senaryolarda kullanılan bir klişedir. Ters ninja kanununa göre, kötü adamların sayısı ne kadar fazla ise, kahramana zarar verme olasılıkları o kadar düşüktür. Eğer kahramanın karşılaştığı düşman bir tane ise, bu savaş, kavga veya mücadele çok uzun sürer. Teke tek savaşlarda, kahramanın, kötü adam tarafından zarar verilme ihtimali çok yüksektir.
Genellikle kovboy filmleri, Uzak Doğu dövüş filmleri, çizgi romanlar ve her türlü macera filminde karşılaşılabilecek olan bu klişe, pek çok örneğini görebileceğimiz bir senaryo öğesidir.kaynak:vikipedi
misal: kill bill filminde crazy 88 ile dövüşen gelin(uma thurman) grubun lideri de dahil kalabalık dövüş sahnesinde herkesi yere devirebilmekte fakat grubun lideri tek kalınca grubun liderinin gücü daha da artmakta ve darbe şiddeti daha da artmaktadır.
ya da türk sinemamızdan örnek vermek gerekirse, hep dalga geçtiğimiz malkoçoğlu etrafı adam sarılı bir dövüş sahnesinden nasıl o kadar kolay kurtulduğunun nedeni de bu ters ninja kanunudur.
yukarısı için belirtelim önce; kaynak: http://www.tersninja.com*
gündelik hayattan örnek vermek gerekirse uzun süre sigara içmeyip bir tane tellendirinc neredeyse kafayı bulmak ama günde bir paketi devirip bir bok anlamamak.
hatta bazı çin yapımı dövüş filmlerinde -sanırsam bir tür klişe olarak- filmin son dövüş sahnesinde iki esas oğlan (veya esas oğlan ve yancısı) tek başına olan esas kötü adama karşı dövüşürler de dövüşürler ve çok zor yenerler. sanırsam bu da söz konusu hipotez için daha bile ekstrem bir örnek vaka.
cüneyt arkının en güzel örneklrini bıraktığı bir senaryo klişesidir ne kadar çok adam okadar az hasar ve hatta 1e1 kavgalar 1-2.3.4.5 gibi kavgalardan daha uzun sürmektedir.buda ters ninja kanunu acıklar.
ancak onun bir suçu olmadığını duyduğumdan beri yazmayı bilmeyen insanların ters ninja kanununu icat ettikleri düşüncesi kafamı kemirmektedir.( bkz: çoğu filmi destandan uyarlanma olup, cüneyt arkının rol yapması durumudur, başarılıdır, eğlendiricidir )
aksiyon sinema filmlerinin senaryolarına has, klişe bir kanundur. film kahramanının, filmin dramatik çatısı süresince göreceği zararı, kötü adamların sayısıyla orantılar. örneğin cüneyt arkın ın canlandırdığı malkoçoğlu karakteri bizans askerleriyle tek başına savaşsa da çok zarar görmez çünkü karşısında bir ordu vardır. fakat dövüşeceği kişi sayısı ne kadar azalırsa alacağı hasar o kadar fazla olur. örneğin yine cüneyt arkın ın altın kılıç ı almak için mücadele verdiği kötü adamla uzun süre dövüşmesi ve yaralanması. özellikle uzak doğu filmlerinde ve genelleştirirsek aksiyon sinema filmlerinde karşımıza çıkan ters ninja kanunu nun temel prensibi budur.