tedavi yöntemini hekim seçer anlayışı hekim ve hastalar da dahil omak üzere kabul görmüş bir anlayıştır.
aslında olması gereken, tedavi yöntemini hekimin seçmesi ancak hasta kabul ederse uygulamasıdır. hekim zamanla her şeyi bildiğini ya da uzman olduğu konuda hata yapmayacak kadar iyi olduğunu düşünebilir. tıp iliminin sürekli gelişen ve değişen bir ilim olduğu gözden kaçırılmamalıdır.
hasta hakları yönetmeliğ md. 25 ; " kanunen zorunlu olan haller dışında ve doğabilecek olumsuz sonuçların sorumluluğu hastaya ait olmak üzere; hasta kendisine uygulanması planlanan ve/ya uygulanmakta olan tedaviyi reddetmek ve durdurulmasını istemek hakkına sahiptir.
bu halde tedavinin uygulanmmasından doğacak sonuçların hastaya veya kanuni temsilcilere ya da yakınlarına anlatılması ve bunu gösteren yazılı belge alınması zorunludur. * yaşam hakkı temel insan hakkı olduğu için öncelikle yaşam hakının korunması gerekir. acil durumlarda, zorunluluk durumlarında hayati tehlikesi bulunan hasta 'tedaviyi reddediyorum' diyemez.
Gerek uluslararası bildirgelerde ve gerekse Hasta Hakları Yönetmeliği'nde "her bireyin kendisi ve geleceği hakkında karar verebilme hakkı" teminat altına alınmıştır. Bu bağlamda, hastalıkları ve tedavileri konusunda en son sözü söyleyecek olanlar hastalardır.