test önüne gelir. önce sorular bir gözden gecirilir. bilinen sorular yapılır bilinmeyenler kadere bırakılır. sıklara bakılır. soru tekrar okunur. sorunun içinde gecen bir kelime kapılır. onun üstünden sıklar yorumlanır. bu olmaz,bu ne alaka,e yuh sacmalamısınız sanki diyerek elenen sıklardan sonra kalan sık isaretlenir. *
işaretleri farklı mutlak değerleri aynı olan sayılar dikkate alınmadan, diğerlerinden farklı olana bakılır ki bu farklı olan genelde ortadadır. işareti + ve paydası 5 tir. yani doğru cevabın işareti +, paydası da 5 olacaktır. doğru yanıt b.
eğer şıklar böyle geldiyse %95 filan işe yarar ki zaten şıklar da genellikle böyle verilir.
halk arasında olasılık olarak bilinen, biz yukarı Nottingham'lıların dediği gibi probability ismindeki matematiksel bakış açısının yön vermesi gereken tekniklerdir.
şık sayısı 5 ve şıklar hakkında herhangi bir fikrimiz yoksa, atıp atmama konusunda en önemli kriter 3-4 yanlış 1 doğruyu götürüyor mu sorusunun cevabıdır. eğer durum buysa elleşmeyin; yüzde 80 e karşı yüzde 20 ile kazanmak için mustafa denizli balına ihtiyaç vardır. ancak oss ve benzeri yurt çapındaki sınavlar haricinde olan, özellikle yanlışın doğruyu götürmediği lise ve üniversite seviyesindeki test sınavlarında soruyu boş bırakıp 'hocam bak bilmediğim soruyu nasıl da atmayıp delikanlı bir tavır takınıyorum' bıkbıklarına takılmayan dostlarımız için atma teknikleri ihtiyacı tam olarak bu noktada başlıyor.
-- e) hiçbiri -- şeklinde bir şık koymak gibi ibnelikleri düşünüp küfretmekten ve soru içeriğinden tamamen arınıyoruz. öncelikle tepkisiz bir düşünce sistematiğine ihtiyacımız olacaktır. önümüzde 5 şık var ve biz doğru olanı en küçük bir ışığımız olmadan bulmak peşindeyiz. bu durumda bir yerden başlanmalıdır; başlıyoruz. sorudan uzaklaşmak ve şıkların içeriğindeki yanıltıcı etkenlerden zihnimizi ve bilinçaltımızı arındırmak amacıyla sol elimizin 5 parmağını tırnaklarından masaya sürdükten sonra en çok hangisinin kirlendiğine bakarız. sözgelimi bu parmak başparmağımız olsun; bu da a şıkkına kaşılık gelmektedir. peki bu durumda a şıkkını mı seçiyoruz? elbette ki hayır. sorunun cevabının a olmama ihtimali yüzde 80 dir. cevap a değildir olarak kabul etmeliyiz; bunu biz değil matematik söylüyor. kalan 4 şık için el tekniğine benzer bir yöntem bulup karşılık getirdiğimiz şık, yüzde 75 ihtimalle doğru cevap olmayacaktır, bu durumda bunu da eliyoruz. geriye 3 şık kaldığında risk artık büyüktür; ama bu noktada bir şık sallayıp işaretlemek isabetli olabilecek olsa da yüzde 66 oranda hata yapılabilir. şahsi kanaatim bir şık daha elenip finale 2 seçenek bırakarak kaderi yüzde 50 lik bir başarı ihtimaliyle tayin etmenin doğru olacağıdır; günümüz tabiriyle kutumuza gitmektir. peki bu yöntem tutar mı? manyak mısın; kesin tutar abi beklemiyosun inşallah? sadece karşımıza çıkan felaketle mücadele etmek için olasılık hesabının bize gösterdiği yolu izleyecek ve elimizden geleni yapmış olmamızın verdiği psikolojik rahatlama ile sıradaki soruya geçeceğiz.
20 sene okullarda dirsek çürütmüş kardeşinizden son bir not: her zaman d şıkkına dikkat ediniz.
Ornek ile anlatabilecegim hos bir psikolojik vakadir.
Ornegin; 5defa ard arda d sikkini sonuc olarak buldunuz. iddia ediyorum, optik kagidindaki o uzun siyah cizgi sizi derin dusuncelere gark ettiricektir. hepsi ard arda olmaz lan diyerek, yeni cozum yolunuzu ureticeksiniz.
Cozum ise %90 oraninda 3.siradaki d sikkini degistirerek sallama yontemiyle yeni bir sik koymaktir, icini rahatlatmaktir.
Test el ile hazırlanmışsa ilk sorunun yanıtının "b" veya "c" ikinci sorunun yanıtının ise birincisinden farklı olmak kaydı ile "b", "c" veya "d" olma olasılığı daha yüksektir. Bir de eskiden öss için her bilmem kaç soru içindeki doğru şıkların toplamı aynıdır (30 soru içinde 6a, 6b, 6c, 6d, 6e gibi) şeklinde bir şehir efsanesi vardı.
testten önce bir karınca bulunur. Sonra cevap anahtarının üzerine bırakılır. Mahlukun geçtiği yerlerdeki şıklar işaretlenir. Doğru yanıt verme şansı çok yüksektir. çünkü karınca antenleri sayesinde doğru soruyu bularak ilerler. Denemesi bedavadır. Bu yolla öss' de birinci olan arkadaşım var. isterseniz onu da getirebilirim.
o tipi tipi diye her seferinde farklı bir şıkdan başlamak çok iyi oluyor. hiçbir şey anlaşılamayan dersten bile geçer not almak mümkündür. çünkü öğretmen mantığında neredeyse hiçbir zaman aynı iki şık alt alta doğru olarak isabet etmez.
(bkz: olay çözülmüştür dağılın)
Testte tum cevaplar esit oranda bulunur mesela 100 soruda 25 a 25 b 25 c 25 d sikki bulunur. Eger hepsini cozduyseniz iki bosunuz varsa mesela 25 a 24 b 25c 24 d ciktiysa kalan iki sorudan biri b digeri d sikkidir. Size yakin geleni isaretleyebilirsiniz.
şıkları sayarak bis mil la hir rah ma nir ra him de hangisi çıkarsa işaretle ama her soruda bunu farklı şıktan başlayarak yap tabi. allah yardım eder muhakkak.