Türkçe yayın yapan en kaliteli teknoloji sitesi diyebiliriz. Youtube kanallarında çok fazla abonenin olmaması Türkiye'de kalitenin ne kadar değer gördüğünü anlatmaya yeter sanıyorum.
Ürün incelemeleri güzel olsa da benim favorim Tozlu Raflar başlığı altında yaptıkları ve eski teknolojileri konuşup tanıttıkları videolar. Bunun dışında her hafta "Haftalık Gündem Değerlendirmesi" ve tabii ki karantina sürecinde başlattıkları "Teknoseyir Muhabbet" programlarını dört gözle bekliyorum. Levent Pekçan bazı zamanlar pireyi deve yapıp yok yere fazla sinirlense de kendisini dinlemesi hayli keyifli. Düzgün bir hitabeti ve ilginç bir tarzı var. Türkçeyi çok güzel kullanıyor.
Murat Gamsız'ın da tarzı bana bazı yakın arkadaşlarımı hatırlattığı için kendisine bir yakınlık hissediyorum.
Şu sıralar iki programı da indirip mp3 çalarımdan dinliyorum.
Backgrounda işi çeviren adam olan Hamdi Kelecioğlu'nu kaybeden teknoloji sitesi. Bence sorun paradan öte aidiyetle ilgili. Mesela, Mesut Çevik'in programına katıldılar 2 kere ikisinde de Hamdi yok. Adam sitenin sahiplerinden biri bu arada. Haftalık gündemde de adamı ötelediler. Zaten dikkat edin haftalık gündem olayından sonra Hamdi Kelecioğlu kendi kafasına göre takılıp program üretti. Sonra giden gidiyor diye bozulmamın alemi yok.
en iyi yerli teknoloji içeriklerini üreten yotube kanalı&web sitesi.
her hafta sektirmeden yayınladıkları haftalık gündem değerlendirmesi ve haftalık bilim notları büyük bir emeğin meyvesi olsa gerek. işini böyle ciddi ve güzel yapan insanları takip etmekten çok keyif duyuyorum.
ASELSAN'ın ulusal işlemci geliştirmekte olduğunu gecen sene belirten, ancak kendisinden baska kimseden bu tipte bir bilgi alamadığım, turkiya cumhuriyeti ülkesinin en önemli teknoloji bilgi&birikimini içeren sitelerdendir.
içerideki Kontaklarımın çoğunun böyle bir nenden haberi yok, olanlarda sanki devlet sırrı imiş gibi (evet devlet sırrı da yoldaş füze programının parolasını paylaşmıyorsun deyip sikistirdigimda kendilerinin de bir nen bilmediğini anladığım) sıkı sıkı saklanan ve gizlenen bir proje var imiş.
kaliteli bir teknoloji tanıtım oluşumu. youtube kanalları oldukça bilgilendirici ve itinalı vidyo içeriklerle doludur.
Son dönemde abonelik sistemi başlatmışlardır, bunun güzel bir girişim olduğunu düşünmekteyim ama mantıklarını değiştirip "destek" vermek isteyenler için bir yol olduğunu söylemek yerine bizim içeriğimiz kaliteli buna erişmek için şu kadar para vermelisin deseler daha kendine güvenir bir sistem olacağını düşünmekteyim. Şuanda da abone olanlar bir kaç gün önce izleyebiliyorlar gelen içerikleri, bu da güzel bir mantık, ben sadece "destek vermek için abone olun" ibaresini doğru bulmuyorum. Destek vermek için değil hak ettiği için istemeli ki sonuna kadar hak ediyor bence.
Ayrıca plus dönemi ile gelen oyun gündemi'ni de çok başarılı buluyorum, umarım bu şekilde başarıyla devam ederler.
Maalesef plus uygulamaları konusunda verdikleri sözleri pek tutmayan kaliteli teknoloji sitesi.
Plus içeriklerinin 1 gün sonra -Cuma'ya denk geldiyse Pazartesi- açılacağını söyledikleri ve başta da bunu uyguladıkları halde, son dönemde başlangıçtan bu yana 150 200 abone kadar gerilediklerinden olsa gerek çoğu plus içerik birkaç gün geçmiş olsa dahi açılmıyor. Örneğin;
Hiç açmaya bilirlerde, böyle bir hakları elbette var. Kabul ediyorum para verip abone olanlar da sonuçta ne kadar yardım için deselerde para verdikkleri için bir fark görmek isteyeceklerdir. Bunlara hiçbir itirazım yok.
