elektrik dalgalarıyla doğrudan doğruya zihne yapılan karmaşık bir işkence tekniği.
bolu f tipi cezaevi'nde 11 yıldır aralıklarla bu işkenceye maruz kalan salih mirzabeyoğlu'nun, son 3 gündür ağır şekilde zihni darbeler aldığı ve uyutulmadığı haberleri geliyor.
ve bunu yapanlar türk * ; insan türklüğünden utanıyor.
elektro manyetik dalgaların beyne yönlendirilmesi ile yapılan karmaşık bir tür işkence... Temeli 20. yüzyılın ortalarına kadar dayanan bu işkence türü istihbarat servisleri tarafından kullanılmakta, mevcut sisteme karşı tehlike arz eden şahısları delirtmek ya da delirmiş göstererek itibarsızlaştırmak için kullanılmakta olduğu bir çok örneğiyle mevcuttur. Daha farklı amaçlar için de kullanılmaya elverişli bir işkence yöntemidir. Türkiye'de bu işkence yöntemi şu an bazılarınca alay konusu görülmektedir; nasıl ki 17. yüzyılda televizyonu bir kişiye tarif etseniz "deli misin olur mu öyle şey?" cevabını alacağınızı kestirebilirsiniz, buna da Türkiye'de aynı tepki şu an gösterilmektedir. Bu mesele hakkında bir çok kitap, makale ve bilimsel araştırma mevcuttur ve bu işkence yönteminin kullanılabilirliği gün gibi ortadadır.
Şu anda altı yaşından beri izlenen beyni kontrol edilen mançurya kobayı gibiyim. Komplo teorisindeki mel gibson gibi veya oynadıgıfilmde jim carrey çocukluğundan benzeri izlenen biri ama önemli fark hep sövülen, dövülen, kovulan biriyim. Kabul ediyorum ilk suçlular beni yanlış yola iten yakınlarım doğruyu yanlışı bilemeyen ben Allah ne yaparsam affeder ve korur mantığıyla sapmış ne yapacağını bilemeyen her şeyden korkan ve hiç özelliği olmayan zavallı insanımsı bir varlığım yardım eli uzanmıyor uzananlar it tarafından engelleniyor.
Fazla güzel.. Hemen her özelliği Whatsatpp için de yavaş yavaş var oluyor olsa da bu uygulama başka hem hızlı hemde yüksek boyutlarda veri dosyası gönderebiliyor. Güvenlik mi? Güvenliği çok iyiymiş hoş kimin umrunda.. Sanki Whatsapp çok iyi ya güvenliğini bilmem ama uygulama beni Yüksek boyutta dosya aktarımı ve Sıkıştırmadan resim gönderme ile ikna etti..
Güvenli olmasının yanında tenha olduğu için istediğiniz kişi ile uzun konuşmalar rahatlıkla yapılabiliyor. whatsapp a canınız istediğinde dönüp mesajları görmemiş ayağı yapabiliyorsunuz bu sayede.
gizli olduğu söylenen uygulama. çok ilginç akşama kadar konuştuklarınızı bir internet sitesinde tek tek paylaşsanız bir kişi girip bakmaz. ama gizliliğe önem veriyorum diyenlerin kullandığını söylediği app. aynı dalyaraklar whatsapp yerine bunu kullandığını söyleselerde, yarın başka uygulama çıksın bunu bırakıp ona geçer ve çok dandikti derler.
yani bu işin gizlilik boyutundan daha komik bir durum.
Herkesin WhatsAppı bırakıp kullanması gereken uygulamadır. Sizin mesajlarınızı saklamaz, sizi izlemez, gizliliğinize saygı duyar. Ayrıca masaüstü uygulaması vardır. WhatsApp weble uğraşmazsınız.
Ancak pek az kişi kullandığı için kullanılması çok olanaklı değil. Telegram Listemde 7 kişi falan var mesela. Diğerlerinin Alayı WhatsApp kullanıyor.
telegramın düşmanlarını çatır çatır çatlatacak olan avantajları şunlardır:
-cross platform desteği: mac, pc, android, ios gibi tüm platformlarda olan bir uygulama. ve whatsapp webteki gibi telefona bağımlı değil.
-open source olması: telegram uygulamanın tüm kodlarını paylaşıyor ve sunduğu apilerle kendi uygulamalarınızı yapabiliyosunuz. (örneğin mac appstore'da iki farklı telegram uygulaması var)
-bot api: ayrıca bot apisi sayesinde kendi botlarınızı yazabiliyosunuz. mesela bir bota google görsellerde arama yaptırıp ilk resmi isteyebilirsiniz veya konumunuzu gönderip size en yakın restoranları öğrenebilirsiniz. bu tamamen developlerların hayal gücüne kalmış. (bkz: telegram botları)
-secret chat: telegramın kullandığı encryption tekniğini çözebilen bir babayiğit hacker hala piyasada yok. yani güvenilir bir şekilde karşı tarafla mesajlaşabilirsiniz. whatsapp mesajları bir ara public wifi ağları üzerinden gözlenebiliyordu, son durum ne bilmiyorum ama hala size şunun gibi bir garanti vermiyorlar.
-kar amaçlı olmaması: adamların para kazanma amacı yok. zaten tüm kodları, apileri falan meydanda. tamam whatsappta para kazanmıyor ama zuckerberg'in bu merete 19 milyon dolar vermesi de bir şeyler ifade etmeli size. arkada büyük şeyler (bkz: big data) dönüyor benden söylemesi.
edit: bunun dışında uygulamanın şükela birkaç özelliğine de değineyim:
-last seen'inizi istediğiniz kişi için ayrı ayrı kapatabilirsiniz.
-gönderilen dosyaların galeriye kaydetmeyebilirsiniz. (whatsapp gruplarından galeriye dolan saçma sapan caps ve fotoları düşününce bu özelliğin nimet olduğunu anlıyorsunuz.)
-uygulamaya passcode koyup istenmeyen ellerden koruyabilirsiniz.