tesla bobini

entry11 galeri2
    1.
  1. 2.
  2. yapılması ve kullanılması durumunda sanırım dünyayı değiştirecek icat. ama bugüne kadar neden yapılmadı. acaba büyük bir felakete neden olabilecek bir tehlikesi mi var. ya da sadece ticari çıkarlar uğruna mı bilim tarihinin tozlu sayfalarında duruyor bu proje. enteresan bi durum.
    1 ...
  3. 3.
  4. Üniversite de projesini hazırladığım ancak hoca nın onayından geçmeyen bobin.
    2 ...
  5. 4.
  6. Aslinda sistemi cok basittir. Oncelikle AC Elektrik ayni frekansta tek yonlu elektrige cevrilir. ikinci sarimin da bir ucu topraga baglaninca sistem surekli topraktan elektronlari firlatir ve arklar olusturur.
    0 ...
  7. 4.
  8. nikola tesla tarafından bulunmuştur. yüksek voltaj, düşük akım ve yüksek frekansta alternatif akım üretmek için kullanılır.
    1 ...
  9. 5.
  10. Biraz uzağına bir floresan lamba koyarsanız çalıştırdığınızda lambayı yakabilirsiniz. Kablosuz elektrik iletimi için güzel fakat düşük verimli bir sistemdir. Yüksek frekans ve voltajda elektrik üretmek için kullanılır. Yüksek voltajda elektrik üreten ve buna birazcık benzeyen fakat daha karışık bir sistem için (bkz: van de graaff jeneratörü)
    3 ...
  11. 7.
  12. 8.
  13. Bu bobinle müzik yapıyorlar. Hem müzik şöleni hem görsel ziyafet.

    Şuraya bırakayım;

    https://m.youtube.com/watch?v=Ee5evlN8Bbs
    7 ...
  14. 9.
  15. nikola tesla'nın yüksek frekansalternatif akım üretmek amacıyla icat ettiği bobin. her ne kadar en büyük hayali kablosuz elektrik üretimi olsa da, ne yazık ki bu amacına istediği şekilde ulaşamamıştır.

    bobin, yüksek gerilim trafosu, sarım sayısı az birincil bobinle sarım sayısı çok ikincil bobin, yüksek gerilim kapasitörü gibi birçok farklı bölümden oluşur.

    çalışma prensibi ana hatlarıyla şöyledir:
    - trafo ve kapasitör şarj olur.
    - atlama uçları arasında kısa devre oluşur.
    - birincil bobin, kapasitörle paralel devre haline gelir.
    - şarj edilmiş kapasitör birincil bobine verdiği enerjiyle manyetik alan oluşumunu sağlar. bu manyetik alan da ikincil bobine enerji iletir.
    - biraz önce paralel hale gelen devreyle ikincil bobinin oluşturduğu devre rezonansa girer.
    - devrenin çıkışında yüksek gerilimli elektrik enerjisi oluşur ve bobinin çevresinde gördüğümüz meşhur ark atlamaları ortaya çıkar.

    https://galeri14.uludagso.../tesla-bobini_1983167.jpg

    bobin çok farklı boyutlarda yapılabilir. ancak eğer büyük boyutlulardan birinin etrafında bulunuyorsanız, elektrik akımından faraday kafesi ile korunabilirsiniz.
    4 ...
  16. 10.
  17. 11.
  18. Tesla bobini, 1891 yılı civarında Nikola Tesla tarafından bulunan ve yüksek voltaj, düşük akım ve yüksek frekansta alternatif akım üretmek amacıyla kullanılan deşarj bobinleridir. Tesla bobininde kabloyu bir hortum, elektiriği bu hortumun içinde akan su, elektrik akımını suyun akışı ve voltajı da suyun basıncı olarak düşünebiliriz. Hortumun ucuna bir ağızlık eklendiğinde ters orantılı bir şekilde suyun akış hızı azalırken basıncı da artar. Tesla bobininin çalışması da bu şekilde gerçekleşir.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük