ben cins bir çocuk olduğum için teletext' den yoğun kar yağışı sebebiyle kapanmış yolların listesine bakardım . örneğin; artvin - şavşat yolu, ispir - ikizdere yolu, malatya - divriği yolu vs . yüzmede kırılan dünya rekorlarını da teletext sayesinde öğrenirdim .
akıllı telefonlar elimize musallat oldugundan beri nostalji olandir.
sabahin bu saatinde beni bu basliga getiren neydi? neydi teletexti dusunduren bana? havanin kapali olmasindan dolayi yasamis oldugum yalnizlik hissi miydi?
bir zamanlar teletekst diye, teknoloji harikasi olarak gordugum ve kumandanin tuslarini karistirirken, ilk kez benim kesfettigimi sandigim bir sey vardi.
bir cocugun ihtiyaci olabilecek bilmece, oyun vb. durumlari karsilardi. sonra ateri girdi evimize. sonra playstation ve sonra da bilgisayar ve internet.
teletekst unutuldu ve cocuklugumun bir anisi olarak zihnimdeki yerini aldi...
tek tek bütün kanalları dolaşıp teletexti var mi diye kontrol edip, olmayan kanallara fakir iğrenç ıyy gözüyle bakardik. Hele iddia'nin yeni çıktığı o 2000'li yılların başlari. Bizim için büyük nimetti.
Öyle sanıyorum ki günümüzde sadece benim annem kullanıyor bu zımbırtıyı, babam da kullanmasına teşvik ediyor. Çünkü 60'li yaşlara dayanmış olmalarından mütevelli internet artık çok uzak onlara.
zamanının son teknoloji televizyonlarında 3 haneli numarayı yazar yazmaz sonucu verirken, yurdum insanının televizyonunda nedense 1000'e kadar bir tur dönmeye mahkum, kıskandıran zamanının interneti.
buradan edindiğimiz en değerli bilgi ise sırada hangi programın olduğuydu sanıyorum. ayrıca maç sonuçları, son dakika haberleri ve "dünya döner, ay köfte gibi" 'duvar yazıları' bölümü de vardı...
bir zamanlar her televizyon açıldığı vakit göz gezdirilen, güncel spor, haber, loto sonuçlarının öğrenildiği mecradır. hâla devam etmekle beraber eski önemini yitirmiştir.