temel eğitimden orta öğretime geçerken Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk defa ''iyi bir müslüman değilsen (hatta ve hatta sünni) daha kötü bir liseye gitmelisin '' denilmiş sınavdır. Sorgulamaya, kanıta, deneye dayalı ve tanımlanabilen bir disiplini olan Bilimle alay edilmiş sınavdır. En kötüsü ve trajik olanı da, farkında olan çok az insanın bulunması ya da sesini çıkartmış olmasıdır.
ingilizce sınavı bildiğin haziran başı yapılan sbs gibi olmuş.
hani 4 konudan sorumluydu öğrenciler.
hani 2.yazılılarıydı bu.
ilk yazılıları ile ikinci yazıları arasında +20 puanlık fark olunca suçlu öğretmenler mi olacak şimdi.
bence en masum öğretmenler.
11.üniteden sorul sorulmuş çocuklara. hiç mi müfredata bakılmaz.
umarım bu yanlış öğretmenlere mal edilmez.
53 gün sonra açıklanan.
ingilizce için öğretmen arkadaşlara umarım soruşturma falan açılmaz ki bu konuda gerçekten en masum öğretmen.
öğretmene dediniz 4 üniteden sorumlu çocuklar diye. ama sonra 11. üniteden soru sordunuz.
şimdi okul sınavları ve merkezi sınav notları arasında uçurum oluştu ingilizce de.
canlı örnek:
ingilizce ilk sınav 85
merkezi sınav 30
üçüncü sınav 85
teog sınav sonuçları gayet güzel olsa da bu durumun karnesine yansımadığı bir sürü öğrenci var. eğitimci olarak ben bile hala sistemin mantığını kavrayabilmiş değilim. çocuklara bu sizin ikinci yazılınız diyerek merkezi sınav yapmak ve bu sınavda derste görmedikleri konulardan soru sormak hangi vicdana sığıyor anlamak çok zor. bunun ne gibi bir getirisi olabilir bilen söylesin. ders verdiğim tüm öğrenciler okulun yanı sıra dershaneye de gidiyor ve durumları hiç iç açıcı değil. misal; öğrenci "fıstıkçı şahap" ı ezberlemiş ama "ne işe yarıyor bu fıstıkçı şahap? nerde nasıl kullanıyoruz bunu?" diye sorulduğunda şaşırıp kalıyor. okuldaki yetersiz eğitim, dershanedeki ticari kaygıya dayalı bozuk sistem, koy üstüne teog denen bu yeni komediyi... olan çocuklarımıza oluyor. biz bir şey için yarışıyoruz ama ne için yarışıyoruz diye kara kara düşünüyorlar... puanlama hataları, soruların yine birilerinin eline önceden geçmiş olması, müfredatta yer almayan konulardan soru çıkması, sonucun karne notuna her nedense doğru düzgün yansıyamaması... korkarım yakın zamanda "okutmayın çocuğunuzu amk. sizle mi uğraşacaz?" deyip en üste çıkacaklar...
büdüt: bu teog netlerinin ne işe yaradığından, sınavın 2. yazılı notu olarak değerlendirildiğinden öğrencinin yüzde doksanının haberi bile yok üstelik... ben söylüyorum gözlerini kocaman kocaman açıp "nasıl yaa?" diye soruyor gariplerim. bir şey yapıyorsun, bir düzen getirmeye çalışıyorsun bari neyin ne olduğunu işin muhataplarına anlatıver...
görme engelli öğrencilerin de, yukarıdaki resme göre ile başlayan sorulara tabi tutulduğu; mükemmel, fevkalade, harikulade fırsat eşitliği sunan sınavdır. soru kitapçığı, öğrenciye okuması için, çıkışta içi paramparça olacak öğretmene bir güzel monte edilmiştir.
Çoğu üst seviye öğrenciyi ( mesela ben ) alt seviye gibi göstererek kötü okullara gitmesine neden olan yarrak kafalı milli eğitimden çıkma sınav sistemi. Hayatımızı kararttın meb. Çocukların tecavüze uğrar inşallah!