rüyaları kaydedip televizyondan izleme.
ölümsüzlük olmasa bile insan yaşamı ortalama 150 200 yıla çıkabilir.
düşünceleri okuyabilme lensi
ışınlanma.
gençleşme.
Şimdi bu son noktayı nasıl anladığımızla alâkalı. Ne demek istiyorum? Yani, son nokta derken kastımız şöyle bir şey olabilir, hani Stephan Hawking'in bir sözü var ya, "insanüstü ırk insanlığın sonunu getirecek." Yani eğer bir gün, gerçekten de düşünebilen, özgür iradeye sahip robotlar geliştirilirse, bu robotlar Hawking'in düşündüğü gibi insanlığın sonunu getirebilir. Ki bu durumda, teknoloninin varabileceği son nokta da zaten bu olur. Bundan sonrası olmaz çünkü.
Ya da şu anlamda son nokta ifadesini kullanabiliriz; insanlar öyle şeyler yapıyor ki ve öyle teknolojik buluşlar yapılıyor ki, artık bu teknolojinin varacağı son nokta oluyor. Yani teknolojik olarak bundan daha büyük bir şey yapılamazdı. Peki böyle bir buluş yapılabilir mi? Buna ya evet dersiniz, ya da "hayır" der ve şu 2 sebepten birini benimsersiniz:
1) insanoğlu, teknolojiyi son noktaya kadar taşıyabilecek olan büyük bir buluş yapacak kadar uzun süre varolmayacaktır.
2) Teknolojiyi son noktaya kadar taşıyabilecek kadar büyük bir buluş yoktur. Yani dönem, devirler değiştikçe, tarzlar değiştikçe ve en önemlisi düşünceler değiştikçe hep bir öncekinden daha yararlı olacak buluşlar yapılmaya devam edilecektir.
hiçbir zaman sonu olmayacaktır, her yeni icat bir sonrakini tetikleyecek böylece sonsuz bir döngüde gidecektir.
bu gün imkansız gibi görülen bir çok şey 100 sene sonra çok normal karşılanacak.
sonuçta 100 sene önce yaşamış birine, "senin fotoğrafını çekeceğim ve hiç bir ulaşım aracı kullanmadan bu fotoğrafı dünyanın diğer ucunda yaşan birine saniyeler içinde göndereceğim." deseydiniz size ne derdi acaba 1920 senesinde bunu söylediğiniz kişi sizi "deli" olarak sınıflandırmaz mıydı ? bir düşünün...bu gün 3 yaşındaki çocuk bile bu dediğimi çok rahat şekilde yapabiliyor.
100 yıl sonra, bu gün hayal bile edemediğimiz teknolojiler kullanılıyor olacak ve şu anda bu sözlükte yazan hiç kimse bu teknolojileri göremeyecek çünkü ölmüş olacaksınız...
aga o teknoloji ne kadar ilerlerse ilerlesin ısınması gerektiği an da soğuyan, soğuması gerektiği an da ısınan sulara mahkumuz. öyle bir su ısıtıcısı üretirse insanoğlu gözüm açık gitmem bu dünyadan, ne kadar pahalı olursa olsun her şeyimi satar o fışkiye mi şofben mi ne onu alırım.*
yanında hiçbirşey taşımadan diğer insanlarla iletişime geçebiliyoruz. hiç hastalanmıyor ve yaşlanmıyoruz. herhangi bir yere gitmek için bir araç kullanmamız gerekmiyor. barınma ve giyinme ihtiyacımız yok çünkü tabiat şartlarının bizim üzerimizde olumsuz bir etkisi yok. evet, bu noktaya ulaştığımıza göre sanırım ölüyüz.
zaman makinası icad edilmiştir ve zekaya sahip insan görünümlü robotlar yapılmıştır. ve bunlar 50-100 bin yıl öncesine gönderilir, olaylar gelişir.
sonra bu robotların da teknolojileri ilerler, ilerler, zaman makinası ve kendilerine benzeyen robotlar yaparlar ve bunları 50-100 bin sene evveline gönderilir.
Zirveden aşağıya hızlı bir düşüşle, son nokta başladığı yer olacaktır.
"3. Dünya Savaşı'nda hangi silahların kullanılacağını bilmiyorum ama 4. Dünya Savaşı'nda taş ve sopalar olacağını biliyorum." Albert Einstein
son nokta olmasada son andaki son durum olabilir (bkz: kıyametten önce). mesela yapay bazı maddelerin bulunması ve bunlarla şimdiki yapılarından çok farklı ve fazlaca özellikli teknolojik ürünlerin yapılması. örneeen; bukalemun gibi renk değiştiren istediğiniz desene-renge dönüşebilen elbiseler hiç fena olmazdı. (bkz: bir bukalemun kadar olamadık)