çok odun yakılması ve çok kor edilerek yapılabilecek tavuk pişirme tekniğidir .
usta kişi şarttır zira tavuğun pişme süresi iyi hesaplanmalıdır , bir daha pişirme şansı yoktur , kötü yanı bir tenekede en fazla iki tavuk pişirilebilir , kalabalık iseniz sıkıntılıdır .
ben evden çıkamıyorum kıra , bayıra nasıl gideceğim diyenler fırında poşette tavuk yapabilir .
kuyu kebabına benzer. kapalı ortamda, kendi buharıyla pişen tavuk, bir de köy tavuğuysa, lezzetinden yenmez. ancak, ateşi ve pişirme süresini iyi ayarlamak gerekir. yoksa, kupkuru ve yanık bir tavukla karşı karşıya kalırsınız.
ölmeden önce yenilmesi gerekenler listesi yapsalar, ilk sıralardan girmesi gereken yemektir. böyle bir lezzetti insanın tatmaması çok üzücüdür. gerçek şudur ki türkiye'nin %80 i bu lezzeti tatmamıştır. yapımı ustalık isteyen bir yiyecektir. yapmak isteyen arkadaşlara bir püf nokta söyleyeceğim. tenekenin yapısı ince olduğundan tavuğun dış derisi yanıyor. bu da etin lezzetini değiştiriyor. onun yerine tenekemizi küllersek, yani tenekenin dış tabakasını kalınlaştırırsak ve buna bağlı olarak süre uzun ama yavaş yavaş pişerse etin derisi yanmaz. böylelikle tavuk daha lezzetli olur.
Bizim Yusuf yapar bunu. Valla açıkçası unutulmaz bir lezzet değildi. Güzeldi ama yani ne bileyim öyle çok gurme bir şey de değil.
Yapan da iyi yaptı üstelik. Belki de çok aç değildik. ilk önce basit bir işlem olarak görmüştüm ama aslında sanıldığının çok üstünde zahmet isteyen bir yemek.