size bir kıyağım olsun, diyelim ki bundan bir tane aldınız fakat hangi gezegen nerede bulmak için yeterli bilgi donanımına sahip değilsiniz. tepenizden hangi gezegen geçiyor ve size göre nerede kalıyor? işte burada stellarium adında indireceğiniz birkaç mb'lık program işinizi görecektir. anlık olarak takip edebilirsiniz. bir yanda laptopunuz bir yanda teleskopunuz gezegenleri canlı canlı izlemenin mutluluğunu yaşayabilirsiniz.
Muhteşem icat. ilk mayışımla şöyle sağlamlarından bir tane alma düşüncesindeyim. boş zamanlarımda şehirden uzaklaşıp kafayı çekip gökyüzünü izlemek istiyorum. hatta çocuklarım filan olursa onlarında hoşuna gider belki astronot bile olurlar..çok duygusallaştım kusuruma bakmayın.
o zaman teleskopun mercekleri büyütülüp, uzayın derinliklerinden dünyanın içi incelenebilir. misalen 30 ışık yılı uzaktan bakılsa, darbe dönemini görebiliriz. darbe dönemi bizi görür mü, orasınıda ben bilmiyorum amk. o kadar bilgim olsa uluda yazmazdım.
Işığın hızından dolayı nesneler uzaklığına göre belli bir süre sonra bizim için görünür olur. Teleskopun yakınlaştırma özelliği acaba bu süreyi de kısalıyor mudur?
eski helence telos "uzak" ve eski helence "skopos" sözcüklerinin bileşkesinden oluşur. ilk kullanımından sonra (1611 - prens cesi) biz diğer avrupalıların dillerine fransızcadan geçmiştir.
genel olarak 2 başlık altında incelenebilecek türleri olan optik cihaz (görünür bölge gözlemleri ve x ışın, kızıl ötesi gibi gözle görünemeyen ışınım bölgesinde gözlemler yapabilenler.)
görünür bölge gözlemleri yapanlar da 3 başlıkta incelenebilir: mercekli, aynalı ve ikisinin birleşimi olan katadioptrik. mercekli ve aynalıların kendilerine has avantaj ve dezavantajları var. katadioptrik ikisinin de avantajlarına sahip ve dezavantajlarını ortadan kaldırıyor. bu nedenle diğer ikisinden daha pahalı.
görünür bölge dışında gözlem yapanlardan en meşhurları radyo teleskoplar. bunlar elektromanyetik tayfın radyo dalgası denilen, uzun dalga boylu kısmında çalışmalar yaparlar. normal şartlarda bu dalga boyu bölgesini insan gözü görmez. ancak evrenin çözümlenmesinde, insan gözünün algılayamadığı böyle çok uzun ya da çok kısa dalga boylu bölgelerde de gözlemler yapmak şarttır.