karşı tarafta bir güvensizlik duygusu uyandırır bu eylem. kendimden biliyorum.
birisi efendim diye açınca ne yapacağımı şaşırıyorum, sanki "ne söyleyeceksen söyle bas git, işim var senle uğraşamam" der gibi. alo diyin kardeşim, ben alo diyorum bir yerlerim eksilmiyor.
kaba bir davranıştır.dışarıdan gelen bir telefonda adabı muaşeret kurallarına göre, aranılan yerin neresi olduğunun söylenmesi gerekmektedir. bu sebeple hem alo, hem efendim daha kaba kaçmaktadır.iç hattan aranıyorsanız ve numara görünüyorsa hö,ne var vs gibi de açılabilir.adab ı muaşeret yakın çevreye işlemez...
yanlış hatırlamıyorsam alo bell'in sevgilisinin adının baş harfleriydi.kısacası telefonu alo diye açmanın çok da gereği yok.karşınızdakı sıze alo dediğinde de en uygun cevap efendımdır.
efendiler götürsün seni $eklinde bir espiriye maruz kalınca şok etkisi yaratır bünyede, dumur olunur, bir daha kesinlikle efendim denmez, tecrübeyle sabit. **
ne var nan! neeee!? modunda cemkirerek "efendim" denmesi durumunda arayan kişiyi kasabilecek ama tatlı bi ses tonuyla söylendiğinde, çok da sorun olmayacak telefonu açış hitabesi.
telefonu düzgün bir şekilde 'alo' diye açanlar için fark etmez. yani ha alo demiş ha efendim demiş. ama bir de 'alüüü' diye açanlar var ki, onlar efendim'i tercih etmeli.
bir de bunun "ef-fen-dim" şeklinde çift "f"li, hafif heceleme modunda olanı vardır. bu durumda kişi telefona son anda bakmış imajı verir, yada bir işle uğraşıyorken telefona bakmış hatta telefonla konuşuyorken o işle hala uğraşıyormuş imajı verir.
kendisine bey diye hitap edilmesini isteyen bünyelere, telefonda efendim denildiğinde bundan haz alıpta, yüzyüze iken mehmet efendi, hasan efendi denildiğinde kendilerini kapıcı yada çaycı sanıp buna bozulmalarına anlam verilmeyen paradoksal ifade.