iran'ın batı azerbaycan eyaletinin başkenti. isfahan veya şiraz'a göre tarihi eserleri az olsa da (en azından şehir merkezinde) rahatlıkla türkçe iletişim kurulabilen şehir. iran ermenilerinin psikoposluk seviyesinde temsil edilebildiği şehir. ayrıca türkiye'nin de tebriz'de konsolosluğu bulunmaktadır. tebriz dışındaki şahgölü (elgölü), şairlerin kabri anlamına gelen meqberetüşşüera parkı, eg-e alişah, mescid-e kebud, azerbaycan müzesi görülmeye değer yerlerdendir.
Ayrıca bence bir türkseniz görmeden ölmemeniz gereken şehir.
O kadar ırk umrumda değildir, yalnız "türkiyeden geldim men" dedikten sonraki ilgi ve sevgi, bozkurt işaretleri beni bile duygulandırdı ulan.
Yemin ediyorum size, evlerin içlerinde azerbaycan bayrakları var. O derece. Her eve asmışlar. Böyle bir duygu yok abi.
Tebriz türklüğün başkentidir net.
Bir de dedikleri gibi, azerbaycan bir olsun payitahtı tebriz olsun..
iranlı bir arkadaşım tebriz için şöyle bir ifade kullandı;
"iran daki tüm devrimler tebriz den geçer. burada bir değişimin olması için öncelikle tebriz'in istemesi gerek."
oradaki yeni otoriter rejimi ve gelecekte bir değişim olup olamayacağını konuşuyorduk. bunun pek mümkün olmadığını söylüyor. çünkü iran gençliği miskin ve umutsuz bir şekilde yaşamlarını geçiriyorlarmış. bir değişim ve devrim ruhu olmadığı gibi halk ta bundan korkuyormuş. zira buradakilerin en güçlü arzusu güvenlik unsuru ve ruhani yönetimi bir şekliyle bunu sağlıyor.
başkent tahran olmasına rağmen, seçim zamanlarında ve bir olay yaşandığında, toplumsal meselelerde herkes tebriz halkının tutumuna bakıyormuş ve bu tutum epey etkili oluyormuş.
hatta humeyni, devrimden sonra paris teki bir röportajında "bir karşı devrimden çekinmiyor musunuz?" sorusuna "tebriz çarşısı var olduğu müddetçe hayır" cevabını vermiş.
burası gerçekten de sosyal ve kültürel anlamda pek çok yeniliğin yapıldığı ilkerin şehri... iran da ilk matbaadan ilk kütüphaneye, ilk sinema ve tiyatro salonuna kadar pek çok kültürel yenilik burada yapılmış. ayrıca, ekonomik olarak ta iran ın 2. büyük şehri. otomotiv, makine, çimento gibi bir çok iş kolu gelişmiş durumda.
geçmişte o kadar güçlü bağlar kurulmuş olmasına rağmen, ve komşu da olmamıza rağmen şimdi iran kültürü ve iran çok uzak geliyor; halbuki bir türk kentinin iran üstünde hala bu kadar etkili olması şaşırtıcı ve bir o kadar da türkiye için avantaj oluşturabilecek siyasi bir güç.
hükümetin arap hayranlığı yüzünden öz türklere uzak kalınıyor. yani onlar türk... ve iran da bu kadar güçlü bir etkiye sahipten bundan neden yararlanılmıyor... esasında iran üstünde daha güçlü bir bağlantı ve hatta tahakküm gücünün olabilmesi de namümkün değildir.
troll'ler laf söylediği için bile ne kadar iyi bir yer olduğunu anlayabilirsiniz.
bence bunlar tebrizde iran bayrağı açınca bir güzel dövülmüşler, böyle demeleri ondan zaar.
şems'in şehridir. gidip gördüğünüzde güneş zaten en güzel burada doğarmış diyeceksiniz. zaten bu yüzden bilenler için şems dendiğinde tebriz, tebriz dendiğinde şems gelir akla. şemsin bir yanı mevlanaysa öbür yanı tebrizdir.
