telefonda hemen hemen hergün kimbilir kaç kez kullandığımız "alo" sözcüğü, gerçekte bir sevgilinin kısaltılmış adıdır. sevgilinin tam adı allessandra lolita oswaldo'dur. bu sevimli genç kız, telefonu icat eden, a.graham bell'in sevgilisiydi. graham bell telefonu icat edince ilk hattı sevgilisinin evine çekmişti. atölyesinde telefon çalınca arayanın allessandra lolita oswaldo'dan başkası olamayacağını bildiğinden graham bell, telefonu açar açmaz "allessandra lolita oswaldo" diyordu. bell, zamanla sevgilisine, adını kısaltarak hitap etmeye başladı ve telefonu her açışında onu "ale lolos" diye karşıladı. çalışmaları uzadıkça graham bell, sevgilisinin adını daha da kısalttı ve öne iki heceli bir ad buldu. bu kısa ad "alo" idi. allessandra lolita oswaldo, geliştirip, tüm kente yaymaya çalıştığı telefondan başka birşey düşünmeyen sevgilisinin bitmek tükenmek bilmeyen deneylerinden rahatsız olmaya başlayınca graham bell'i telefonuyla başbaşa bırakıp onu terketti.yaşlı bell, sevgilisinin birgün onu arayacağı umuduyla telefonun başından ayrılmadı. kentte çekilen telefon hatlarının sayısı da giderek artmaya başlamıştı. graham bell'i artık başka kişiler de arıyordu. fakat o, telefonun her çalışında kendisini sevgilisinin aradığını sanarak telefonunu "alo" diyerek açıyor ve artık herkes "alo" diyordu. o günlerde hemen herkes telefonu açtıklarında alexander graham bell'in anısına saygı olarak "alo" demeye başladı. bugün tümümüzün kullandığı "alo" sözcüğü işte o günlerden günümüze uzanmaktadır.
telefonun ilk geldiği dönemde türkiye'de bulunan "fransız" ve "fransızca" etkisinden kaynaklanır. fransız'lar telefon açarken hitap olarak "allô" dediği için telefon gören ilk türkler de benzer telaffuza sahip "alo" demiştir. "allô" ise amerikalıların kullandığı "hello"'nun fransız aksanı ile söylenmiş halidir. bu hitapların bu kadar yaygın olmasının sebebi ise eskiden telefonların merkezi santrallerideki operatörler tarafından bağlanmasıdır. bu operatörler resmi hitap şekli olarak alo, hello, allô hitaplarını kullandıkları için bu söylemler zamanla telefonda selamlama ile özdeşleşmiştir.
Telefonu alo diye açan kalmadı. o eskidendi. günümüzde; efendim, buyrun burası..., ... ltd.şti buyrun efendim, ben ... nasıl yardımcı olabilirim? şeklinde açıyoruz telefonu.