Benim itirazım, en azından bir videonun plus olmayan üyelere açılma tarihi videonun altında yazılsın. Her seferinde açılmış mı açılmamış mı diye bakmayalım. Plus olan üyelere gösterilen saygı kadar olmayana da biraz nazaket gösterebilirler diye düşünüyorum.
Kervan yolda düzülür mantığıyla gidiyorlar ama şunu söyleyeyim ki çevremde de öyle, plusa geçtiğinden beri 1 tane bilim gündemi ya da plus içeriklerinin tamamına yakınını izlemedim. Hatta kurulduğundan beri 1 tane bile kaçırmadığım gündem içeriklerinde de unutmaya falan başladım.
Yine de başarılar dilerim ama biraz dikkat etseler iyi olacak.
Birkaç senedir sözünü ettikleri abonelik sistemine geçtiler. Abone olanların tek kazancı vimeo üzerinden reklamsız izlemek. Bunun dışında youtube ve kendi sitelerinden normal içerik izlenmeye devam edecek. Fiyatta aylık 15 TL.
Bilen zaten biliyordur ama bilmeyen için Tozlu raflar, haftalık gündem, bilim gündemi gibi bazıları daha sonra özellikle başta donanımhabere örnek olmuş pek çok orijinal içeriğe sahipler. Klasik teknoloji sitesi gibi bakmamak lazım bu arkadaşlara, daha çok teknolojik-fikir sitesi. Tarz olarak geçmiş ile günümüz sitelerinin arasında bir ton var.
Öncellikle yardım babında üye olunmasına karşıyım. Yardım, ihtiyacı olana yapılır. Bu adamlar işlerinde -çokça da eleştirdiğim zamanlar olsa da- para etmesi gereken içeriklere sahipler. Yani para verilerek üye olunabilir.
Ancak şöyle bir sorun var. Bu olay tutarsa; sadece teknoloji değil, pek çok başarılı site bu tarz benzer işlere başlayacakları aşikar. Mesela benim direkt takip ettiğim 5-6 tane net oluşum var ve bu oluşumların tamamı TS ile aynı sorunlara sahipler. Bu para ödeme olayı nereye kadar olmalı? Televizyon para, internet para, telefon para, elektirik, su bilmem ne para... Birde üstüne internette girilen site paralı olursa bizim gibi ülkelerde bunun sonu ne olur?
Şimdi bazıları diyecek ki, para vermesende normal içerik izlenibilir zaten. Tamam ama bu TS'de böyle ve bugün böyle. Bunun yarının ne olacağı, bu sistemi uygulayacak diğer sitelerin bunu tercih edip etmeyeceği çok ayrı bir boyut. Çok abone olan olursa fiyat düşecektir büyük ihtimalle ama bu takip edilen her siteyle çarpımında yine bir meblağ tutacaktır.
Öte yandan bugünün dünyasında bu tarz işlerde reklamla para kazanmanın yoluda, tarafsızlığından ve birazda içerik kalitenden fedakarlık etmek açıkçası. Bunun böyle yapmak istemeyenler nasıl hayatta kalacak?
Böyle aşağı tükürsen sakal yukarı tükürsen bıyık durumu da yok değil.
her gün youtube'da video yayınlamaya çalışan, işi zevzekliye dökmeden, çok da sıkmadan anlatan güzel insanların oluşturduğu, teknoloji ve bilim adına yayınlar yapan youtube kanalıdır.
severek takip ediyorum.
teknoloji ve bilim yayıncılığı üzerine Türkiye'deki en kaliteli yayıncılığı yapan oluşumdur. Sadece bir youtube kanalı olarak sınırlamamak lazım. zira sosyal tabanlı siteleri de muhteşem bir oluşumdur. her bir editör bilgi birikimi ile şaşırtmaktadır. muhteşem bir teknoloji kültürü hazinesidir. bir şekilde bir yol bulup yayın hayatını sürdürmesi dileğiyle...
doğru söyleyenin dokuz köyden kovulmasının tezahürü olan site ve youtube kanalıdır.
