temel itaat eğitimi

entry1 galeri0
    1.
  1. köpeğin kimseye zarar vermeden, sahibiyle uyum içerisinde olması için alması gereken eğitimdir. bu eğitim özel eğitmenler tarafından da verilebildiği gibi köpeğin kendi sahibi tarafından da verilebilir. sadece sabır gerektirir.

    eğitimdeki komutlar şöyledir;
    hayır : komutla birlikte işaret parmağı köpeğe gösterilerek ikaz edilir. köpek büyüdüğü zaman bu sesli komut, eğitim ya da boğma zinciri kullanılarak (dozu iyi ayarlayarak, komutla beraber bir kere çekip bırakmak) ta yapılır.

    izle : eğitim ya da boğma tasması ile, köpeğin başı eğitmenin dizi hizasında olacak şekilde, eğitmenin solunda yürütülerek yapılır. köpeğin adı ve komut şeklinde sürekli tekrarlanır. ileriki zamanlarda tasmasız olarak eğitime devam edilmelidir. yanlış bir hareketinde hayır komutu ile ikaz edilmeli ve her doğru hareketinde ödüllendirilmelidir.

    dur : avuç içi köpeğe dönük olarak dur komutu verilir. ilk başlarda bunu anlamayacak ve size doğru gelmeye çalışacaktır. böyle bir durumda köpek hayır komutu ile ikaz edilir.

    otur : yavru köpekler oturarak mama beklerken alıştırılır bu komuta. adı söylenilerek dikkati çekilmeli ve otur komutu verilmelidir. yaşı ilerledikçe, dur komutu verildikten sonra sağ el ile tasma yukarıya doğru çekilerek köpeğin kalça kısmını sol elle bastırarak köpeğin oturması sağlanır. bu sırada köpeğe sürekli otur komutu tekrarlanır. istenilen pozisyonu aldığında köpeğin sırtı omuzdan kalçaya doğru okşanarak kalça kısmına gelindiğinde el ile bastırılarak komut tekrarlanır. daha sonra, yürüyüşlerde dur komutu verildikten sonra avuç içi yere doğru köpeğin görebileceği bir şekilde tutularak otur komutu verilir.

    bekle : köpeğe dur komutu verildikten sonra, dur komutunun işaretiyle bekle komutu verilir. eğer köpek peşinizden gelmeye çalışıyorsa hayıt komutu verilip bekle komutu tekrarlanılır. bu komuta alıştırırken, köpekten uzaklaşıldığında, seslenerek çağırılmalıdır. her zaman köpeğe geri dönülmelidir ki bekle komutunuzdan sonra geri döneceğinize güvensin.

    gel : köpeğin ismi ve gel komutu beraber söylenilerek alıştırılır. tasma eğitiminde ise dur komutundan sonra, köpeğin önüne geçilerek, tasma hafif çekilir ve gel komutu tekrarlanır. uzak eğitimde, eğitimin verildiği yerin güvenli olmasına özen gösterilmelidir. yine isim ve gel komutu şeklinde yapılır.

    topuk : amaç, köpek çağırıldığında eğiticinin sol tarafına gelmesidir.
    köpeğin karşısına geçilir sonra sol elle bacağa vurarak topuk komutunu verilir ve sağ elde bulunan köpeğin tasmasını çekerek, köpeğin sağ tarafınızdan dolaşarak sol bacağınızın yanında yerini alması sağlanır.

    yat : köpek otururken, bacaklarını tutup, omuz bölgesinden basınç uygulanarak komut tekrarlanır. direndiği zaman hayır, yat komutları tekrarlanır.
    serbest eğitimde, yat komutuyla birlikte sağ kolunu arkadan dolaştırarak omuz hizasına kadar yere paralel biçimde indirir.

    atla : (yüksek atlama) : köpeğin atlayabileceği yükseklikteki engeller ile çalışılmalıdır. önce engelden korkmaması için, etrafında dolaşmasına koklamasına izin verilir. eğer atlamıyorsa onunla beraber atlamalısınız. böylece güveni artacaktır.
    serbest çalışmada ise, eğitici engelin karşısına geçer ve köpeği çağırır. köpek engele yaklaştığında atla komutu verilir. engelin yanından geçmeye çalışırsa hayır komutu verilir ve eğitim tekrarlanır.

    (uzun atlama) : özellikle av köpekleri için önemli bir eğitimdir. temeli yüksek atlamadaki gibidir. köpeğin atlayabileceği aralıkta engellerle eğitime başlanıp, zamanla mesafe açılır.

    *köpeğin yaşı ilerledikçe eğitim zorlaşır. bazı ırklar eğitime fazlasıyla açıkken bazıları daha inatçıdır. hiçbir köpek aptal değildir. sadece doğru eğitim verilmelidir.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük