tepkisel indirgemecilikle ayarlasma

entry2 galeri0
    ?.
  1. herhangi bir düşüncenin, kavramın, vs. ağır eleştirel içerikteki tanımının, yorumlanmasının ardından karşı diğer atakla cevabının verilmesiyle başlayarak devam eden süreç. sözlüklerin kanayan yarası.

    örn.

    tanım:
    sigmund freud, saçma rüya tabirleriyle bilimselleştirmeye çalıştığı varsayımların işaret ettiklerinden çıkarımlar üzere, aslında kendi çocukluğunda yaşadığı kendince çözümsüz, fakat paylaşılırsa çözülebileceğini düşündüğü sorunlarını anlatmış kişidir. buradan yola çıkarak tacize uğramış olması kuvvetle muhtemeldir.

    atak:
    bilimden milimden bihaber ot gibi yaşayan yobazların, muhafazakarlıkta tabu tapıcılığına ulaşmış ve o noktadan taciz çıkarımına varanların küçükken inşaata götürülmüş olmaları emarelerini ölmüş olmasına rağmen verebilen psikanalizin babası.

    atak2:
    bihaber olmanın ölçüsünün sadece bir örnekten yola çıkarak, bilim ilim dediği halde bilime ters davranış biçimiyle saptayanların iflah olmaz yandan gözlük aksesuarlı mallıklarını, cehaletlerini ve bu argümansız savunmadan doğan bağlantı ile her türlü sapkınlığa açık olduklarını 170-180 yıl öncesinden deşifre etmiş kişi.
    3 ...
  2. ?.
  3. söylediklerinden, devlet düşmanı bir gomonist olduğu anlaşılan dedirten yaptırtan ettirten ettirgen edilgen*
    söylediklerinden, radikal islamcı, terörist olduğu anlaşılan tartışılan görüşülen danışılan kaçılan*
    söylediklerinden, anayasal düzeni silah zoru ile yıkmak yanlısı olduğu anlaşılan kanısına varılan çıkılmayan*

    *= konusu geçen kısımda indirgemeli cevaba dönüşmüş nitelemeler.

    oysa sözlüklerin tümünde "polemik konusu olabilecek sataşma türü entryler, üstteki yazarı hedef alan ve herhangi bir entryi refere eden entryler, cevap niteliğindeki entryler" yasaktır. bu yasağı kanun hükmünde uygulamaya kalkıştığınızda elinizde spesifik bir sözlük değil, interaktif bir ansiklopedi olur. bu yüzden indirgeme, bindirgeme, yatırma, kaldırma kurallara rağmen tolere edilebilir serbestidedir.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük