HBO nun 2010 yapimi son yillarda izledigim en guzel filmlerden biri.
Filmin konusu 4 yasina dek konusamayan bir otistik olmasina ve muayene eden doktorlarin akil hastanesine yatirlmasini tavsiye etmesine ragmen, bugun Colorado State Universitesi'nde profluk yapmakta olan bir kadini anlatiyor.
Fragmani -
TED de verdigi konferans icin (Turkce Altyazili) -http://www.ted.com/talks/...s_all_kinds_of_minds.html (Aciklama : Temple Grandin, çocukken otizm teşhisi koyulmuş biri olarak, bizlere aklının nasıl çalıştığından bahsediyor-- "fotoğraflarla düşünme" yetisini paylaşırken, nörotipik beyinlerin atlayabileceği problemleri nasıl çözdüğünü anlatıyor. Dünyanın otistik spekturumdaki akıllara; görsel düşünenlere, sözlü düşünenlere ve her çeşit bilgisayar kurdu çocuklara ihtiyacı olduğunu söylerek davasını ortaya koyuyor.)
günümüzde hâlâ (2010) colorado state üniversitesi'nde profesör olan, otizm ve hayvancılık alanlarında dersler veren temple grandin'in, kesinlikle izlenmesi gereken, müthiş hayat hikayesi.
filmle ilgili küçük bir not: 2010 emmy ödüllerinde, harika temple grandin performansıyla claire danes en iyi kadın oyuncu ödülüne layık görülmüş.
ayrıca o sığır armalı kıyafetleriyle, gerçek temple grandin de, emmy ödül törenine katılmış ve tüm salon tarafından defalarca ayakta alkışlanmıştır.
otizmli bir kızın başarı hikayesinin anlatıldığı muhteşem bir film. gördüğüm otizmli çocukları düşününce keşke onlar da temple kadar şanslı olsalardı dedim, ailenin desteğinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anladım. imkan verildiğinde ve ortam sağlandığında eksik sandığımız fakat bizden fazlası olan otizmli bireylerin ne kadar başarılı olacağını gösteren bu film emmy tarafından ödüllendirilmiştir. otizmli bireyleri anlamak için kesinlikle izlenmesi gerekiyor.
hayata dair umut veren bir insan. otizmli bir bilim insanı. hayata dair iç burkan detayların hiç kimseden sonsuza dek uzak olmadığı düşünüldüğünde benzer bir durumla karşılaşıldığında umutsuzluğa düşüp eforunuzu ağlamaya harcamak yerine doğru yöne kanalize etmenin faydasını gösteren, umut veren bir insan, aynı zamanda da hbo ürünü bir film.
otistik bir profesör. ayrıca 2010 yılında akıl oyunları tadında hayat hikayesine sahip filmi vardır ve kendisiyle aynı adı taşır bu film ve akıl oyunlarına benzer bir şekilde bir profesörün gerçek hayat hikayesini anlatır. akıl oyunlarında ki john nash yetişkin şizofreni iken temple grandin çocuk şizofreni diye tanımlanan otizm hastasıdır. filimde john nash'in akıl oyunları kitabındakine benzer şekilde çocukluktan itibaren hayatı ele alınmıştır. ve farklılığının farkını ve önemini gören ve temple'ye gösteren hocası sayesinde akıl hastanesinde perişan olan otistiklerden farklı olarak başarılar elde etmiş ve şuan profesör olmuştur.
tıpkı akıl oyunları gibi kesinlikle izlenmesi gereken bir hayat hikayesi. gençlere başarı konusunda izletilmesi gereken bir film. ama o yapmış sen niye yapamıyorsun ondan daha mı kötüsün zihniyetinle değil örnek olarak izletilmesi gereken bir film.
iki filmde dende çıkarılacaklar;
farklı olabilirsin fakat eksik değilsin.
aile veya sana destek olacakları onere etmelisin.
yeni bir dünya için, yeni kapılar açmalısın.
bakış açısını geliştiriyor insanın, güzel bi film, gerçek hayattan alıntıymış. ayrıca içine bi gıdım bile aşk koymadan çekmişler, o sebepten de ayrıca bi takdiri hakediyor. zira beynim beni yamultmuyorsa ben en son ne zaman sıfır aşk sahneli bi film izledim hatırlamıyorum.
Umut veren düşündüren ders alması gereken bir film. Hayatta insanın herşeye rağmen neler yapabileceğini anlatan bir film.Ayrıca kendisi amerikalı veteriner bir kadın.
otizmli insanlarla bir arada olan herkesin tanıması gereken ve hatta yazdığı kitaplar okunup bir de aynı adlı film izlenirse otizmin bir hastalık olmadığını yüzümüze tokat gibi vuran mükemmel insan.
Otizmin bir engel olmadığını kanıtlayan muhteşem insanın adı ve soyadı. Otistik ve dışlanmış bir hayat geçiren temple grandin profesörlük mertebesine erişebilmiş ve herkesi "nabeer şakirr" tribine sokmuştur. Kendi adıyla yapılmış yine muhteşem bir otobiyografi filmi mevcuttur hatta izlemeyenin çok şey kaybedeceği tarzdadır zira çok orjinal de bir filmdir aynı zamanda.
Temple Grandin (2010)
-Temple Grandin’i anlatan ve otizm farkındalığı oluşturmaya çalışan bir film. Hoşuma gitti. Oyunculuk (baş karakter) iyiydi.
Notum: 8/10
Temple grandin'in üniversite mezuniyet töreninde söylediği şarkı filmin özetidir aslında (bkz: you will never walk alone) emeğin, mücadelenin, başarının ve en güzeli de bağımsız ve hür yaşayabilmenin güzelliğini anlatan muhteşem film.
"Bir fırtınaya karşı yürürken
Başını yukarda tut
Ve karanlıktan korkma.
Fırtınanın sonunda
Altından bir gökyüzü
Ve eğlencenin tatlı gümüş şarkısı var
Rüzgarda yürümeye devam et,
yağmurda yürümeye devam et
Hayallerin havaya atılmış ve uçurulmuş olsa bile
Yürümeye devam et, yürümeye devam et, kalbindeki umutla...
Ve asla yalnız yürümeyeceksin
Asla yalnız yürümeyeceksin..."