten tev'in de bu olayını anlamıyorum. herhangi bir sözel öğrencisinin o bursu alması imkansız gibi bir şey. ilk 2000'e girmeni istiyorlar, devlet üniversitelerindeki sözel bölümlerin ilk 2000'den öğrenci aldıkları yok, oraya kadar özellere burslular yerleşiyor. e ilk 2000'e girip de özel üniversiteye giden öğrencinin okulundan burs alacağı muhtemel. uğraş babam uğraş boşu boşuna.
adı üstünde gençtir. ben şu anki mezun kafamla düşünüyorum tabii de, gerçekten ilk 2000 de olsam, sınav dışında da bilmem ne resim yarışmasında 1. olsam ya da bir başarı göstersem, üstüne yetmezmiş gibi kompozisyonlar yazıp bir de yüz yüze mülakata girsem, mülakatta tavrım çok farklı olurdu. "pardon siz allah'sınız da peygamber mi yollayacaksınız beni. altı üstü bin lira ulan pezevenkler. bir kişiye vereceğinize 10 kişiye bölün daha çok insan faydalansın madem öyle." gibi sert ve kırıcı konuşmalar içinde bulunabilirdim.
bu sayılan özelliklere haiz olup da ayda 1000 tl ye ihtiyaç duymak da daha acı tabi. bir de bu başarımı kendi eğitim sistemlerinin bir başarısıymış gibi göstermeye çalışacaklardır ki aman sabahlar olmasın.
üstün başarı anlayışının komplike anlam taşıdığının farkında olması gereken gençtir. o bursu adama kolay vermezler tabi. eğer gençlerin bu burstan henüz lisedeyken haberi olsaydı ayağını denk alıp başarı elde etmek için ayrı bir hipodromda yarışlarına devam etme halleri olası olurdu. tabi onca hareketten sonra o burs ilk maaş statüsünde harcanmaya kıyılamayacak kıvama geçip ilahlaştırılabilir.