öğretmeni olduğum ders. aslında şöyle açıklamak daha doğru olur. devletimizin yaklaşık 10 yıldır atama yapmadığı öğretmenlerinin olduğu ders. üniversitelerde ise bu dersi makine, inşaat mühendisleri ve mimarlar vermektedir. inatla yapı ressamlığı (ya da yapı tasarımı) öğretmenleri, makine ressamlığı öğretmenleri ve tasarım ve konstrüksiyon öğretmenleri işsiz bırakılmaktadır. işin garibi ise (örneğin) bir mimarın teknik resim dersi verebildiği halde, (aynı eğitimi alan + öğretmenlik dersleri alan) yapı tasarımı öğretmeninin mimarlık yapamamasıdır. yapsa dahi illegal (bir mimara imza parası vererek) yapmak zorunda olmasıdır.
derslerinin -özellikle teori kısmı- kaçırılmaması gereken ders. perspektif teorisine girmeyen kişi bu dersi gece gündüz uğraşsa veremez*. şahsen şu durumdayım;
kimi okullarda direk autocad ile başlayan dersdir. kimileri de vardır ki illa ki elle çizmeyi öğreneceksiniz diye zorlar. ama bence en zoru çizim yapacağımız kağıdı hazırlamaktır. her seferinde yamuk oluyor lan.
okuldaki kabusum olmuş bir kaç dönemde zar zor geçebildiğim ders. * o imalat resimlrinde hep birkaç parça fazladan mı olurdu ben mi artırıdım bilmem. sanki kolaymış gibi gıcık haca birde ölçüleri mm verip inc cinsinden cizim isterdi.
mimar ve inşaat mühendislerine verilen temel ders olsa da diğer mühendisliklerine de verilmektedir. ** mimarlara ve inşaat mühendislerine aplikasyon ve üç boyut çizim yaptırırlarken diğer mühendisliklere daha basit yaptırmaktadırlar. istiklal marşını italik yazmak ise zorunlu kimi üniversitelerde.
yetenekli insanlara çok kolay gelen ders. zaten bu yüzden herkes nefret eder. benim 10 dakikada yaptığımı bir saatte yapanlar vardı. (bkz: yazar burada götünü kaldırdı)
pergen, gönye, iletki, t cetveli, pistole gibi araçlarla dört saatte çizebildiğiniz bir resmi bazı çizim programlarıyla yirmi dakikada çizebileceğinizi anladığınızda elle yaptığınız çizimleri çerçeveletmeyi düşünmenize yarayan ders.
özellikle ytü de tam bir illet haline gelebilecek, okula gidip gelirken taşıyacağınız resim çantasını hele hele t cetvelini nereye soksam diye düşündüren, insanı çileden çıkarabilecek ders.
(bkz: t cetveliyle 30a ya binmek)
elektronik veya bilgisayar mühendislerinin ihtiyaçları olmayan ders. elektronik mühendisi desen zaten adamın/kızın ruhunda ressamlık vardır, bilgisayar mühendisi desen çizip de napcak gitsin önce on parmak klavye öğrensin. ***
öss tercihlerinde makine mühendisliğini seçme konusunda gözümü en çok korkutan ders.ayrıca teknik üniversiteye gidersem beni daha da çok kasacağı iddia edilen ders.
yıllar sonra gelen düzeltme: teknik üniversiteye gidilmiş ve mezun olunmuş(neredeyse), teknik resim derslerinde de teklenmemiştir. ama kendim diye söylemiyorum, bu çocuk harbiden bilinçli tercih yapmış arkadaş.
her işin bir kolayı vardır bu teknik resiminde kolayı var cizilecek olan cizimin bos antetli kagıdın altına konularak cizilmesi fakat taki ogretmeniniz anlayana kadar gecerli olabilecek calısmalardır. aksi taktirde gelecek sıfırlar sizleri beklemektedir. **