şubat ayında gidip gördüğüm, 15 gün boyunca bulunup misâfir edildiğim şehirdir. gitmeden türklüğün güneydeki başkenti diyordum, (kuzeydeki kazan) kesinlikle yanılmamışım. gerçi çok tâzeymiş aslında öyle bir ruh hâline bürünmüş olması. neyse, yazdıkça anlatacağız artık.
kültür ve sanat için önemli olan ama özellikle şair memleketi olan türk yurdudur. osmanlı safevi mücadelesinde çok sık el değiştiren kent. burda iran devrimi soft düzeydedir. devrim muhafızları vatandaşı uyarmaya kalkınca etrafını sarıyorlarmış swh
türk şehridir. traxtur adında futbol takımı vardır ve türkleri temsil eder taraftarı görülmeye değerdir.
edit: be amk bunun neyini eksiledin türk sözü mü zoruna gitti?
güney azerbaycanın şehirlerinden biridir. Akkoyunlu devleti, safevi devleti, tebriz hanlığı gibi bir çok eski azerbaycan devletlerinin başkenti olmuştur.
Dünyanın en kokulu camisi Tebriz şehrindedir. Mescit inşa edilirken çamuruna misk kokusu ilave edilmiştir ve 600 sene geçmesine rağmen hala mescit misk kokmaktadır.
insanların çoğu Türkçe biliyor ve konuşabiliyor. Trafik çok kötü, ama istanbul trafiğine nazaran, insanlar inanılmaz sabırlı ve anlayışlı. Elektronik malzemeler Türkiye' ye göre ucuz. insanları konuksever ve yabancılara karşı sempati duyuyorlar. Yerel yemekleri, Türkiye ile hemen hemen aynı, lezzet süper. Otellerinde yıldızlar olmasına rağmen hizmet yetersiz, internet çok sorunlu. Oda servisi eh işte, idare eder cinsten. Halk fakir de değil, zengin de değil. Kadın ve erkek beraber gezebiliyorlar, öyle söylendiği gibi devrim muhafızları sokaklarda gezmiyor. Son olarak, Türkleri seviyorlar ve Türklerle çalışmaktan zevk duyuyorlar. Türk malına önem veriyorlar.
hz. mevlana'nın can yoldaşı, fikirdaşı ve ruhdaşı olan şems-i tebrizi'nin de memleketi olan, Doğu Azerbaycan eyaletinin merkezidir (iran' da bir kent) . türk musikisinde bir makam olmasının yanı sıra " dışarı çıkmak, tekebbürlenmek, gururlanmak, göstermek, izhar etmek" gibi kelime anlamları da mevcuttur.
Kürdü, azerisi kardeş kardeş yaşar gider bu şehirde... Emsaldir bu şehir...Birlikte yaşamayı öğrenememiş toplumlara inat...Güney azerbaycan'ın başkenti, şah ismail'in payitahtıdır...Şehir tipik bir anadolu kentini andırır...Tarihi zenginliğiyle ve de asırlık kültürüyle aklınızı başınızdan alır...Farsça sökmez bu şehirde. Çünkü azerisi, kürdü hemen hemen herkes türkçe bilir. Dolayısıyla dil sıkıntısı çekmeniz pek olası değildir. Yabancılık da çekmezsiniz buna ek olarak. insanları çok sıcakkanlı ve misafirperverdirler. Esnafı güleryüzlüdür. Türk olduğunuzu anladıkları anda, ne kavruk tenli kürt amca ne de bir makina edasıyla danışan* azeri dayı sizden para almak ister. Yiyin için ondansınızdır... Uzun lafın kısası görülmeye değer bir şehirdir tebriz. Tüm içtenliğiyle, samimiyetiyle ve de bütün renkleriyle...