son zamanlarda inanılmaz derecede türeyip bir moda haline gelen, insanların çeşitli zaaflarına hitap eden 2. sınıf programlardır. bunlardan tabii en ünlüsü var mısın yok musun adlı kutu açma programıdır, buna benzer klon programlar arasında senin paran benim param gibi aynısının laciverti programlar 'ne kadar ve nasıl kandırabiliriz acaba' mantığından ileri gelir.
(bkz: var misin yok musun/#2870265)
edit: kötüleyen arkadaşım söyle ben de para vericem sana ama kutu açmam lazım kesin, yoksa olmaz. tamam?
uydu da yayın yapan kanalların tümünde olan salaklık nedir bu kelime diye aramanız için elinden geleni yapan 3.sınıf bi sunucuya sunar genelde kazanan da görülmemiştir.
(bkz: uydudaki uyduruk kanalların uyduruk yarışmaları)
yarışmaların hızla artışı ve büyük ilgi çekmesi vatandaşın gittikçe fakirleştiğini, gittikçe borçlandığını gösterebilir. nitekim varmısın yokmusun a başvuru sayısı 319.000 dir.
dağıtılan paranın nereden geldiği anlaşılamayan, yarışmaya katılmaktan başka bir de şanslı olunması gereken, herhangi bir bilgi gerektirmeyen, yarışmacıların elele tutuşup, 10'dan ya da 20'den geriye saydıklarında şans getireceklerini düşündükleri *, david copperfield ve chris angel yarışmaya katılsa büyük ödülü kazanmaları muhtemel olan yarışmalar.
ülkemiz gibi "gelişmekte olan ülkelerde" orta direk diye de tanımlanan kesimin hayli dikkatini çeken, büyük kitleleri ekran başında seyre kitleyen, sonuçları halk arasında merakla takip edilen ve bu arada sunucularını popülerliklerine popülerlik katarken (bkz: acun ılıcalı) medya devlerininin ceplerine dev paralar akıtan, yabancı ülke kaynaklı, tuhaf formatlı yarışmacıklardır. trtde uzun senelerdir, kendimi bildim bileliden bile öncedir yayınlanan "bir kelime bir işlem" yarışma programında yarışan emektar yarışmacıların günler süren etaplar sonrasında kazandıkları maddi birikim, kutu açarak ya da sarı çizmeli memet ağanın ne iş yaptığını sallayarak tutturmak sonucunda elde edilenin çok çok altındadır, işte bu tezatlık üzücüdür ama bir o kadar da günümüz gerçeğidir.