ortada gerçekten ilginç bir durum var. terörle yaşıyoruz. gerçekten alışmışız artık ve o kadar doğal geliyor ki bize başkentimizde bomba patlaması ve yığınla insanın öldürülmesi(ölmesi değil).
hani pkk için 'terörist' yerine 'milis' ifadesini kullanan o avrupa'da bir bomba patlasın. bırakın başkenti, bırakın mesai çıkış saatini; sabahın köründe ıssız bir yerde bomba patlasa ayağa kalkarlar. normali de budur zaten. yas ilan edilir, terör halkça lanetlenir. hatta yalaka devletler(biz gibi) futbol maçlarında saygı duruşunda bulunuruz avrupa için. ki gereken budur da. lakin o kadar alışmışız ki londra'daki bomba, paris'teki bomba daha çok acıtır olmuş sanki bizi, medyayı.
dünkü olay malesef tekrar gösterdi ki alışmışız teröre biz. adam gibi oturup ölülerimiz için yas bile tutamayacak kadar alışmışız.
Ulan bizim hükûmet erkanı terörü bitireceğiz dedikçe terör saldırıları daha da artıyor.
Ben inanmıyorum terörü bitirmek istediklerine falan. Terörü bitirmek isteyen istihbaratını kullanır.
Amk yabancı ülkeler türkiye'yi teröre karşı uyarıyor, bizimkiler gerekeni yapmıyor, sonra bir patlama ve maalesef onlarca ölü.
isteseler kuş uçurtmazlar, lakin olacak olayların hepsinden önceden haberdar oldukları halde susuyorlar, terör saldırısı olduktan sonrada tv'ye çıkıp kınıyorlar. Yemiyoruz artık.
terörü kim destekliyorsa da, kim gerçekleştiriyorsa da, kimin adı varsa altında üstünde sağ'ında da sol'unda da..
artık kime inanıyorsa..
o, belasını versin..
kelimeler kifayetsiz kalıyor.. "eğilmedik bükülmedik.." demek kolay, "yalnız kurt yenilmemeli" gibi ütopik ve faşizan cümleler de kurmak kolay..
gerçeklere baktığımızda durum öyle mi peki?
bir kısım kürtler, zarar veriyor; yıkıyor yakıyor.. türkler de geri kalmıyor.. olay kürt - türk meselesi mi? hayır, hiç sanmıyorum.. kişisel kine dönüyor bir süre sonra.. sonuçta herkesin hatası olan bir politikanın kurbanı olan "ezilen ırk" her zaman için korkulması gereken bir kesim oluyor..
sen adamı "dağda gezerken kart kurt diye sesi çıkıyordu kürt oldu sonra bu.." diye aşağılarsan adam devletin bankasını yağmalar.. sen adamı ezersen adam da senin polisini ezer; etkiye tepki kanunu fizikten geliyor ama hayatta da var işte, etki var, tepki var..
bize düşen de aradaki zinciri kırmak..türkü, ermenisi, azerisi, kürdü, çerkezi, lazı..
gelin canlar bir olalım.. hepimiz bu vatanın sahibiyiz, hepimiz ortağız.. kim ola ki çomak sokar bizim tekerimize, biz ona karşı durmalıyız.. ne türke yakışır "kürt" deyip kestirip atmak, ne de kürde..
iki taraf da ne derse desin, haksız.. çünkü kürt - türk ayrımı yapınca bir süre sonra çatışma doğuyor.. doğu'dan da doğuyor, batı'dan da.. doğusu batısı ayrı, bu vatanı tek düşünmek lazım; hepimizin bayrağı bir değil mi? o zaman nedir bu barış dışı çaba?
haaa, bir de bir kampanya vardı;. ermeniler de özür dileme kampanyası başlatmış, haberiniz yoktur diye söyledim.. hani ilk çıktığında "vatanı satıyorlar" diye çığrılmıştı ya, "öbür yaka"dan öyle gözükmemiş; onlar da satmışlar vatanlarını!
"...Yakın zamanlara kadar daha çok bir güvenlik sorunu olarak incelenen ve Soğuk Savaşın gölgesinde gelişen terörizm, öneminin artmaya başlamasından önce devletler ve uluslararası sisteme yönelik yalnızca sınırlı bir tehdit olarak algılanmıştır. Terörün uluslararası istikrar açısından öneminin Soğuk Savaş döneminde anlaşılması ile birlikte; terörizm akademik çalışma, kitap ve makalelerin konusu haline gelmiştir.
Terör kelimesi Latinceden gelmektedir. Kelime anlamı; korkudan titreme veya titremeye sebep olmadır. Fransızca Petit Robert sözlüğünün kelimeye, bir toplumda bir grubun halkın direnişini kırmak için yarattığı ortak korku anlamını verdiği görülmektedir.
Terör kelimesinin bugünkü anlamında, ilk defa Fransada, Fransız Devriminden sonra kullanıldığında herkes hem fikirdir. Devrimden sonra 1793 Martında 1794 Temmuzuna kadar süren dönem terör rejimi veya terör dönemi (reign of terror-regime de le terreur) olarak adlandırılmıştır.
Literatürde terör kelimesi bazen şiddet (violence), siyasal şiddet (political violence), hatta anarşi (anarchy) kelimeyle eş anlamla olarak kullanılmaktadır.
Türkiyede yıllarca teröre karşılık olarak sadece anarşi kelimesi kullanılmış, son yıllarda bu kelime terk edilerek terör denilmeye başlamıştı. Terör kavramının Türkçedeki karşılığı yıldırma,korkutmadır(6). Terör ve tedhiş kelimeleri aynı anlama gelmektedir; ancak tedhiş Arapçadan geldiğine göre onun Türkçe karşılığı yılgı olur (Türk Dil Kurumu).
