teori hipotez kanun arasındaki fark

entry16 galeri0
    1.
  1. Kanun: Gözlemlenmiş bir olayın doğasını açıklamadan nasıl işlediğini açıklama.
    Teori: Gözlemlenmiş (veya değil) bir olayın doğasını açıklama
    Hipotez: Gözlemlenmiş bir olayın nasıl olduğu ile ilgili kısıtlı derinlikte açıklama
    Dolayısıyla evrim sadece bir teoridir diyenler teorinin aslında yasalara dayandığını bilmiyorlar. Gayet basit ve açık yazıyorum. Yasa ne sorusuna cevap verirken teori yasanın nasıl olduğu sorusuna cevap verir. Yani yasalar üzerine inşa edilir. Dolayısıyla evrim hiç bir zaman tartışılmaz. evrim zaten bir yasadır. evrim teorisi demek evrim yasasını açıklamak için ifade edilen kavram demektir.
    9 ...
  2. 2.
  3. 3.
  4. Hipotezler teoriler üzerinden yürür. Yani teoriden kurtulunmaz. Kanun zaten malum.

    Bir şeyi kurcalarken bile az bir bilgi ile teoriler geliştirip nasıl yapıldığını ogrenmeniz teori hipotez ilişkisine ornek olarak verilebilir. Bilimi seviyorum be.
    0 ...
  5. 4.
  6. ülkemiz de çok karıştırılıyor. umarım birileri görür ve öğrenir. bilmemek değil öğrenmemek ayıp. bilmemek çok da güzel bir şey ayrıca. öğrenecek bir sürü şeyin olduğunuzu anlıyorsunuz. bu da heyecan verici oluyor insan açısından.
    1 ...
  7. 5.
  8. Evrim hiçbir zaman tartışılmaz demişsin arkadaşım peki ben buna nasıl bilim diyebilirim?
    Böylesine dogmatik bir düşünce bilim ile çakışır.
    1 ...
  9. 6.
  10. evrenin dokusu ve yapısı değişmedikçe evrim yasası değişmez. yani bugün dünyanın güneşin etrafında dönmesi tartışmaya ne kadar açıksa evrim de o kadar açıktır. gayet net olarak anlatabildim umarım.
    1 ...
  11. 7.
  12. Kanun var olan bir şeyi ifade etmektir suyun kaldırma kuvveti ya da yer çekimi gibi.
    Evrim ise günümüzde üzerinde birçok görüş belirtilen bir konudur kanun olduğunu söyleyemeyiz.
    1 ...
  13. 8.
  14. güzel kardeşim sen hayatın boyunca evrim var mıdır yok mudur diye tartışan bir biyolog gördün mü? evrim vardır. yasadır evrim. evrim teorisini tartışırlar genelde ama evrim teorisi insanlık tarihinin en güçlü teorilerinden biridir.
    1 ...
  15. 9.
  16. Sen de söylüyorsun teori, güçlü bir teori olması bir kanun olduğunu göstermez.
    1 ...
  17. 10.
  18. güzel kardeşim gece gece anlamıyorsun sanırım bak evrim bir yasadır. evrim teorisi ise bu yasayı açıklamak için kullanılan terimdir. şimdi güzel kardeşim mikroskopla prokaryot hücre yapısına sahip bakterilerin nasıl evrimleştiğini kendinde bir laboratuvara gidip gözlemleyebilirsin. gitme ihtimalin yoksa canım kardeşim youtube de evrimi bakterilerde gözlemlemek diye yazarsan bir dolu video çıkar önüne. yani evrim bir yasadır. teori ise yasayı açıklar. anladın mı?
    1 ...
  19. 11.
  20. Bilkent fizik mezunu akademisyen mete atatüre'nin dahi kendini konu hakkında bilgilendirme yapmak zorunda hissetiği karışıklık. Twitter hesabından görülebilir.
    2 ...
  21. 12.
  22. zaten çok kısa ve öz anlattığı için mete hocanın tweetini direk aldım buraya. sağolsun güzel yazmış hocamız. ama hala anlatamıyoruz.
    1 ...
  23. 13.
  24. insanlık evrimini tamamladığı zaman, teori, kanun adını alacaktır. bunu şimdiden eldeki verilerle tahmin etmek hipotezdir. yani kanun için, işleyişin başı ve sonu olmalı. evrim devam eden bir süreç oldugundan kanun denmesi mantıksız. teori denmesi de uydurulmuş anlamina gelmez. sonuca ilişkin hipotezler ise kesinlik icermez. hipotez tartışılır. teori ve kanun kanıtlara dayalı bilimsel gerçeklerdir. bilimsel olarak aksini ispat edemediğin sürece doğru kabul edilir.
    bilimde esas olan, hicbir şeyin salt dogru olmadığıdır. dogma yoktur. ama sen, sırf inancına uymuyor diye, kanunları ve teorileri görmezden gelemezsin. kabul etmek zorundasın. çünkü bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

    edit: insanlık evrimi devam etmekte olan bir süreç. evrimin tamamlandığını kim nerden çıkardı?
    1 ...
  25. 14.
  26. insanlık evrimleşmiştir. evrim zaten görülüyor kardeşim. teori kanun adını almayacak hiçbir zaman. hep teori olarak kalacak evrim. yasadır yasa. gece gece sinirleniyorum. sakinleşmem gerek. bir sigara içeyim ben.
    1 ...
  27. 15.
  28. Dün gece sinirden sigara içeyim dedim üstüne çakmağı bulamadım ama şükür artık iyiyim.
    0 ...
  29. 16.
  30. Halkın anladığı teori ile bilim dilindeki teori farklıdır.

    Halkın anladığı teori: birtakım olayları bir amaç etrafında izah edip tahmin etmedir. Benim teorime göre abd, ikiz kuleleri yaptı gibi. Benim teroime göre abd, 2025'i göremeyecek gibi.

    Bilim dilindeki teori: deneylerle aksini ispat edemediğimiz, varlığına kesin dediğimiz hipotezin gerçekleşmesidir. Yani evrim, teoridir.

    Fakat bilim her an doğrulanabilir/yanlışlanabilir olduğu için evrimin tersi bir görüş kabul edilirse bu durum değişir diye biliyorum. Bu, bilimin doğasında var zaten.

    Kaynak: evrim ağacı.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük