Abd kendi insan gücüyle hiç bi zik yapamaz. Adam bütün dünyanın insan gücünü kullanıyor. Türk telekom, arçelik, turkcell de kullanabilir. Ama nerde o tutku. Göt gezdirelim yeter. Nasılsa 80 milyon zorunlu müşteri var.
Adam hala abd dunyanin insan gucunu kullaniyor diyor ya. Amk copten mi topluyo o kullandigi insanlari? Nihayetinde o adamlarda universite okumus oluyor dunyanin herhangi bir yerinde.
Bu arada abdnin kendi insan gucuyle alakali konusmuyorum bile.
ar-ge nedir bilmeyenlerin saçmalaması.
Üniversite teknoloji üretir.
Siz "teoride" , ( teori diyorum bak çomarcığım, iyi oku ) bir cep telefonunun çekim alanının genişlemesini sağlayacak konuda araştırma yapar, tez yazabilirsiniz. Ancak bu yöntem pahalı olabilir, bu yöntemle telefon üretmek fizibil olmayabilir. Şu halde bilim ve teknoloji ürettiniz ama henüz üretime almadınız.
5 sene sonra başka bir bilim insanı, yeni bir materyal bulur, bambaşka konuda bir çalışma yapar. Artık ucuza anten üretmeyi teoride öngören çalışmalar yapar.
10 sene sonra bundan önceki 2 bilim çalışmasını kullanarak artık ucuza daha yüksek çekim alanına sahip bir alıcı yapabilirsin. Bilim ve teknoloji zaten üniversitelerde gelişir.
bazi embesillerin bilim mecrasinda yapilan gelistirmenin teknolojiye en temel destegi verdigini anlamamakta direttigi konudur.
Notrino mesajlasma ile igili patent alinmis durumda. Var mi bunun aygiti, elle tutulur, fizibil bir ornegi ? Adamlar almis. Neden ? Bilimsel calisma zemini hazir olduktan sonra aleti uretmek zaten kolay. Fizibil oldugu zaman uretirsin.
Gerzeklerin teknoloji diyince aklina apple 'dan baska bir sey gelmiyor.
Bir baska cahil de ustte amerikadaki universitelerin olayi amerikada olmalari demis. Bu kadar mal nasil oluyorsunuz anlamiyorum. Adam universitenin tum olayini bulundugu x,y kordinatina indirgemis, bir de carsaf carsaf yazi dosemis haha : )
Bilimle teknolojinin farkını bile bilmiyo bunlar uğraşmayın. O üniversitelerde okumuş binlerce türk de bugün türkiyede boş beleş maaş alıp göt gezdiriyor.
university of apple mi var diyenlerin hala sacma sapan hakkinda konustuklari mevzu.
Teknoloji diyince aklina apple gelen mallarin cahil cahil konusmaya devam etmesi uzucu. Ayfon ne teknoloji di mi, apple ne bicim teknoloji uretti di mi liseyi disardan mi bitirdin sen ? : ))
Doğru iphone teknoloji değil tarım ürünü. Ne gelsin aklıma teknoloji diyince gerizekalı. Sen söyle onu bağlayalım üniversiteye. Misal robotları şu anda kim üretmeye çalışıyor, üniversiteler mi şirketler mi.
Son ureticisinin apple olmasi teknolojiyi Apple uretti anlamina gelmez
Ayrica Teknoloji urunu diye bir sey yok. Her sey bir teknoloji urunu. Senin yedigin elma da teknoloji urunu ona bakarsan.
Iphone Elektronik bir urun. Icinde binlerce farkli teknoloji var. Transistorden tut da 18.yy dan kalma optik teknolojisine kadar.
Apple'in gelistirdigi teknolojilere bakmak istiyorsan bakacagin yer "patent" tir.
Neyin patentini almis, hangi alanda atilim yapiyor ?
Bu gelistirmeyi yaparken de Cemisgezek universitesi mezunu calismaz. Ar-ge muhendisi calistirir, onlar da universitede yetisir. Ayrica cogu onemli proje zaten universite is birliginde gelisir. Ornegin Kasparov'u yenen IBM in Deep Blue AI teknolojisi bugun CS alaninda 1 numarali universite olan Carnige Mellon ile ortak projedir.
Sefil insanlarin teknoloji hakkinda atip tutmasi sonucu ortaya cikan sacma korelasyon.
Bunu yapan bazi cahillere yol gostermeye calissaniz da paragraflarca entry yazip yine iclerindekini disari cikaramiyorlar.
Bak anten, her sey bir teknoloji urunu. Sivas'ta "hele bismillah" diyen ciftcinin urettigi tarim mamulu de bir teknoloji urunu, Israil'de genetik modifikasyonla uretilen tohumlar da bir teknoloji urunu.
Nasil kendi kendine araba suren robotlar gelistiriliyor ? Bunun yazilimini yapabilecek "teknoloji" yillardir var. Ama cok hizli surede bu islemleri yapabilecek gpu teknolojisi transistor form faktorunun dusmesiyle mumkun oldu. Bunun altinda belki 50 senelik know-how var. Yani bu teknolojiyi kendi kendine giden arabayi ureten X sirketi gelistirmiyor. Onca ar-ge sonucu piyasaya surulebilecek hale gelen urunu kar amacli uretiyorlar sadece. Olay bu. Iphone da ayni mantik.
Bak sana Bogazici ders notlarimdan alintiladigim bilim ve teknoloji verilerini gostereyim, sefil sefil konusmadan once bilim & teknoloji endeksleri neye gore belirleniyormus, universitelerin etkisi ne kadarmis karar ver:
Ustteki resimdeki ortadaki besgen EU ortalamasi. Turkiye bu grafikte belirtilmiyor cunku minnak bir nokta kendisi.
Ikinci resim de zoom yapilmis ve TR nin eklenmis hali.
Gorulebilecegi uzere senin AR-GE yapacak muhendisini yetistiren de, patent calismalarini arastiran da tum bunlarin bilimsel zemindeki calismalarini hazirlayanlar da universitede yetisen bireyler.
Hic bir sansasyonel teknolojik atilim yoktur ki universiteler ile is birligi olmaksizin gelistirilebilsin. Oyle 2 tane lego parcasini bir araya getirip otomatik taharet muslugu yapmaya gelmez teknoloji. Ne kadar makalen var, ne kadar ongorulusun ve bu anlamda patent aldin, ne kadar arge yatirimin var, bu yapilan teorik calismalari urune cevirmek icin ne kadar endustriyel gucun var, mesele buna bakar.
Gerci bu mevzuya cahil cahil yorum yazan insanlarin bilgi seviyesi genelde "Amerikadaki okullarin olayi Amerikada olmalaridir" seviyesinde oldugu icin pek umidim yok.