Terörizmi her yönüyle inceleyen bir makalede S. Dönmezer tarafından yapılan tanımlama da şu şekildedir...şiddetin, sosyal, ulusal, ırkı, dinsel, fesat çıkarıcı ve benzer diğer maksatlarla ve sosyal sınıflar arasında çatışma, savaş tahrik etmek üzere planlı ve hukuk dışı olarak kullanılmasıdır. Terör kavramını hemen tüm unsurları ile ele alan bu tanımda şiddetin araç olduğu ortaya konulmaktadır. Keleş-Ünsal ise, müştereken yaptıkları bir tanımlamada; ...başlıca amacı siyasal iktidarı ele geçirmek isteyen güçlerin onu yıpratmak ve bu arada, sindirdikleri yığınları da sahipsiz kaldıkları inancına yöneltmek için,şiddet eylemlerinden yararlanmaktır demektedirler. Tanımlardan da anlaşıldığı gibi terör kavramının içinde şiddet ve dehşet halleri söz konusu olmaktadır..."
"...Terörizm konusunda karşılaşan en önemli sorun terörizmin uluslararası bir tanımının yapılamamasıdır. Aynı kişinin aynı fiilden dolayı bir devlette özgürlük savaşçısı diğer bir devlette ise en affedilemez suçları işleyen bir hain olarak nitelendiriliyor olması terörizmin ortadan kaldırılmasının önündeki en büyük engeldir.
Terörizm bütün dünya devletleri tarafından ya da en azından etkili olduğu kabul edilebilecek çoğunluk tarafından onaylanmış bir tanımı yoktur. Aksine herkesin kendine göre başka bir terörizm tanımı vardır.
Doğrudan siyasal güçleri çok az olan ya da hiç olmayan guruplar, terörizme baş vurarak toplumda sahip oldukları siyasal ve sayısal güçleri ile hiçte orantılı olmayacak ölçüde geniş etkiler yaratmışlardı. Terörizm yaygın endişe ve korku doğurarak kamuoyu yaratıp, bazı hükümetlerin toplumdaki küçük gurupların isteklerini kabul etmelerini sağlamıştır. Bu durum, küçük fakat örgütlü çabalarda büyük sonuçların elde edilebildiği terörizmi, bazı siyasal guruplar için çekici bir seçenek durumuna getirmiştir.
Ulusal terörizmin önlenmesi doğrultusunda yaptıkları çalışmalarda ortak bir terörizm tanımında uzlaşamayan devletler, yaptıkları terörizmin önlenmesi amaçlı sözleşmelerde, bazı fiilleri konu alarak bu fiilleri ulusal hukuk sistemlerinde suç olarak düzenleme, bu suçu işleyenleri siyasal suçlu sayılmasına ve bunlara sığınma hakkı tanımayarak yargılama ya da iade etme yükümlülükleri üstlenme yoluna gitmişlerdir..."
Belirtilenlerden yola çıkarak, 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nun 1.maddesine göre; Terörizm, Türkiye'de; "Cebir ve şiddet kullanarak; baskı, korkutma, yıldırma, sindirme veya tehdit yöntemlerinden biriyle, Anayasada belirtilen Cumhuriyetin niteliklerini, siyasî, hukukî, sosyal, laik, ekonomik düzeni değiştirmek, Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmak, Türk Devletinin ve Cumhuriyetin varlığını tehlikeye düşürmek, Devlet otoritesini zaafa uğratmak veya yıkmak veya ele geçirmek, temel hak ve hürriyetleri yok etmek, Devletin iç ve dış güvenliğini, kamu düzenini veya genel sağlığı bozmak amacıyla bir örgüte mensup kişi veya kişiler tarafından girişilecek her türlü suç teşkil eden eylemlerdir" şeklinde tanımlanmıştır.
her devlet teröristtir, korkuyu ve baskıyı varlığına dayanak oluşturmak için kullanır. sizi "ne zaman ve ne yönden geleceği belli olmayan" tehlikelere karşı korumak görevini üstlendiği ve bu durumların eksikliği onun önemini azaltacağı için terör eylemlerinin altında parmağı mutlaka aranması gerekir. devletin "derin" olması da bununla ilgilidir.
hiçbir zaman ve hiçbir yerde kazanamayacak olan kavram.
dünyada hiçbir terör örgütü, terörist faaliyetlerde bulunarak bir kazanım elde edememiştir.
terör örgütlerinin tek kazanımları masum insanların öfke ve beddualarıdır.
görecelidir. bir ülke için terörizm olan şey bir diğer ülke için pekala romantizm olabiliyor. örneğin hollanda' da pkk, "kürt özgürlükçüleri", "savaşan dağ aslanları" vb. methiyelerle anılmakta, davalarında haklı görülmektedirler. benzer bir durum türkiye' nin hamas politikasında görülebilmekte. seneler evvel türkiye' den, çeçen milislere silah ve mühimmat yardımında bulunulduğu anlaşıldığında dönemin rus dışişleri bakanı şöyle bir laf etmiştir: "evinin penceresi camdan olan, komşusuna taş atmasın."
insanlığa karşı gram acıma duymazmış. keşke yakınların patlasaydı da bir görebilseydik hoşuna gidiyor mu gitmiyor mu. davulun sesi uzaktan gelirmiş. inşallah başka patlamada sivil değil de şarapnel senin kafanı gözünü parçalar biz de gram acıma duymayız.