teori

entry45 galeri0
    1.
  1. 2.
  2. 3.
  3. (Théorie=Theory)
    Teori (kuram:nazariye) kelimesi pratik kelimesinin karşıtıdır. Pratik bir ihtiyacı karşılayan faydalı bir iş ve hareket demektir. Teori, bir çok kanunların düzenli bir şekilde birleştirilmesiyle meydana gelen genel bir hipotez ve açıklamadır. Deney metoduyla geçek kanunlar elde edilir. Fakat zihnin birleştirmek ihtiyacı ile bu kanunlar da gruplar halinde birleştirilerek daha genel ve geniş kanunlar kurulmak istenirse, teoriler meydana gelir. Teoriler kanun değildir. , çünkü bunlar çok geniş ve çeşitli olaylara ait olduğundan deneylemelerini yapmak ve gerçekliklerini göstermek mümkün olamaz. Bu sebeple teoriler genel ve geniş hipotezler şeklinde kalırlar. Teoriler kanunları aşan ve ötesine geçen büyük hipotezlerdir. Meselâ Aynştayın izafiyet Teorisi gibi.

    Teorilerin Özellikleri
    1.Teorilerin doğmasında, bilginin, zekânın ve hayâl gücünün büyük rolü vardır. Birbirlerinden farklı ve uzak bir çok olay arasında yeni ilişkiler bulmak, bunları birleştiren mekânizmayı göstermek ancak büyük bilginlerin işidir.

    2.Teoriler geneldir. Çünkü bir teori bazen bir ilmin konusu içine giren sayısız olayları kapsar. Yahut birkaç ilmi içine alacak genişlikte olur.

    3. ilimlerde bir açıklama ve araştırma metodu ödevi görürler. Yani ilimlerde hem sebep, hem kanunu göstermek suretiyle tam bir açıklamaya yararlar. Teoriler bir çok olayları ve varlıkları bir tek hipotez içinde birleştirdiklerinden zihnin birlik ve düzen ihtiyacını karşılarlar. Birlik ve düzen içinde görülen olaylar ve varlıklar daha kolay anlaşılır. Bu sebeple teoriler, varlıkları akıl yoluyla anlamaya ve görmeye yararlar.

    4. Teoriler birçok kanunları birleştirdiklerinden onlara da bir hareket noktası ödevi ödevini görürler. Bu bakımdan teoriler sanki bir prensip ödevini görürler. Kanunlarda istisna teşkil eden bazı olaylar teoriler yardımıyla daha iyi açıklanır, bazen yeni buluşlara ve keşiflere yol açarlar.

    (bkz: http://www.balikesir.edu.tr)
    6 ...
  4. 4.
  5. yanlisligi kanitlanmamis önerme.
    3 ...
  6. 5.
  7. bilimsel metodun sondan bir önceki basamağı.
    1 ...
  8. 6.
  9. 7.
  10. yapılan deneylerle devamlı desteklenen ancak kesin bir sonuca varılamadığından kÂnun sayılamayan ifâdeler.

    (bkz: izafiyet teorisi)
    0 ...
  11. 8.
  12. doğruluğu bütün dünya tarafından ispatla kabul edilmediği sürece kanun, yasa olamayan önerme.
    1 ...
  13. 9.
  14. 10.
  15. pragmatizme göre bütün teoriler, kendimizi gerçeğe uyarlamamızı sağlayan zihinsel formlardır. aynı zamanda bir teorinin değeri, o teorinin pratik yararıyla doğru orantılıdır.
    1 ...
  16. 11.
  17. izafi doğru ya da yanlış bilgi. Kesin doğru olmayan, ama aşama kaydetmek için referans alınan kayıt altındaki bilgi, modern bilimde bilgi için kullanılan bir basamak.
    2 ...
  18. 12.
  19. Hedefi 12'den vuramama, ama gelinen pozisyonu bir sonraki aşama için bir ölçü olarak kullanma.
    1 ...
  20. 13.
  21. 14.
  22. "yasalar bütünü" gibi açıklamalarla meşruiyet kazandırılmaya çalışılan kolpalar bütünüdür.
    misal, big bang teorisi, evrim teorisi...

    şayet bilimadamı kılığında gezen tipler, "hiçbir zaman ispatlayamayacaklarını düşündükleri" bir kolpa ile karşılaşırlarsa buna teori demeyi tercih ederler. nasıl olsa yersiniz...
    2 ...
  23. 15.
  24. çok sayıda gözlem ve deney sonucunda desteklenebilen hipotezlerle ortaya çıkarılmış tanımlamaya teori (kuram) denir. e=mc^2 de zamanında kolpa olarak görülmüştür. sonuç nedir? sonuç budur: http://www.memurlar.net/haber/125300/ .bilimi ve bilim adamlarını hafife almamak gerekir. derseniz ki bundan yüzyıllar sonra bütün bu teoriler yalanlanabilir, doğrudur. ama bu teorilerin kolpa olduğu anlamına gelmez.
    2 ...
  25. 16.
  26. şu koca dünyada yaşayan insanların feriştah derecede ezici bir çoğunluğunun ne anlama geldiğini dahi bilmediği kelime. yahu tamam kardeşim de, bilimle ilgilendiğini söyleyen, hatta ve hatta bizzat bilimden başka doğru kabul etmediğini söyleyen insanlar da mı bilmez şu nalet kelimeyi, hiç mi araştırma zahmetinde bulunmamış? benim aklım onu almıyor.

