bugün

ramazanın güzelliklerinden birisi. ayrı bir keyiftir gidenlere.
soruyu anlamak çözmenin yarısıdır misali ramazan gecesi camiye gitmek için evden çıkmak da teravihi kılmanın yarısıdır derdi büyüklerimiz (haha ne büyüğü lan ben diyorum). hakikaten de iftar sonrası öküz gibi yemeğe abanan bünye gerek üzerine çöken ağırlık gerekse de şeytan denen adinin vesvelesiyle bu 33 rekatlık namazı gözünde büyüttükçe büyütür, kılmak istemez. halbuki camiye adım attıktan sonra namazın başlaması ile bitişini anlamıyorsunuz o derece. gidin, gidittirin.
hayatında ilk defa kılacak olanların hamlamamak için idmansız gitmemeleri tavsiye olunur.
hayatımda kendimi gülmemek için zorladığım nadir andı dün. arkadaşın ısrarı üzerine camiye gidilir. bir köşede dedikodu yapmaya dalmışken * safları sıklaştırın ikazıyla topluluğa karışılır. eticin kişisinin yanına -şansı burda da yaver gider(!)- kendinden geçmiş bir hanım düşer. namaz sırasında bıt bıt bıt bıt duaları okuduğu yetmez*ağlamaya sallanmaya başlar, seccadeyi okşar, arada allah naraları atar.. hoşgörüyle karşılamaya çalışırken duaları unutursunuz. salli barikneydi diye düşünüp dururken arada arkadaşa sorarsınız anlaşmaya göre o sesli okuyacaktır siz de ona göre okuyacaksınızdır. arkadaş sesli okumaz dürtersiniz anlamaz.. siz namaz kılarken gülmeye başlar neye olduğunu bilmeden sizi de bir gülme tutar. arada bir gaz çıkarırlar onun kokusu alınır.. ayaklar uyuşur yarıda bırakırsınız.. velhasıl hiç bir işe yaramadan toplasan 3-4 rekat düzgün kılınmış bir namaz olarak eticin kişisinin anı defterine geçer..
geçenlerde sultanahmet'te bir alman turistle birlikte kıldığım namaz. ne oturmayı ne kalkmayı biliyordu ama allah kabul etsin.
caminin camında gördüğüm yazıyla koptuğum ve abdest tazelediğim namazdır.
maça yetiştirilir
mübarek ramazan ayının ibadet getirilerinden namaz şeklidir. yatsı namazıyla beraber gerçekleştirilen ve diğer namazlar ele alındığında uzun denilebilecek şekildedir.
(bkz: allah kabul etsin)
#5300696
13-15 yaşlarında bir çok gencin bilardo, internet cafe, king, okey gibi kültürlerinin gelişmesine yol açtığı da aşikardır.

(bkz: camiye diye çıkıp bilardo salonuna gitmek)
pek çok camii de çok hızlı kıldırılır. cemaat genellikle hızlı kıldıran hocaların görevli olduğu camii leri tercih ederler. televizyonlarda filan türkiye rekoru kıran imamlar gösterilir.amaç ibadetten çok hızlı namaz kılma yarışına dönüşür.
gençlerin ufkunu açan namazdır. sadece bilardo'ya, internete kaçmaz bu gençler. camiye gidiyorum diye çıkıp iş kuran, borsaya açılan, evlenen, politikaya atılan, milletvekili olan, bat-man takılan arkadaşlarım vardı.

(bkz: teravihe diye çıkıp politikaya atılan genç)
(bkz: biri lebron james mi dedi)
ramazan ayında iftarda yenilen yemeğin hazmedilmesini sağlayan hem islami açıdanda önemi var olan namazdır.
20 rekattır.
sünnet-i müekkededir.
uzun oluşu ve haliyle yoruculuğuyla millete korku salmış, yine ramazanmı geliyor dedirten, tesbih namazı vesaire ile saatler alan dini aktivite.
çoğu insanın niye kıldığını bilmediği namaz. Herkes kılıyor bizde kılalım hesabı.
bugün kılınmaya başlıcak olan namazdır. ayrıca bu namazı kılmak için evden çıkılır ama ne hikmetse insan kendi kafede bulur.*
çocukluk yıllarında geceleri evden çıkma bahanesidir. namaz kılınmaz, direkt internet cafenin yolu tutulur.
vacip olmayan sünnet olan namazdır. rekat sayısı da illa 20 değildir. ister iki kıl ister dört kıl ister sekiz ister on iki kıl veya yirmi kıl. ne olursan ol gene kıl. ama onun yerine farz namazları kılmak, geçmişte kılamadığınız farzların kazasını kılmak daha hayırlı olsa gerek...
rekat sayısı müslüman ülkelerde farklılık gösterebilir fakat süresi hemen hemen eşittir. zira türkiye'de genelde 4'er rekattan, 20 rekat şeklinde kılınır. arabistan'da ise toplam 10 rekat şeklinde kılınır fakat fatiha'dan sonra yaklaşık olarak 2 sayfa kur'an'dan ayetler okunur. yani hemen hemen aynı zamanı alır bu şekilde kılmak da.

ayrıca; (bkz: jet imam)
ramazanda 10 rekatlik yatsidan sonra kilinan, 20 aslinda 20 rekat olan, sunneti muekked(peygamberimiz hic terketmemistir) bir namazdir. bazi ulkelerde farklilik gostermesinin sebebi ise; peygamberimiz baslarda 20 rekati de cemaatle kilardi. daha sonralari(onun sunnet oldugunu, farz olmadigini belli etmek uzere), 8 rekatini cemaatle kilar, evinde ise 20 ye tamamlardi. bu sebeple bazi arap ulkeleri 8 rekat kildirirlar. bu namazi kilarken peygamberimiz 2 rekatta bir selam verirdi. ancak 4 rekatte de selam verilebilir.
jet imamlarin kildirdigi namaz makbul degildir. tadili erkan namazin sartlarindandir.
alni secdeye gitmeyen muslumanlarin ramazanda teravihe gitmeleri ise vicdan rahatlatmasindan ibarettir. farz olan namazlar sunnet olanlardan once gelmektedir.
teravih ramazanin guzelligine guzellik katar. allah kilanlarinkini kabul etsin...
hocamızın anlattığına göre gs nin uefa da boy gösterdiği zamanlarda oruç aylara denk gelmiş; imamın birisi de camiinin kapısına "maça yetiştirilir" gibi bir yazı yazmış...tabiiki de bu olay haberlere konu olmuş falan fıstık işte.
bana da pek inandırıcı gelmedi ama öğretmenin yalancısıyız.
bazı camiilerde her rekatında bir kur'an sayfası okunan namaz.bu şekilde ramazan boyunca hatim indirilmiş olur.
4+4+4+4+4

4+6+4+6

4+2+4+4+2+4

2x10

şeklinde türlü türlü kılınma versiyonları bulunur, en azından rastladıklarım. literatüre "elemtere' den aşşağı okumak" diye bir de tabir sokmuştur; imamların tembelliğinden de kaynaklanır genelde. şayet imam hafızsa sure çeşidini arttırır.
normal bir hoca ile 40 - 45 dakika arası süren namazdır. Ancak cami seçiminde çok dikkatli olmanız mümkünse her rekatta bir sayfa kuran okuyan hocalardan uzak durmanızı tavsiye ederim. bir de ailece gidilebilecek namazdır, kadın erkek çoluk çocuk toplanıp camiiye gidebilirsiniz.