Ankaranın mamak ilçesinin kayaş mahallesinde yani kısaca Ankarnın en ucuz en varoş en uzak yerlerinden birisinde oturuyorum. iş yerim söğütözünde neyse servis var.
Oturduğum yerde evler 250 bin lira.
50 bin lira peşin versem ki o da yok
200 bin liraya aylık 3100 lira ödeme yapıyorum.
150 bin liraya 2400 lira aylık ödeme yapıyorum.
Sonra çıkıp ekonomi iyi naraları kimse atmasın. Tek memur maaşıyla bir şeyin sahibi olamayız .
istanbul'a gelde gör dünyanın kaç bucak olduğunu. oturduğum orta düzey sayılacak semtte 600-700 binden aşağıya daire yok.
--spoiler--
mülkiyet hakkı her daim pahalıdır. ülkenin alım gücü artığı oranda, yaşam kalitesi arttığı oranda gayrimenkul fiyatları da artar.
--spoiler--
yurtdışında, misal avrupa ülkelerinde de evler pahalı ve insanlar 20 yıl gibi uzun vadelerle mortgage kredisi çekip ev sahibi oluyorlar lakin ödedikleri taksit tutarları her yer için geçerli olmasa da genel itibarı ile o evde kiracı olarak oturmaları durumunda ödeyecekleri kira bedelinden daha ucuza geliyor. yani bizdeki gibi 2800 lira maaş alan adam 3000 lira kredi taksidi ödemek durumunda kalmıyor. aldığı maaştan kredisini ödeyip kalan parasıyla bir şekilde karnını doyurup geçimini sağlayabiliyor.
2 banyolu, 4 yatak odaklı, kapalı garajı olan, bahçeli müstakil bir ev. fiyat 500 bin dolar.
ilinois eyaleti için ortalama polis memur maaşı ise yıllık 50 bin dolar, rütbeye göre 90 bin dolara kadar da çıkıyormuş.
şimdi buna muadil bir evi türkiye'de 1.5 milyon tl'den daha ucuza alabilirseniz ve bunu bir de memur maaşı ile yapma imkanınız varsa tamam haklısınız diyeceğim.
artık ev almak zor, babamın emekli ikramiyesiyle biraz da borçlanarak ev almıştık 20 sene falan oluyor, şimdi bilmiyorum emekli ikramiyesi var mı yoksa onuda mı kaldırdılar. olsa bile sanırım ev fiyatının 8 de 1 i falandır. anca birisinden bir miras kalacak ta toplu para geçecek eline, ya da evdeki bütün nüfus çalışacak eve para getirecek anca öyle. ayrıca vaziyet bu durumdayken her yerde yeni yapılan binalar siteler dolu. bu evleri kim alıyor arkadaş. istanbul koskocaman bir şantiye her yerde bina inşaatları. kim alıyor bu evleri.
türkiyede konut balonu sürdükçe ev almanız hiç de kolay değildir. temel etyolojide kat karşılığı arsa veren mülk sahipleri ve açgözlü müteahitler vardır. almayın kardeşim. 2 yıl ev almayın bakalım. nasıl düşecek o ev fiyatları. nasıl da gerçek ederine yakın satılacak.
ama yok siz ev almak zorundasınız hemen, ilk iş hemen müteahidin kapısında soluklanın. tabi balon olur konutta. arz talep dengesini besliyosunuz resmen. kaldı ki türkiyede konut fiyatı/konut kirası endeksi de önemli oranda yükselmiştir. kiralar eskisi gibi fahiş değil konut fiyatına oranlarsak. ama yine de siz bilirsiniz.