çok kolay eleştirilirler, çok eski takipçisi olduğunu iddia eden kişiler tarafından bile hakları yenir.
neden? çünkü milyon abonelik kanallar/siteler gibi işlemci üzerinde sucuk pişirmediler. sağlamıymış diye tableti vinçten atıp telefonu bir taraflarına sokmadılar. hiç saçmalamadılar. reklam arayışlarına girdiler fakat hiç bir zaman karakterlerinden ödün vermediler.
şimdiki bayramların tadı yok mantığıyla teknoloji sitesi takip edilmez. yıllardır takip ediyorum deyip adamlara bu kadar ucuz bahanelerle bitti damgası vurulmaz. vurdurmayız.
Hakkında bir iki kelam edilmeden geçilmemesi gereken teknoloji sitesi.
Özünde sektöründe sivri kişiliğiyle tanınan Levent Pekçan'ın önderliğinde kurulmuştur. Zaten bunu diğerleri de red etmiyor açıkçası.
Aslında 2 dönemleri vardır.
Birinci dönemlerinde 3. kişi Özkan'dı. Ve açıkçası eskiden beri takip edenler de onaylayacaktır ki son derece orijinal ve lafını da hiç esirgemeyen bir yayıncılık anlayışları vardı. Yani kimse x markayı eleştiremezken bunlar varsa eleştirecek tarafı ciddi ciddi eleştirirdi. Ki tozlu raflar'da bu dönemde başlamıştır. Yani benim gibi belli yaştaki pekçok kişi de aslında siteye bağlayan tozlu raflardı öncellikle. Daha sonra dürüst inceleme ve samimi sohbetleri de eklenince takip etmeye başladım.
Ancak bu dönemde birkaç ciddi hataları oldu ve bence bu hatalar yüzünden birinci dönem sona erdi.
Öncellikle tamam bir cihazın varsa sorunlarını eksiklerini gayet güzel ve olması gerektiği gibi söylediler ama olumlu taraflarının altını hataları kadar kalın çizgilerle çizmediler. Bu yüzden x firmanın y ürünü sanki çöpmüş gibi algılandı. Yani olumsuz ve olumlu taraflar arasındaki dengeyi iyi tutturamadılar. Bu da reklam verenleri kaçırttı.
Diğer hataları sana göre bana göre değişebilecek durumların videosunu çekmeye girişmeleriydi. Buna en büyük örnek ve birinci dönemi de kapatan video x fiyatın üstüne telefon alınır mı videosu verilebilir. Dost meclisinde otururken bunun tartışmasına girebiliriz ama sen bir yayın olarak vermeyin bu paraları dersen kusura bakmayın hiçbir teknoloji firması da seninle anlaşma yapmaz. Ki bu videoyu yanılmıyorsam Samsung'la reklam anlaşması yapacakları hafta yaptılar. Tabi sonuç hüsran. Çünkü bu tarz mevzular sana göre bana göre değişen konulardır. Biri der ki kardeşim param var pulum var veriyorum sana ne... Ne diyeceksin adama. En çok enayisin ver o zaman...
ikinci dönem de üçüncü kişi Hamdi Kellecioğluydu. Ki sitenin modern altyapısını da o hazırladı. Ancak ikinci dönemde o efsanevi incelemeler gelmedi. inceleme mantığı olarak geriye düştüler ve haksızlık etmeyeyim yine eleştiri yaptılar ürünlere ama bu sefer çok dikkat ederek yaptılar. Eski tadı olmasa da yine de keyifli sohbet tarzları çoğu zaman devam etmiştir aslında. Tozlu rafları tozlandırdılar.
Teknoseyir aslında pek çok büyük siteyi ama en çokta donanımhaberin değişmesini sağladı. Yani özellikle o ilk dönemki yayıncılık anlayışı buna neden oldu. Program yapıların da değişmesine neden oldu. Tek kişilik monolog programların yerine sohbetli çok kişiyle yapılan programlar ve en önemlisi haftalık gündem değerlendirmesi gibi şeylerin gelmesini sağladı.
