derslerinin -özellikle teori kısmı- kaçırılmaması gereken ders. perspektif teorisine girmeyen kişi bu dersi gece gündüz uğraşsa veremez*. şahsen şu durumdayım;
öğretmeni olduğum ders. aslında şöyle açıklamak daha doğru olur. devletimizin yaklaşık 10 yıldır atama yapmadığı öğretmenlerinin olduğu ders. üniversitelerde ise bu dersi makine, inşaat mühendisleri ve mimarlar vermektedir. inatla yapı ressamlığı (ya da yapı tasarımı) öğretmenleri, makine ressamlığı öğretmenleri ve tasarım ve konstrüksiyon öğretmenleri işsiz bırakılmaktadır. işin garibi ise (örneğin) bir mimarın teknik resim dersi verebildiği halde, (aynı eğitimi alan + öğretmenlik dersleri alan) yapı tasarımı öğretmeninin mimarlık yapamamasıdır. yapsa dahi illegal (bir mimara imza parası vererek) yapmak zorunda olmasıdır.
zaten zor olan mimarlık bölümünün, zor olan derslerinden biri.zor gelen çizmek değil de 4 saat taburede oturup düzleşen uzuvlara sahip hale gelmektir.bel ağrıları da hediyesidir.
100 kişilik inşaat mühendisliği sınıfımızda, herkesin t cetvellerini kılıç gibi taşıyarak ortada gezmesine sebebiyet veren ders. hatta düello yapanlar olmuş, ancak cetvel kırılabileceği için vaz geçmişlerdir.
5 senelik üniversite hayatını insana zehreden dersttir. zaten ilk sene ilk dönem alınıyor bu ders, 5 sene nasıl verilmez bu kadar mal mıyım ben dediğim derstir ayrıca. mukavemet, akışkanlar mekaniği, termodinamik bu kadar zoruma gitmedi be.
ama yok , aksilik ya, devam zorunluluğu olmayan derse devam zorunluluğunu 5. sene koyarlar , sen de gidip senin 5 dönem altınla derse girersin. zeten okulu uzatmışsın canın sıkkın, bide senden 5 yaş küçüklerin dalga geçer mimiklerini nasıl görmezden gelirsin. hee tabi o da yetmez, bi dönem sonra hoca da kafa yapar senle...
teknik resim kara bahtım kör talihim olmuştur ve öyle de kalacaktır...
bir makine mühendisliği öğrencisi olarak, en gerekli olan derslerden biridir. hele ki üretim/imalata yönelmek isteyen mühendis adayları için.
düşünün ki bir staj yerine gidiyorsunuz, atölye stajlarının hepsinde göreceksiniz ki ustalar, işçiler vs. hepsi mükemmel bir teknik resim bilgisine sahip. siz üç katlı integralleri, toroidal sistemleri çözebilen bir mühendislik öğrencisi olarak işçinin algılayıp tak tak tornaya frezeye cnc ye soktuğu parçaları, bir mal edasıyla viyana resimlerine bakar gibi incelerseniz, işçilere taşşak konusu olursunuz. bi kere bu çok açık ve net bir gerçek. nasıl ki kumpas okuyamazsanız dakka bir gol biri yersiniz ustadan, aynı teknik resimde de neyin ne olduğunu 3 boyutlu okuyamayıp, montaj resimleri, perspektifleri vs. algılayamazsanız tüm fabrika sizle bir güzel eğlenir. ulan bunlar başımıza mühendis oluyor derler. karizmanız yerle bir olur, sizi itin götüne sokarlar yani.
o yüzden napıp edip bu dersi her kuralıyla, 2 boyutluları incelerken 3 boyutlu görebilme becerisi ve tecrübesiyle öğrenmek lazımdır. bu yüzden teknikle fazla haşır neşir olabilmeyi sağlamak amacıyla itü, ve benim üniversitem olan esogü gibi yerlerde elle çizdirilir teknik resim1 ve teknik resim2 dersleri. autocad bilenlerin yarım saatte çizecekleri bir karışık montaj resmini, elle 3-4 saatte çizmek bize çok koyan bir işti elbet ammavelakin tekniği öğrenmenin tek yolu zannımca elle çizmekten geçiyor. yoksa 3-5 program komutu öğrenip al section, gir diameter 23 le bu iş olmaz gibime geliyor.
elle çizdirdikleri gereksizliklerin hepsini, çok rahat bir şekilde autocad catia gibi programlarda çizebildiğimiz derstir. ama ne hikmettir bilinmez elle çizmeye zorlarlar bir sene boyunca. sonraki yıllarda istenilen projeler autocad da yapılacaktır.
Orman Mühendisliğinde okutulan ders. Autocad programı varken elde saatlerce uğraşmanın saçmalığını yaşıyorum. Bir de 25 cm olması gereken yer 24.9 cm olmuş diye asistan bey çizdi karaladı bunu tekrar yap dedi ve o anda kalakaldım.