Bu bölüm, tekstil ve konfeksiyon endüstrisi için, dokuma ve baskı tasarımı yapacak, gelişen uygarlığın gereksinimlerine cevap verebilecek, yeni ve güncel teknolojileri kullanabilecek, nitelikli elemanlar yetiştirir.
Mezunlar, tekstil ve dokuma fabrikalarında, üretilecek malların biçim ve desenlerinin tasarımını yaparlar. Kamu ve özel sektöre ait tüm tekstil fabrikalarında; iplik- dokuma baskı ünitelerinin kreasyon, negatif renklendirme bölümlerinde çalışabilirler.
Mezunlar; Moda Tasarımcısı unvanı alırlar. Serbest tasarımcı olarak çalışabilecekleri gibi, moda ve hazır giyim sektöründe, tasarım stüdyolarında, sahne sanatları ile ilgili resmi ve özel kurumlarda, sinema ve televizyon kurumlarında da tasarımcı olarak çalışabilirler. Tekstil, konfeksiyon ve moda ile ilgili firmalarda danışman veya uzman olarak da geniş iş olanaklarına sahiptirler.
bu bölümü içeren okullar;
- Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi
- Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- izmir Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi
- Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi
- Çanakkale On Sekiz Mart Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi
- istanbul Teknik Üniversitesi Tekstil Tasarım Fakültesi
- Kahramanmaraş Sütçü imamÜniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi
- Mersin Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi
- Süleyman Demirel Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi **
- Yüzüncü Yıl Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi
- Atılım Üniversitesi Güzel Sanatlar , Tasarım Ve Mimarlık Fakültesi
- Beykent Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi
- Haliç Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi
- istanbul Ticaret Üniversitesi Mühendislik ve Tasarım Fakültesi
- Okan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi
- Işık Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi
mezun olan ingilizcede biliyorsa yurtiçinde büyük firmalarda kalite kontrol bölümünde ve ar&ge bölümünde de çalışabilir. Ayrıca Hollanda, Danimarka, Almana ve itlaya başta olmak üzere Avrupa daki tasarım okullarında bir iki sene de eğitim alırsa Avrupa da çok güzel bir maaşla güzel bir firmada işe başlayabilir zira Avrupa artık her iki ayda bir yeni tasarım çıkarmakta olup az ve sık üretim politikasına geçmiştir.
Tasarım kabiliyetiniz varsa okuması ve çalışması zevkli bir sektör olabilir.
üniversitelerin güzel sanatlar bünyesinde olan bölümdür. genelde özel yetenek sınavlarıyla öğrenci alır.
genel tekstil bilgisinin yanı sıra tasarım ağırlıklı bir programdır.
Moda ve Tekstil Tasarımı Bölümü'nden mezun olanlar, "Moda Tasarımcı" ünvanı alırlar. Moda Tasarımcısı olarak moda sektöründe hazır giyim ve sipariş giyim üzerine çalışan atölye ve fabrikalarda, tasarım ve film stüdyolarında, sahne sanatlarıyla ilgili resmi ve özel kurumlarda, tekstil ve hazır giyim endüstri kuruluşlarının "ARGE" araştırma geliştirme bölümlerinde, tasarım yapan resmi ve özel kurumların gereksinim duyulan bölümlerinde çalışabilir, kendi tasarım stüdyosunu kurarak iç ve dış pazarlara yönelik koleksiyon hazırlayabilirler.
bu bölümü okuyan öğrencinin sadece tekstil bilgisi edinmesi işe yaramaz, yaratıcılığının da iyi olması gerekmektedir. tasarım ağırlıklı bir bölüm olmasından dolayı hayatı çizim, renkler, giysi kalıpları, kumaş ve aksesuar çeşitleri vs vs ile geçecektir.
okuyanların birçoğunun ( hayalgücü ve yaratıcılığı az olanların demek daha doğru ) "nerden seçtim bu bölümü ya?" diye isyan ettikleri, okumayanların "ay hayalimdeki meslek hep moda tasarimi okumak istedim ama bizimkiler bilmem ne bölümü istedi" şeklindeki konuşmalar da sıklıkla adi geçen bölüm. bir de bunun iki yıllık versiyonu tekstil bölümü vardir ki evlerden uzak. velhasil kelam zor bir bölümdür biraz tutku, yaraticilk ve kaliteli bir eğitimle iyi yerlere gelinebilir sabir gerektirir. yoksa ne hayallerle başlanip en iyisi ben kpss'ye çalışım garanti iş en azından diye bu yolda telef olan gençlerimiz var.