termodinamiğin kanunları Evren' in sonunun geleceğini (kıyametin geleceğini) göstermektedir.
1856 yılında Alman fizikçi Hermann Von Helmholtz, termodinamiğin ikinci yasasına dayanarak Evren' in bir gün öleceğini gösterdi. ikinci yasa en basit anlatımıyla ısının sıcaktan soğuğa doğru aktığını belirtir.
Bir sobanın odayı ısıtması, elimizdeki çayı soğumaya bırakışımız, hep bu yasanın işleyişiyledir.
Helmholtz, Rudolf Clausius ve Lord Kelvin' in çalışmaları termodinamikte tersine çevrilemez değişimi tanımlayan entropi adlı bir niceliğin kabul edilmesini sağladı. Sıcak bir kütlenin soğuk bir kütleyle temas ettiği basit örneğimizde entropi, ısı enerjisinin sıcaklık derecesine bölümü olarak tanımlanabilir. Evren' de toplam entropi hep artar. Dünya' mızı ısıtan Güneş' te bunun örneğini görebiliriz.
Güneş' in ısısı Evren' in soğuğuna akar , ama bu süreç tersine döndürülemez.
Peki bu süreç sonsuza dek sürebilir mi? Cevap hayır olacaktır. Sıcaklık tek bir sıcaklık derecesine ulaşınca termodinamik denge olarak adlandırılan sabit bir hal oluşur. Güneş' te ve daha pek çok yıldızda, ısının akışı milyarlarca yıl sürebilir, ama bitmez tükenmez değildir. Bir zaman dilimi sonucunda termodinamiğin kanunları Evren'deki hareketin durmasını mecbur kılmaktadır. Bu yasalar bizi iki sonuca götürür:
1 Evren' in bir başlangıcı vardır.
2 Evren' in bir sonu olacaktır.
oysa kuran ı kerimde kıyametin geleceği açıkça yazmaktadır. ateizm hernedense bu sorularla pek ilgilenmez.