bülent ortaçgil'in sen albümündeki en sağlam şarkılardan yalnızca birisidir. "bunu yazmak için neden bu kadar bekledin mal?" diye soruyorum kendime. sanırım şarkıya kapıldım. *
mucidi iskoçya asıllı kanadalı bir bilim adamı olan, günümüzün vazgeçilmez gibi görünen icattır. lakin artık gençlerimiz facebook gibi sosyal ağlarda iletişimi sağlamakta, sapıklar özel numarayla aramak yerine dürtme ve mesaj gönderme gibi uğraşlar edinmiştir.
ışık hızına ulaşmak için uğraşıyorlar bence boş bir uğraş. çoktan ışık hızı bulundu. aynı anda bir sürü yerde anında buluna biliyorum. amerikada arkadaşım var onun yanındayım ankaradayım bir an bir an izmir bir an çin, bir an japonya.
eğer telefon olmasaydı konuşmak için aylarca bekleyecektim veya gitmek için yanına uçakla bile 24 saatimi alacaktı...
bülent ortaçgil'in sen albümünden bir parça.
klasik müzik tadı bırakmıştır .
istediğimde bulurum seni artık özelin yok
her an ulaşırım sana artık özelin yok
mazaret tanımam eğer acıksan
bir cüzdan gibi yanında taşırsan
sabah akşam farketmez artık hiç özelin yok
eskiden telefonlar sağda solda küçük notlar
bütün gün seni aradım evde yoktum demeler
postahaneler kulübeler bozuk hatlar jetonlar
hep seni aradım kimse yok
çağ başka bir çağ en gerekli şey sensiz
herkesde kendine özgü en değerli şey sensin
aşksız kalırım ama sensiz kalamam
bu mutlu anı kimsesiz yapamam
herşeyimi sana anlattım
tek dostum senmişsin
eskiden telefonlar sağda solda küçük notlar
bütün gün seni aradım evde yoktun demeler
postahaneler kulübeler bozuk hatlar jetonlar
hep seni aradım kimse yok hiç kimse yok
eskiden telefonlar fihristler küçük notlar
bütün gün seni aradım evde yoktun demeler
postahaneler kulübeler bozuk hatlar jetonlar
hep seni aradım kimse yok hiç kimse yok
Telefonun mucidi Antonio Meuccidir (italyandır). Graham Bell'in telefon patentinden 5 yıl önce 1871'de bir tür geçici patent (ceveat) başvurusunda bulundu yenilemek için 10 dolar gönderemedi. Bell patenti 1876'da tescillediğinde meucci dava açtı. Meucci orjinal krokilerini ve çalışma modellerini Western Union laboratuvarına yolladı. Olağan üstü bir tesadüf eseri Bell tamda bu labaratuvarda çalıştı ve moddeller esrarengiz bir biçimde kayboldu. Meucii Bell'e actığı dava devam ederken 1889'da öldü. Bunun sonucu icadın sahibi Meucii değil Bell oldu. Bell'in tamamen bir sahtekar olduğunu söylemek istemiyorum. Gençliğinde büyükannesi ile başka bi odadayken iletişim kurmak için köpeğine nasılsın büyükanne dedirtmeyi öğretmiştir.
Günümüzde manasından saptırılmış, telefon etmekten başka her bi boka yarayan icat. Kimleri için sadece konuşma makinesi, kimisi için telgraf gibi mesaj gönderme makinesi, kimisi için sony cybershot gibi video çekme aygıtı, kimisi için oyun makinesi, kimisi için film izleme cihazı. Teknoloji o kadar ilerledi ki; bir zamanlar sadece msn messenger aracılığı ile sesli görüntülü görüşebilirken, artık cep telefonunun kapsama alanında her yerde görüntülü sesli görüşebiliyoruz. bi düşünsenize, alexander graham bell, bu telefon denen meretin bu kadar geliştiğini görseydi ne derdi sizce?
Zamanında ericsson gh388'im vardı. babam gh628 aldığında bana vermişti. ilkokulda telefon kullanmak! süper bi duyguydu. sonrasında babam 688 aldıktan sonra 628i bana vermişti. bende benim eskiyi anneme kakalamıştım.*bu hikaye böyle, sh888, t10, t28, 5110, 3110, 3210,3310 diyerek atlamalı bir şekilde devam etti. babamın bana en son aldığı telefon ise 3100 idi. Kendi de çin malı bi telefon almış. sağa sola sallıyorsun müzik kapanıyor, telefonun ekranı aşağı doğru gelecek şekilde bırakıyorsun çalarken, telefonu sessize atıyor. enteresan. ben halen samsung e840 kullanıyorum. 3g miş 4g miş neyime. Alo desin yeter. akşama kadar pc başındayız zaten. Gerisi teferruat. Velhasılkelam, çocuklukta bu kadar telefon düşkünü biri iken, sonradan neden mobil teknoloji fakiri bir insan oldum çıktım bunu da anlamıyorum. Uyduruk, slide kapaklı bir telefon yetiyor. Yaşlanıyor muyum ne ?
Telefonun ilk çalışında telefonun başında olunmasına, rahatlıkla ilk çalışında cevap verilibilecek durumda olunmasına rağmen neden ekseriyetle ikinci çalışını bekliyor oluyoruz ki? ilk çaldığında yanlışlıkla aranmışızdır her hal düşüncesi var gibi.
Telefonda tanıdık biri ile konuşan arkadaşa selamımı ilet demek, g.tverenlik yapıp iletmemesi, selamımı ilet gibi bi laf etmemek, selamım olduğunu iletmesi. Bu da ayrı bi g.tverenlik.
Telefonu gelen bi arkadaşın bi müddet, telefonun kendisine gelmesine rağmen telefona icabet etmemesi durumunda gereksiz ve de onun yerine ''iki saattir telefon var diyorum sana'' diyerek onu düşündüğünün ipuçları verircesine celallenenlere de ne oluyo anlamıyorum. Açıkçası benim çokta skimde yani. ister tiz elden telefona cevap versin ister bi asır bekletsin. Çok ta penis.
Telefon sözcüğü Eski Yunanca Telos Uzak ve Phone Ses sözcüklerinin birleşmesinden oluşmuştur. Dilimize Fransızca telephoneden geçmiştir. Dilci Nurullah Ataç telefon sözcüğüne Türkçe karşılık olarak Uzaklaşarak konuşur sözcüğünü türetmiştir. Bu sözcüğün Türkçeye geçirilmesi istenmiş ama halk bu sözcüğü kullanmadığı için yeniden telefon sözcüğü kullanılmıştır.
insanların elleriyle kulakları arasında resmen yeni bir organ görevi yapan ve bütün organlardan da daha fazla iş gören buna maksubende daha fazla yakıt harcayan, kontor olsun tl olsun, yaşamsal bir işlevci...o olmasa öleciğini düşünen insanların olduguna kanaat getiren insanlarında bulunudugunu biliniz sayın sözlük okurları.