telekom'un yakın zamanda, internet üzerinden sayfa renkleri ve yazı karakterlerini, gönderen kişinin seçmesine olanak sağlayan bir uygulama başlatarak yeniden popüler hale getirmeyi amaçladığı, şimdilerde sadece düğün vb. özel günlerde kullanılan haberleşme aracı.
radyonun ilk aşaması, telsiz telgraftır.
1894'te italyan marconi, bologna'da,
mors alfabesiyle ilk başarılı uzaktan haberleşme
denemelerini gerçekleştirir. 1899'da ise,
manş üzerinden ilk bağlantıyı kurmayı başarır.*
-Telgraf orataya çıktığı "zamanlarda görünmez el" olarak adlandırıldı.
-Küreselleşmenin ilk adımı olarak kabul edilebilir. Amerikan toplumunda telgrafın bulunmasıyla beraber insanlar artık birbirleriyle yüzyüze görüşmek yerine telgraf yollamaya başladılar. Toplum teknolojiye yönelik bir toplum haline geldi.
-Pahalı olduğu için insanlar kısa ve resmi bir dil kullandı, bu da sabit bir dil ortaya çıktı. Sabit bir dilin ortaya çıkması yorumlama olayını, öznelliği ortadan kaldırdı. Haliyle bu edebiyatı da etkiledi. (bkz: Hemingway.)
-Uluslararası bir iletişim sağladığından dolayı bu misyonerlerin işine de yaradı. icatla beraber din de etkilendi.
-Utupia ve Dystopia kavramları da ortaya çıktı. Telegrafın icadıyla birlikte insanlar artık dünyada yanlış anlamaların ortadan kalkacağını, savaşların olmayacağını düşündü.
Distopia ise yüzyüze iletişimin azalmış olmasıdır.
-ingiliz-italyan olan Guglielmo Marconi'nin icadına kadar bir çok deneme yapılmasına rağmen hiç biri kablosuz telgraf icat denemelerinde başarılı olamadı.
hali hazırda postane (bkz: ptt)tarafından verilmeye devam den hizmet. çok uygun fiyata doğum günü öğretmenler günü gibi anlamlı günlerde sevdiklerinize yollayınız efendim. istediğiniz günde ulaşıyor çok da güzel oluyor.
Haberleşmede nostaljinin dibidir. Özel günlerde kullanılması gereken bir olaydır. Nostalji bitmesin demek için örneğin bir doğum gününde mesaj atmak yerine zaten ucuz olan telgraf çekin. Bir postacının ilettiği telgraf bence daha mutlu eder mesajdan karşı tarafı.
Ptt'nin son t'si. Bugünkü teknoloji kuşağı bilmez. Acil ve önemli bir şey yazılması gerektiğinde çekilen nostaljik haberleşme sistemi. Ücret olarak, PTT kelime başına para yazar. Kelimenin ücreti de uzak mesafeye göre belirlenir. Mesela, dünyanın en uzak noktası olarak avustralya Sidney kenti, telgrafın en pahalı gittiği yer olmuştur.