Temel bir mühendislik dersi ama Dünyanın en anlamsız dersi olabilir benim için.
Yıllar önce, Üniversitenin ilk yılında bir profesör hocamız bu derste ödevler verirdi. Her ödevden de istisnasız 50 alırdım ve düzeltmek için ödevi geri alır düzeltip teslim ederdim.
Hiç unutmam, ilk vize sınavında daha başlamadan hoca çıktı gitti. Asistan hocamız da sınavdan önce düzeltilen ödevleri dağıttı . Bir baktım özenerek düzelttiğim ödevler 50 den 30,40 gibi notlara düşmüş. Asistan hocanın yanında hocam bu nasıl bir nottur ya diyip, kendimi tutamadım ve biraz sövdüm.
Sövdüğüm esnada profesör hocamız yanımızdan geçerek gitti. Ahanda yandım dedim ve soguk soğuk terlemeye başlayıp önüme döndüm. Sınav başladı, 2.5 saatlik sınavı 25 dk da yapıp ilk ben çıktım. içimden s.kerler sınavı diyip söve söve gittim eve.
işin ilginci , Sınav açıklandı. 80-85 gibi bir not, en yüksek not hemde. içimden Dedim madem çizebiliyorum bu ödevler ne, yada bu ödevler böyleyse bu not ne.
Neyse, ödevlerden yine 30-40 almaya devam ettim, 2. Vize ve finalde de 80 lı 90 lı notlarla geçtim gittiydi bu dersi.
okul yıllarında ömrümüzü tüketmiş olan ders konusudur. biraz argo olacak ama "s....erim tekniğini de resmini de" şeklinde isyanlara sebep olurdu. ulan ne tasarı geometrisi biter ne matematiği biter ne mekaniği biter. öyle dizilerdeki gibi filmlerdeki gibi "aa bak çizim masası haydi gidip rulman çizelim kasnak çizelim" deyip oturup çizemiyorsun bu anasını sattığımın temrinlerini falan. bir tane keçe çizmen için iki adet a 4 kağıdı kadar formül yazıp hesaplama yapman gerekiyor. yani o resim kısmı normal resim ama o teknik kısmı kazığın sivri tarafı..
Bilişim teknolojleri bölümünde görülen Zor bir derstir.
Cetveli çok mükemmel kullanmayı gerektirecek bir derstir. Matematik de iyi olacak. O çizimleri silerken, düzeltirken kafayı sıyırmanız an meselesidir. Gerçi ben bu derste çok iyiydim. Fakat harbi harbi sabır gerektiren bir derstir.
aslında 3 görünüş değil 5 görünüştür.
bilinenlere ek olarak alttan ve diğer yan taraftan da görünüş çizilir.
yani asgarisi 3 görünüştür ama bazı parçaları 2 görünüşle de ifade ediyorsan o da olur.
bazılarında da 5 görünüş ve kesitler şart olur.
liseden beri içiçe olunca insan yalayıp yutuyor.
zevklidir.
hatta eski hocalar bilmecemsi, püf noktalı sorular sorarlardı.
misal 3 tane birbirinden farklı kürenin, üçününde birbirine değmiş halinin üsten görünüşü, gibi.
1 dönem aldığım, gıcık ve nasıl becerdiğimi bilemeden geçtiğim ders. dersi veren hoca mimarlık mezunuydu ve milim milim incelerdi ödevleri. 'onun 11 cm olması gerekiyor bu 11.1 mm olmuş' diye az ödevime itiraz etmedi. (içimden sağlam bir küfürle '1 milimin hesabını mı yaptın hoca?' dediğim doğrudur) sonra beğenmediği o bütün ödevleri tamamlamadan hocaya son dakika teslim ettim. vizede ise kağıt incelene kadar uğraştım ve o incelmiş kağıtları verdim vize yerine. B2 ile geçtim. (ki kendisi üniversitedeki en iyi notlarımdandır)
bu derste çizime bu kadar önem verilmesini anlayamıyorum. tamam teknik resim okuması çok önemli fakat artık eliyle teknik resim çizen var mı? özel sektör hayatım boyunca görmedim ben. adam bilgisayarda çiziyor otomatik ölçülendiriyor, ıvırını zıvırını ekleyip çıktı alıyor.
sokucam yapacağınız derside bölümüde pezevenk sanki hepimz bosch,bmw,boeing de çalışcaz da. yarımız ilk sene iş bulamıcak. hocaların bu derste yaptığı kaprise bak.
T cetveli ne işe yarar sorusunun cevabının öğrenildiği, 0.35 kalem ve ucuyla tanışılan derstir. Birde autocad ve solidworks boyutu vardır o daha tatlıdır.