Son olarak şunu diyebilirim, herkesi değiştirdi ama kendisi değişemedi. Bu da bence teknoseyiri fiziken olmasada felsefi ve düşünsel olarak bitirdi. izliyor muyum, izliyorum ama o eski tadı kesinlikle yok.
Açıkcası insanların doğrudan eleştirmesini anlayamadığım platform.
Her daim dik duruşları yüzünden açıkcası ben çok sevdim, artık eskisi kadar keyif almasamda hala takip ediyorum. keyif almamamın sebebi sektörün ölü gibi hissettirmesi. Yepyeni bir ürün görüyor musunuz bir kaç senedir? Olanların hepsi eski şeylerin revizyonu.
Teknoseyir'i diğerlerinden ayıran gerçekten bir şeyleri yaparken doğru olmaya çalışmaları. Bir reklam firması olmak yerine bir teknoloji basını olmaya çalışmaları. Başka teknoloji firmaları gibi reklamını aldığı firmanın ürününü itelemek yerine size olumlu/olumsuz yanlarını anlatmaları. Daha popüler olan çoğu yayın bu konudaki ahlakını çok zaman önce yemiş bitirmiş halde, ben bunu bizzat gördüm. Elimde jöle kıvamında dağılan bilgisayar üreten bir firmaya bir sitenin editörü çıkıp reklam yapıyor ve över biçimde yapıyor yahu bunu. O cihaz Teknoseyir'e misal hiç gitmez çünkü çok iyi biliyor ki firma o bilgisayarı hakettiği gibi yerin dibine sokacak Teknoseyir.
Bunu sadece incelemelerinde yapmaktan öte, her anlamda yapıyorlar. Misal bu haftaki gündemde Apple etkinliği haberlerinden sonra Levent Pekcan'ın "izleyen kaldıysa" diye çok konuşulan bir lafı var. Azıcık takipçisiyseniz Levent Pekcan'ın Apple'a karşı ne kadar nefret duyduğunu az çok bilirsiniz. Adam açık açık anlattı, biz Apple'a inceleme yapacağız diyelim, ürün istedik adamlar bize script yollayacak biz onu okuyacakmışız diye anlatıyor. Bende bunu yapmam, konusu da anlatılınca birazda sıkılmadan ötürü laf etti. Bence haksızda değil.
Teknoloji anlamında herhangi bir ürün alacaksam net dinleyeceğim adamlar. Kalkıp Apple sunumu gibi inceleme diye yayın yapan basına inanıp ürün alırsanız cihaz muhtemelen size baya pahalıya patlar. Bir cep telefonu için "artık %20 daha hızlıyız" ne salakça bir tabirdir lan. işlemcisi şu idi, şu oldu. Eskisinde işte bilmem ne uygulamasından şu skoru alırken bu cihazda bunu almış, gündelik kullanımda etkisi size şu, şu şu olur gibi şeyler sizi kurtaracak. işlemcisi artık %20 daha hızlı gibi ucu tamamen açık tabirler değil.
adamlar kimse sözünü etmezken konuyu açtılar gelişmeleri söylediler. sonucunda da gold d&r kim varsa kaç para ceza yediler diye de 3 ayrı gündemde ele alıp ,dalga geçtiler, üzerinde durdular. tekrar tekrar aynı şeyleri konuşmak sıkıcı ,başka kanallar yeni yayın yapıyor diye zaten konuyu kimse yokken böyle dava açılabilirden sonucuna kadar paylaşan ekip daha napsın? sen görmedin sana yetmedi diye tekrara mı düşsün? kalite mi düşürsün?
rekabet kurulunun vermiş olduğu cezalar, aral game ile parakende firmaları arasında ki yazışmalar, son kullanıcıyı hiç düşünmeyen satış politikalarına değinmeyen, gereksiz bulan ve konuşmaya değer bulmayan sözde teknoloji inceleme portalı.
editörlerinden (bkz: murat gamsız) demiş ki, "Bunu gündemde vs konuşamayız. Ertesi gün kendimizi mahkemede buluruz. Birgün belki emekli olursak anı kitaplarımızda yazarız."
aral game tarafından para yiyebilmiş olabileceklerini göstererek ne kadar korkak ve değersiz bir portal olduklarını göstermiştir teknoseyir.