    en genel anlamda, bir takım gerçeklerin(fact), var olan mevcut bilgi dahilinde hiçbir şekilde karşıt bir argümana/formüle yer bırakmayacak biçimde birbirleyile olan bağıntısını açıklayan, bilimsel yöntemi mutlaka ve mutlaka izleyerek bulunduğu konuma gelmiş olan(olmazsa teori değil tahmin ya da önesürüm olabilir) formüldür.

    yani buradan çıkarabileceğimiz sonuçlardan bazıları:

    ortada gerçek bir olgu yoksa o "spekülasyonun/hayalin" teorisi olmaz. yani eğer bir bilimadamı(feyk südobilimci, new ageci, feylezof vs falan değil, bildiğin bilimadamı) "x teorisinden" bahsediyorsa, anlayın ki:

    1- x kesinlikle gerçek bir olgudur(anlatım bozukluğu var zira gerçek değilse olgu da değildir, ama idare ediverin artık).
    2- teori olan x değil, adı üzerinde, x teorisidir.
    2 ...
  27. 17.
  28. teori: "gerçekliklere giydirilen elbisedir." ancak yegane elbise değildir. biz doğada mevcut olan herhangi bir gerçekliği açıklamak istediğimizde teorilerden yararlanırız. eğer seçtiğimiz teori o gerçeklği açıklamada yetersiz kalıyorsa bir başka teoriyi deneriz. teorilerin yüzde yüz doğru olmaması bizi farklı teoriler aramaya iter. zaten bir şey yüzde yüz doğru olursa o teori olmaktan çıkıp gerçekliğe dönüşür.
    (bkz: the big bang theory)
    1 ...
  29. 18.
  30. 19.
  31. Bilimde belli bir anda geçerli olan teori, bir nevi o anda gerçeğe en yakın yaklaşımdır. Matematiksel anlamda her koşulda yüzde yüz doğru olması gerekmez. Bir teori ancak gerçeğe daha yakın bir yaklaşım bulunduğunda, yerini yeni teoriye bırakır. Bir çok teori yerlerini daha iyi teorilere bırakmış olsalar da, tamamen yok olmazlar. Belli koşullarda kullanımları matematiksel açıdan daha kolay ise halen geçerliliklerini koruyabilirler.

    Teori henüz ispatlanmamış yasa değildir. Modern bilim artık yasa kavramını bir kenara atmıştır. Yasa diye bildiği bir çok teorinin yanlışlığı veya evrensel olmadığı ortaya çıkınca, bilim kendi felsefesine yakışanı yapmıştır ve kuşkuyu elden bırakmama yoluna girmiştir. Bilimdeki en üst yapı artık teoridir. Yani her zaman kuşkuya yer bırakmıştır.
    1 ...
  32. 20.
  33. altıncı nesil yazar. koştursun efenim sözlükte. *
    3 ...
  34. 21.
  35. Bilim tarafsız deney ve gözlemlerle gerçekleri bulma adına yapılan çalışmaların tümüdür.
    Bir bilimsel çalışma deney ve gözleme dayalı olduğundan çalışma yapılırken izlenecek yol şu şekildedir:

    1.Problem Belirlenir: Bir bilimsel çalışma için ilk iş problemin ortaya atılmasıdır.
    2.Problem ile ilgili verilerin toplanması: Probleme ait gerçeklere veri denir. Bu veriler probleme yönelik gözlemleri kapsar.
    3.Hipotezin Kurulması: Bir problem için önerilen geçici çözüm yoluna hipotez denir.
    4.Hipoteze dayalı tahminlerde bulunulması: Hipoteze dayalı tahminlerde bulunulur.
    5.Kontrollü Deney ve gözlemlerde bulunulması: Deney ve gözlemler sonucu hipotez desteklenmiyor ise hipotez reddedilir ve yeni bir hipotez kurulur.
    6. Deney ve gözlemler hipotezi destekliyor ise hipotez geçerlilik kazanır.
    7.Hipotezin geniş bir geçerliliği var ise Teori adını alır.
    8.Teori Evrensel ise kanun haline gelir.
    * * *
    3 ...
  36. 22.
  37. bilimsel yönteme göre, büyüyünce kanun olan tasarı.

    ama hiç büyümeyip, hep çocuk kalanları da var. varsın olsun, yanlışlanmadığın sürece havada asılı kalmış atraksiyon bekler olmuşsan kime ne.
    2 ...
  38. 23.
  39. soros'la berbanke at yarışı izlemeye giderler. soros bir ata bahis yatıralım der. bernanke ise teorikçi ve temkinlidir, önce oyunun kurallarını anlayalım der. soros ise ben gizli bir formül biliyorum bununla kazanırız der ama bernanke buna yanaşmaz. ardından soros 9 numaralı ata yüklü miktarda para yatırır ve yarışı 9 numara kazanır. bernanke şaşkınlık içinde gizli formülü sorar. soros formülünü paylaşır; şimdi benim iki çocuğum var biri 3 diğeri 5 yaşında. yaşlarını topladım ve 9 numaraya yatırdım der.
    bernanke:iyi ama 3+5=8 eder
    soros: söylemiştim fazla teorikçisin. kazanan teori doğru teoridir.
    1 ...
  40. 24.
  41. hoşgelmiştir.

    6. nesil yazar olarak ilk karşılamayı bir yedinci nesilden alması utanç vericidir.

    ayrıca; "espri yapmasın" yazarıdır.

    (bkz: #9791940)

    edit: hoşgeldin diyen ikinci yazarmışım. çok büyük hayal kırıklığı yaşıyorum.
    1 ...
  42. 25.
© 2025 uludağ sözlük