telefon, tv, tablet, kulaklık, bilgisaray, saat, ayakkabı, pantolan, çanta, gözlük, gömlek, araba, ev, ev eşyası, sigara, içki, yemek vs. ihtiyaç - tüketim malzemeleri bir zaruret, yaşamın gerekliliği, insanın temel ihtitacı olmaktan çıkıp bir kimlik, kişilik, karakter, toplumda sınıfsal yeri, kendini ifade etme aracı, psikolojik - relax bir gereklilik, amaç oldu.
artık markalar kalitenin ve ihtiyacın önüne geçti. insanlar ihtiyacı olanı değil de bir marka veya model alıyor. ortalama, biraz zeka akıl ve eğitim sahibiyseniz bunu görürsünüz.
popüler kültürün etkisiyle yaratılan tüketme çılgınlığına paralel olarak markalar 500 dolara satabileceği malı artık 1.000 dolara satıyor. fiyatlar insanlarda kalite algısını belirler oldu.
örnek olarak özellikle yukarıda belirttiğim duruma bakarsanız 1.200 dolarlık bir iphone 15pro max telefonu takas yoluyla satın almak isteyene iphone 12pro max verdiğinizde 849 dolar, iphone 13pro max verdiğinizde 739 dolar, iphone 14pro max verdiğinizde de 579 dolara size iphone 15pro max satabiliyorlar.
geri dönüşüm düşünülürse alınan bu eski model takas telefonların parçaları yeni modelde ne kadarı kullanılabilir?
ekranı mı?
işlemcisi mi?
anakartı mı?
pili mi?
kabı mı?
kamerası mı?
hafıza veya sensörleri, bağlantıları mı?
1.200 dolarlık cihazı size 579 dolara satılmasına neden olacak eski telefonda ki hangi parçalar arada olan farkı karşılayabilir?
hele ki 5-6 yıllık cihazlarda kullanılan parçalar da akla gelirse 1-2 sene sonra çıkacak ve en az 8 yıllık eski model olan donanımlar yapay zekada işe yarayacak mı?
ya da bu telefonları sıfırlayıp tekrar satsalar bu farkları değişim - takas aralığında ki farkı karşılayıp üste kar elde edebilecekler mi?
evet diyorsanız kesinlikle bu ülkeye maliye bakanı olacak işletme, ekonomi bilginiz var demektir.
markaların markething politikaları oluşan fiyatlandırmasına bir de bizim gibi ekonomi ve satın alma gücü açısından donyo'non koskondoğo ülkede yaşayıp böyle vergi gümrük kanunlarının katkıları sonunda 700 dolarlık - 23.000 liralık telefon şu an 2.425 dolara - 80.000 liraya satılıyor.
sahi ya...
burada kime höykürüyorduk?
telefonu satana mı?
yapana mı?
buna para verene mi?
Samsung s serisi ve iphone serisi hariç diğer telefonlarda ilk seneden sonra donma, kasma sorunları başlayabiliyor, ayrıca bu iki serinin fotoğraf kalitesi de orta segment telefonlara göre çok ileri seviyede. Bütçesi olan bir insan için amiral gemisi diye tabir edilen telefonlardan almak çok da boş bir harcama değil.
Mana veremediğim insandır. Çok spesifik insanları geçiyorum, hani meslek icabı pahalı ve son sistem telefon alması gerekenleri.
Yahu girdiğimiz 3-5 sosyal medya sitesi, 1-2 haber, WhatsApp. Nedir yani bu hız, aşırı iyi teknoloji isteği? Yahu kullandığın internet hem hızlı değil, hem de kota düşük. Kota düşük olmasa da hızlı değil.
Ne yani bu bir fotoğrafa tıkladığında bilmem kaç mili saniyede ulaşma isteği. Mana veremiyorum ben.
ben değilimdir. telefon bir çalınsa geçmiş olsun. benim telefonum samsung ve benim telefonumdan biraz uzakta durunca da internet çekebiliyor ama iphone'da çekmeyebiliyor.
götüne sokmayı düşünmüyorsa gereksizdir, marka kıyafete binlerce lira bayılmakla telefona bol sıfırlı rakamları gömüp ertesi gün aşındığı için çöpe atmak arasında herhangi bir fark göremiyorum ben.
bakın en güncel uygulamalarda bile bu sistem yetersiz kalabiliyor. kim napsın 50 binlik 2010 ların teknolojisini taşıyan hurda mobil cihazları. https://galeri.uludagsozluk.com/r/2367077/+
1.000 dolarlık iphone telefonda maliyet 300 dolar (+/-) civarında.
bu maliyete ar-ge, reklam, garanti bazında servis ve nakliye-taşımacılık, sigorta gümrük vb giderler de eklendiğinde ortalama maliyet 600 dolara kadar çıkabiliyor.
samsung telefonlarda 1.000 dolarlık fiyat oranında 700 dolar (+/-) civarında.
aslında bu rakamlar tahmini rakam.
diğer yandan (+) değer-gelir olarak da alınan teşvikler, sübvanse, vergi muafiyetleri, marka değerleri vb getiriler de hesaba katılırsa tam maliyet bilinmiyor.
neyse, konuya gelirsek; 799 dolarlık bir iphone 14 plus için (en fazla 26 bin lira) kalkıp 58.499 lira vermek enayilik olarak görünse de aslında enayilik değil de fakirliğin, geri kalmışlığın getirdiği zorunluluk.
ya da 2022 de çıkan iphone 14 pro max telefonunuz varsa kullandığınız telefonu verip üste 579 dolar (19-20 bin tl aralığında) ödeyerek yeni çıkan iphone 15pro max alabilirsiniz. ya da ayda 24 dolar taksit, 24 ay vade ile.
unutmadan...
donyo bozo koskonoyor ya, onlarda enflasyon var ya, onlar benzin bulamıyor açlıktan yokluktan ölüyor ya...
onlar tüm bunlara yazıyla "sıfır" rakamla "0" faiz vade farkı ile ulaşabiliyor.
bu sırada sn maliye bakanı kredi kartına taksit yok falan diye laf etmiş ve türkiye'de kredi kartı kullanımı taksitlendirilmesini eleştirmişti ya...
adamlar kredi kartı kullanmaya kredi kartına taksite ihtiyaç duymuyor demeliydi. durum ve olaylar hakkında yanlış ve yanlı konuşunca, sn. bakan yanlış bakıp göremeyince böyle komik duruma düşüyor.
neyse, yurt dışında yaşayan bir akraba yakınınız yaşlı babanıza alo desin, yaşlı adam Android veya iso uğraşmaz, sosyal medya bilmez diye hediye olarak 23 euro verip aldığı (830 lira diyelim) NOKIA 105 2023 telefon getirse - verse...
bu telefonu kayıt ettirmek bu ülkede alo demek konuşmak için 31 bin 692 TL (880 euro) ödemeli ya da siz (23 euro telefonun parasını sen verdin, 880 euro telefonun bu ülkede kullanma parasını da ben vereyim - 830 lira telefonun parasını sen verdin, 31.692 lira telefonun bu ülkede kullanma parasını da ben vereyim) diyerek ödemelisiniz.
neyse, şimdi kime laf söyleyeceğiz?
telefonu üretene mi?
telefonu mağazada satana mı?
telefona 50.000 lira verene mi?
Gereksizdir. Tüm son modelleri kullanan, telf ilk çıktığından beri kullanan ve bıkan biri olarak söylüyorum. Mesaj atıyor mu, alo nasılsın ok mu, donmuyor mu o halde orta halli bir şey alın. Bence tabi...