Karakter isimleri özenle seçilmiştir. Örnek vermek gerekirse:
abimiz romanda iki kız arasında gidip gelmektedir. bunlardan birinin adı bilge birinin ise sevgi'dir. bilge, okul yıllarından kalma kültürlü lakin başına buyruk bir kadındır. Sevgi ise cahil ama anaçtır. Sorgulanan karşı cinste aranması gerekenin bilgi mi sevgi mi olduğudur.
bir de emekli albay hüsamettin tambay vardır romanda ki soyadı gibi tam bir bay'dır.
hikmet benol'un da kendisi gibi olunmasını istemesi tesadüf olmasa gerek.
kitabın arka kapağında:
"kişinin kendiyle savaşmasını ve yenmesini, kendini dönüştürmesini hayati bir sorun olarak algılamaya çağıran,çarpıcı ve sarsıcı bir roman. Romanın baş kişisi hikmet benol, toplumdaki yoğun karmaşanın temelinde yatan gerçekliği araştırırken, gerçeklerle içtenlikle ilgilenmenin toplumu yönetenlerce tehlikeli olduğunu seziyor ve 'oyun oynuyormuş gibi' ilgilenmenin ve yaşamanın yollarını araştırıyor.ve hem tehlikeli hem de oyunla dolu bir yolda gidebileceği son noktaya kadar gidiyor."yazmaktadır.
oğuz atayın karmaşık oyunlar oynadığı ve hafiften tutunamayanların devamı olarak gördüğüm kitabı.bana kalırsa tutunamayanlardaki tadı verememektedir.ama gene de oğuz atay yazmıştır, iyidir, hoştur...
"yıllık izne çıktım albayım, kusura bakmayın. bir kadında bütün kadınları yaşıyorum."
"oyunlar tehlikeli, dışardan görüldüğü gibi eğlenceli değil. sevişmekten başka ümit kalmadı."
"...otuz üçüncü ilkeye göre, kendini harcama korkusu ve olduğu gibi koruma endişesi de zararlıydı."
"kafam cam kırıklarıyla dolu doktor."
"...ben oyun yazıyorum, bir gün sonraya çıkabilmek için ve güneşin bir gün daha doğmak üzere olduğunu görebilmek için her gün yeni oyunlar icat etmek zorundayım..."
"hikmet'in olaylarla ilgili bir özelliği: kendini bir süre için kaptırdığı yaşantıların hiçbir zaman sonunu getiremiyor (...) davayı terk ediyor. (...) belki bir yaşantıyı sonuna kadar izlemenin, bitirmenin, bir çeşit ölmek olduğunu hissediyor. yarım yaşantılar sürdürerek, bütün ölümlerden kaçıyor."
--spoiler'ım spoiler olsun
hikmet benol ismi de şüphesiz bilinçli bir tercihtir. herşeyden önce adı hikmettir. yani bilgelikle ilgilidir. bu salt bilgelik değildir , gizlilik de bu bilginin bir diğer vasfıdır. ki soyismi de zaten kendisi olması gerektiğinin bir sembolüdür. ben-ol kendini tanı , kendini bul..vs
ve bilge ve sevgi adlı kadın figürleri ise , dolaylı yoldan felsefeyi çağrıştırır . yani sorgulamayı , yani arayışı . çünkü felsefe , bilge-lik sevgi-sidir. o halde bu durumun iki ayrı figürle ifade edilmesi de bir parçalanmışlığı imler. yani hikmet benol'ün yolu çetin bir yoldur. zaten o yüzden hikmet1 , hikmet 2 , hikmet3,...olmuştur.
ki romanın sonunda da bu ayrım net bir şekilde görülebilir:
nasıl öldüğü yoruma açıktır. romanı her hangi bir ölümle sonlandırabilir okuyucu. ki bu da romanı nasıl okuduğuyla ilgilidir.
--spoiler--
tutunamayanlarda kendi iç dünyasını karmaşık bir dille bize sunan oğuzcuğum atayın, arkadaşının karısı ile yaşadığı aşkı trajikomik ve hep kendini hicvederek önümüze sunmasıdır tehlikeli oyunlar. sevgi hikmet bilge, hep oğuz atay'ın vermek istediği/istemediği mesajı gösteren dilsiz kişilerin işaret parmaklarıdır. orası, hep orası. oraya bakın... beynindeki ur olsaydım da, seni biraz daha anlayabilmek için, sana biraz daha yakın olsaydım adamım.