örnek:
masanın üstünde bulunan su dolu bir bardak yere düşer ,bardak paramparça olur,su çevreye yayılır,ve çarpmanın etkisiyle bir miktar ısı açığa çıkar.
bu olayın tam tersini yani bir miktar ısının tekrar geri verilip ,cam kırıklarının tekrar birleşip,etrafa saçılan suyun tekrar bardağın içine dolup,içi su dolu bardağın havaya yükselip,yeniden masanın üstüne konduğunu düşünün..evet düşünün..
çünkü bu olay newton yasalarına ve termodinamiğin birinci kanununa tamamen uygun bir olaydır.
giren enerji,çıkan enerjiye eşittir ve reaksiyon tersinirdir.
(bkz: reversible process)
ama gerçek değildir,böyle bir şey asla gerçekleşemez,nedeni entropi artmıştır,yani sistem daha düzensiz hale gelmiştir,ve zamanın geri gitmesi sözkonusu değildir.
(bkz: boltzman)
Bu sene bilmeden az kalsın sosyal seçmeli olarak seçeceğim derstir. Çok şükür son dakikada makine bölümünden üç tane kız görünümlü barzonun " termo boru gibidir, sakın alma valla içinde patlar mına goyıım " demesiyle almayıp yırttığım derstir.
0., 1. ve nihayet 2. kanun olmak üzere termodinamik toplam 3 kanunla incelenir.
temel olarak temodinamik kanunları insanın, madde ve enerji ile, yapabileceklerinden çok yapamayacaklarına dikkat çeker...
0. ve 1. kanunlar, maddenin ve genelde enerjinin (görelilik de dahil olmak üzere), insandan ve onun düşünebiliyor oluşundan bağımsız olarak, taşıdığı temel niteliklere ilişkin iken 2. kanun, sürece insanı * soktuğunuzda ne olacağına yanıt arar... ve bu yanıt çok ilginçtir: ısı ve benzeri türden enerji kayıplarına neden olmadan bir çevrim makinesi (yani motor vs.) yapmak mümkün değildir"... demektedir.
termodinamik 2. kanun, insanın ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik çabasında genelde maddeye özelde de doğaya yapacağı bilinçli müdahalenin erişebileceği üst limitlere dair sınır değer belirler... aynı zamanda "verim" kavramı gibi, yeni bir mühendislik alanını da doğuracak kadar pratik öneme sahip olan bu kanun, genel olarak, "ısı ya da çevrim makineleri de" denilen motor mekaniğine dair içerikler taşır... dahası imalat mühendisliğinin ne olduğuna ya da olabileceğine ilişkin bilimsel sınırları da tayin eder.
düzensizlik total olarak artmaktadır. fakat düzensizliğe doğru yol alırken evren minimal geçici düzenler oluşturabilir, oluşturmaktadır da (yaşam). tıpkı rastlantı sonucu kırık bardak parçalarının geçici bir üçgen oluşturması gibi...
bu kanunun öngördüğü, evrenin sonsuz olamayacağı düşüncesi bile yapılan hesaplamalarla trilyon trilyon trilyon trilyon yıllar sonrası döneme denk düşmektedir. ayrıca evrenin sonsuz olamayacağı fikri, bilim camiasında tartışma konusudur.
termodinamikoğulları devletinin anayasasının değiştirilemez 2 kanunundan 2.si olma özelliği taşır. yok lan tabi öyle bir şey cahilliğimi örtmek için söyledim.
--spoiler--
termodinamikoğulları devletinin anayasasının değiştirilemez 2 kanunundan 2.si olma özelliği taşır. yok lan tabi öyle bir şey cahilliğimi örtmek için söyledim.
yanlış bilgidir. termodinamik sıfırıncı,birinci,ikinci ve üçüncü kanun olmak üzere 4 kanunla incelenir.
üçüncü kanun lisans düzeyinde olmadığı için pek bilinmez.
bir termodinamik; hiç bir şart altında herhangi bir insanoğluna zarar vermeyecek ve hareketsiz ve tepkisiz kalarak zarar görmesine izin vermeyecektir.
şaka lan şaka;
nasılsa yine dağılacak diyerek odayı masayı toplamanıza gerek olmadığını gösterir pratikte. evren maksimum düzensizliğe özenir pek sever de denilir arada.
fizikte geçerli olan ancak sosyolojide geçerli olmayan kanun. fizikte evren sürekli düzensizleşir ve bu doğrudur. ancak sosyolojide bu kanun geçerli değil. günümüzde ingiltere, almanya, norveç, isveç, finlandiya gibi ülkeler dünyanın en uygar insanlarının yaşadığı ülkeler. barış, refah ve huzur içinde yaşıyorlar. bundan bin yıl öncesinde ise hepsi birbirini kesiyordu. devamlı savaş halindeydiler.
ülke örneği verirken amerika'yı es geçtim. amerika bazı eksikliklerini yok sayarsak mükemmel bir ülke. insanlar çok uygar ve genellikle iyi niyetli ancak yine de genel olarak avrupa kadar iyi değiller.
bir arkadaşım şöyle dedi:
fizikte bir noktanın entropisi azalıyorsa mutlaka ama mutlaka bir baska nokta duzensizlesiyor ve toplam entropi 0dan buyuk + bir degisim geçiriyordur.
dünyanın kötüye doğru gittiğini söyledi.
dünyada halen katliamlar var, ancak dünya geneli geçmişe göre çok iyi. geçmişte devamlı ülkeler arası savaşlar oluyordu. günümüzde ülkeler arası savaşlar yok denecek kadar az. geçmişte bu savaşlarda onbinlerce insan ölüyordu. şu an en kötü ihtimalle ara sıra ışid bomba patlatıp yüz civarı kişi öldürüyor.
geçmişte ortalama yaşam süre bazı dönemler 26, diğer dönemlerde de 30-35 civarıydı. şu an dünyada ortalama yaşam süresi 67 yıl. dünya genel olarak geçmişe kıyasla çok daha güvenli ve yaşanabilir bir yer.
geçmişte insanlar sadece patates ve meyve yiyerek yaşıyordu. şu an marketten istediğini alabiliyor.
dünya genel olarak devamlı iyiye doğru gidiyor ve bu gidişat devam edecek.
entropi yani düzensizlik kanunu. bu kanuna göre enerjini tamamı asla işe dönüşmez. bir kısmı ısı olarak açığa çıkar ve evrenin ısısı dolayısı ile düzensizliği sürekli artar.
bakın burası çokomelli;
bu kanunu kavramadığından her sene bir iki sivri çıkar ve suyla çalışan, kendi kendine çalışan makine, motor vs icad ettiğini söyler. halbuki bu kanun ile biz biliyoruz ki bir sistemde sürtünme olmasa tüm şartlar mükemmel olsa bile alınabilecek verim %70 dir. yani 100 birim enerji verirsen max 70 birim iş alırsın.