tüketildigi yerin hemen yanında güzel bir türk sanat müzigi şarkısı calıyorsa, samimi dost sohbetleri eşliğinde yudumlanıyorsa tadından içilmeyecek yanında yatılacak olan rakıdır.
bildiğimiz rakıdan farkı tekirdağ bölgesinin yaş üzümünden yapılan rakıdır. normalde rakı kuru üzümden yapılır. fakat tekirdağ rakı fabrikasında senenin bir ayı (üzüm zamanı) yaş üzümden yapılırmış. bu yaş üzüm rakısı yapılmaya başlandığı zaman oranın kurtları büyük partiler halinde bu yaş üzüm rakısını çeker sonrada el altından piyasaya sürerlermiş. yıllar sonra tekel işe uyanıyor ve başka bir şişe ve başka marka ile piyasaya sürüyor.
adi dusmus cumle dile
nese verir her gonule
beyaz peynir kavun ile
derde derman olur RAKI,
huzur verir makul dozu
serinletir varsa buzu
muabettin tadi tuzu
sofralarin sahi raki
adabiyla icilirse
dostlar iyi secilirse
birde fasil gecilirse
sifa olur derde raki
Tekirdagin adi varsa
anosonun tadi varsa
marul domateste yanindaysa
cana can katar raki
...anonim
MEY adlı firmanın ürünüdür. firmanın sitesinde ürün ile ilgili yapılan açıklama aşağıdaki gibidir.
Türkiye'nin en iyi anasonu ve %100 yaş üzümlerinden üretilen Tekirdağ Rakısı yumuşak içimi ve eşsiz lezzetiyle bayan tüketiciler dahil tüm rakıseverlerin beğenisini kazanmış bir marka.
Tekirdağ Rakısı'nın öyküsü, yapımında kullanılan yaş üzümle anasonun fabrikaya gelmesiyle başlıyor. Yaş üzümler kesme makinelerinde parçalandıktan sonra su ile tanklara alınıp şıra hazırlanıyor. Tanklara alınan şıra, saf maya ile alkolik fermantasyona dönüşüyor. Bu işlemden sonra %94,5 alkol içeriğine kadar damıtılan üzümün kendisine özgü aromasını taşıyan 'suma' elde ediliyor. Daha sonra bu suma, %45 alkol içeriğine kadar seyreltiliyor.
Geleneksel beşbin litrelik bakır imbiklere alınan karışıma yağ içeriğine göre miktarı tespit edilen yüksek eteri yağ içeren anason tohumu ilave ediliyor. Daha sonra sıra ideal yumuşaklığa ve içim özelliklerine sahip orta ürünün alınmasına geliyor. Mey'in rakı eksperleri baş ve son ürünü en doğru seviyede keserek lezzetli orta ürünü, ikinci bir damıtma işleminin ardından 20 gün ile 3-4 ay arasında dinlenmek üzere meşe fıçılara yerleştiriyor. Şişelenmeden önce son kez filtreden geçirilen Tekirdağ Rakısı daha sonra, rakı sofralarındaki itibarlı yerini almak üzere yola çıkıyor.
Tekirdağ Rakısı 2000 yılından beri üretilmektedir.
Türk tüketicisinin alışık olduğu ve tercih ettiği lezzet Türkiye'deki en iyi anason ve yaş üzümlerden yapılmaktadır. Kalitesi ve eşsiz tadıyla çıktığı günden bu yana tüketicilerin beğenisini toplamaya devam etmektedir.
Yaş üzüm kökenli distilattan (suma) üretilmektedir.
Şişe Hacmi : Piyasada 5,20, 35, 50, 70 ve 100 cl'lik şişelerde bulunmaktadır. Üretildiği Fabrika : Tekirdağ içki Fabrikası'nda üretilmektedir. Alkol Derecesi : %45 Tüketim Önerisi : Sek içilebileceği gibi 1/3 su veya maden suyu ilavesiyle, ama mutlaka soğuk içilir (8-10°C). Aperitif olarak da alınabilen rakının, Türk içim geleneğine uygun olarak çilingir sofrasının, özgün soğuk ve sıcak mezeleri ile içilmesi tavsiye edilir.
hakkında bir sürü efsane üretilen içecek.
bunlardan biri de gerçek tekirdağ rakısını secmek için şişe altındaki numaraya bakılmasıdır.
ne kadar doğru bilinmez. zaten tekel zamanından kalma bir efsanedir.
içimi hoş bir rakıdır. yeni rakı'ya göre içimi daha rahattır... boğazdan kayar gider adeta... muhabbet ortamlarının vazgeçilmezidir... sarhoşluğu hoştur... yanınızda bir pikap, bir müzeyyen senar plağı varsa keyfinize diyecek olmaz... mezeniz, muhabbetiniz bol olsun gençler... şerefinize...
rakıların en misidir, hasıdır.
şişenin arkasındakileri harfiyen aktarıyorum.
sadece yaş üzüm meyvesinin distilasyonu * ile elde edilen sumanın, anason tohumuyla geleneksel yöntemlerle rakı imbiklerine yeniden distile edilmesi ile üretilen içkidir.
sek içilebileceği gibi,süt rebgi beyazlığa ulaşıncaya kadar su ilavesiyle ve soğuk olarak (8-10 derece) içilmelidir.buz ilavesi su katılarak beyazlatılmış rakıya yapılmalıdır.
tekirdağ içki fabrikası'nda geleneksel üretim yöntemleriyle üretilmiştir.
içindekiler: su, suma, anason tohumu ve rafine beyaz şeker.
yıllar önce tekel üretimindeyken şişenin altındaki seri numarasından ayırt edilirdi tekirdağ rakısı olup olmadığı. zira tekirdağ üretim fabrikasında üretilen şişelerin seri numaraları belirleyici bir rakam içermekteydi ama şimdi özelleştirmeyle birlikte biraz daha bireyselleştirdiler e iyi de ettiler ki sorma gitsin. Fevkin üstünde bir alade kalitesi içimi lezzeti vardır. yumuşaktır içimi güzeldir ama sonuçta rakıdır rakı çok içildi mi keser adamın ayağını yerden. (bkz: dikkatli içiniz) (bkz: çocukların ulaşamayacağı yerde saklayınız)